Κυριακή, Φεβρουαρίου 21

Παιχνιδάκι με τους απόδημους

 

 Γράφει η Πηνελόπη Νάσσου

Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να διαψεύδει συχνά πυκνά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, ωστόσο όλα δείχνουν ότι στην κυβέρνηση υπάρχει άγχος και αγωνία μήπως τελικά, υπό το βάρος των εξελίξεων στην πανδημία και την οικονομία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκαστεί να στήσει κάλπες.
Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε εντάσσονται και τα δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου που επαναφέρουν την ψήφο των ομογενών, με τη λογική μάλιστα της «καβάτζας», αναφέροντας δηλαδή ότι η κυβέρνηση έχει μια «δεξαμενή ψηφοφόρων» που ξεκινάει από 800.000 άτομα, αριθμός ο οποίος, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα και να κρίνει την αυτοδυναμία.
Ανύπαρκτος αριθμός
Πολιτικοί παράγοντες που ασχολούνται χρόνια με το θέμα αυτό λένε ωστόσο ότι ο αριθμός για τον οποίο μιλούν τα δημοσιεύματα – και προφανώς η κυβέρνηση – δεν υπάρχει, καθώς οι διαδικασίες που χρειάζονται για να ψηφίσουν οι Έλληνες ομογενείς είναι πολλές και χρονοβόρες. Με δεδομένο μάλιστα ότι παγκοσμίως όλες οι υπηρεσίες υπολειτουργούν, ελάχιστοι ομογενείς θα μπορέσουν τελικά να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου για τις επόμενες εκλογές, εάν αυτές γίνουν πριν κοπάσει η πανδημία.
Αυτό θα συμβεί διότι και οι προξενικές αρχές του εξωτερικού, από τις οποίες ζητούνται τα σχετικά αποδεικτικά, αλλά και οι ελληνικές αρχές, οι οποίες πρέπει να τα εκδώσουν, δεν μπορούν να ανταποκριθούν όπως θα έπρεπε εξ αιτίας του λοκντάουν και της υπολειτουργίας των αρμόδιων υπηρεσιών.
Γι’ αυτό άλλωστε ο ομότιμος καθηγητής Εκλογικής Κοινωνιολογίας στο ΕΚΠΑ Ηλίας Νικολακόπουλος δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι υπάρχει ανάγκη οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης να ελέγξουν τη διαδικασία της εγγραφής των αποδήμων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και την πιστή τήρηση των προϋποθέσεων, ώστε να μην υπάρξει λαθροχειρία, να «μην φτάσουμε σε καταστάσεις 1961».

Εκτίμησε ακόμη πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει ένα παράθυρο ευκαιρίας, ώστε να επισπεύσει τις κάλπες, καθώς έχει μπροστά της την οικονομική κρίση, την πανδημία και τα ελληνοτουρκικά.
Σύμφωνα με την ανάλυσή του, οι εκτιμήσεις για περίπου 800.000 ψηφοφόρους του εξωτερικού είναι εκτός πραγματικότητας, ενώ υπογράμμισε ότι στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση με απλή αναλογική δεν θα υπάρχει μεγάλη επίπτωση, εκτιμώντας πως στόχος είναι στις δεύτερες εκλογές, στις οποίες θα υπάρχει μπόνους έως 50 έδρες, να εξασφαλιστεί η πρωτιά της Ν.Δ. και να αποκλειστεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το αφήγημα για πρόωρες κάλπες, και μάλιστα με την υποτιθέμενη υπεροπλία χάριν της ομογενειακής ψήφου, φαίνεται ωστόσο ότι ενοχλεί το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς δίνει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδυναμία και αποδρομή.
Τόσο ο Γιώργος Γεραπετρίτης όσο και ο Θοδωρής Λιβάνιος, την εβδομάδα που μας πέρασε, επέμειναν ότι οι εκλογές θα γίνουν με τη λήξη της τετραετίας. Πολύ καλό το σενάριο για να είναι αληθινό, λένε πολιτικοί παρατηρητές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα προβλήματα της κρίσης και τη λογική με τα οποία τα αντιμετώπισε.

Σε ό,τι αφορά πάντως τον εκλογικό σχεδιασμό καθεαυτό, από το υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να λείπει ο βασικός εμπνευστής του νόμου περί ψήφου των ομογενών, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος μάλιστα κρατούσε και τις επαφές με τον σκληρό πυρήνα της Ν.Δ. στα ομογενειακά κέντρα, αλλά η παρουσία του Μάκη Βορίδη στο εν λόγω υπουργείο δείχνει ότι ο πρωθυπουργός τα έχει σκεφτεί... όλα.
Με τη βοήθεια της λίστας Πέτσα μάλιστα μπορούν να γίνουν και... «θαύματα», αφού, όπως είναι γνωστό, από τα 3 εκατομμύρια ευρώ τα 300.000 θα διοχετευτούν στην καμπάνια ενημέρωσης και τα 2,7 εκατ. ευρώ πήγαν στον απόδημο ελληνισμό, για τον επικοινωνιακό σχεδιασμό του εγχειρήματος της ψήφου των ομογενών.

από topontiki

 teleytaiaexodos.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .