Σάββατο, Φεβρουαρίου 20

Ζάχαρη η «υπεύθυνη» για προβλήματα υγείας

Ο οργανισμός μας είναι έτσι κατασκευασμένος που μας προειδοποιεί όταν κάτι δεν πάει καλά! Οπότε, εάν παλεύετε με ασκήσεις κοιλιακών χωρίς να βλέπετε το ενοχλητικό σωσίβιο να εξαφανίζεται, ή έχετε συχνούς πόνους στην κοιλιακή χώρα, ίσως ήρθε η ώρα να ακούσετε τα μηνύματα που σας στέλνει το σώμα σας. Το σώμα σας προσπαθεί να σας πει ότι ήρθε η ώρα να κόψετε τη ζάχαρη.

Σημάδια ότι ήρθε η ώρα να κόψουμε τη ζάχαρη!

Ας δούμε μερικά από τα συμπτώματα που είναι πιο συχνά όταν η υγεία μας κινδυνεύει από την κατανάλωση ζάχαρης. Μήπως αναγνωρίζετε ορισμένα από αυτά; Τότε, ίσως είναι καιρός να κόψετε τη ζάχαρη και να γίνετε ο παλιός, καλός σας εαυτός!

Λιγούρες

Μη νομίζετε ότι μόνο εσείς προσπαθείτε να κόψετε τη ζάχαρη. Σύμφωνα με μια μελέτη η ασταμάτητη επιθυμία κατανάλωσης ζάχαρης είναι παρόμοιας έντασης με τον εθισμό στα ναρκωτικά. (1) Ο εθισμός λειτουργεί ως φαύλος κύκλος ανταμοιβής και επιθυμίας. Όταν καταναλώνουμε ζάχαρη, ο εγκέφαλος μάς ανταμείβει με ευχαρίστηση, αλλά μόνο με την κατανάλωση ζάχαρης είμαστε σε θέση να νιώσουμε αυτή την ευχαρίστηση. Όσο περισσότερη ζάχαρη καταναλώνουμε, τόσο εντονότερη γίνεται η επιθυμία μας για ζάχαρη και αυτό δε σταματά ποτέ.

Στην ουσία μπορούμε να νικήσουμε αυτές τις επιθυμίες μόνο εάν καταναλώνουμε τροφές που μας προκαλούν κορεσμό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με μελέτες, τρόφιμα που προκαλούν κορεσμό είναι οι πατάτες, οι φακές, οι μπανάνες και η βρώμη, ενώ τα παγωτά, τα μπισκότα και τα πατατάκια μας κάνουν να επιθυμούμε όλο και περισσότερα γλυκά και πατατάκια. (6). Συχνά, η αλλαγή μίας συνήθειας χρειάζεται κάτι παραπάνω από δύναμη θέλησης! Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με υγιεινούς τρόπους να διαχειριστείτε τις λιγούρες για σνακ και επιλέξετε έξυπνες διατροφικές συνήθειες.

Ρυτίδες

Η ζάχαρη επηρεάζει την ποιότητα του κολλαγόνου και της ελαστίνης, δύο πρωτεϊνών που χαρίζουν δύναμη και ελαστικότητα στο δέρμα. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης ενεργοποιεί μια διαδικασία που ονομάζεται γλυκωζυλίωση και προκύπτει όταν η γλυκόζη και η φρουκτόζη, δύο μόρια ζάχαρης, δεσμεύονται με άλλες πρωτεΐνες και λιπίδια. Η επαφή μεταξύ αυτών των σακχάρων και αυτών των πρωτεϊνών είναι αυτό που γηράσκει το δέρμα και οι υψηλές ποσότητες ζάχαρης ενδεχομένως να επιταχύνουν τη διαδικασία. Η ζάχαρη συνδέει μαζί τα μόρια του κολλαγόνου, πράγμα που καθιστά πιο δύσκολη την αποκατάσταση τυχόν βλάβης του κολλαγόνου. (4)

Για να διατηρήσουμε το δέρμα δυνατό και σφριγηλό για πολλά χρόνια, πρέπει να κόψουμε τη ζάχαρη ή να τη μειώσουμε σημαντικά. Οπότε ας αποφεύγουμε σνακ και συσκευασμένα προϊόντα με πρόσθετη ζάχαρη. Η ενυδάτωση είναι επίσης σημαντική για ένα υγιές δέρμα. Οι ενυδατικές λοσιόν και κρέμες ενυδατώνουν προσωρινά το δέρμα, αλλά η κατανάλωση νερού, τσαγιού, νερού με φρούτα και άλλων υγιεινών ροφημάτων μας ενυδατώνουν μακροπρόθεσμα από μέσα προς τα έξω. Ο ήλιος και η υπεριώδης ακτινοβολία ενδεχομένως να βλάψει το δέρμα, οπότε, καλύτερα να μην ξεχνάμε ποτέ την υδατική μας!

Σπλαχνικό λίπος.

Η ζάχαρη προκαλεί αποθήκευση λίπους στο σώμα, ειδικά γύρω από τη μέση και τα εσωτερικά όργανα.

Σύμφωνα με μία μελέτη σχετικά με αλλαγές του σωματικού βάρους με τη χορήγηση κανονικής κόλα με ζάχαρη, light cola με ασπαρτάμη, ημι-αποβουτυρωμένου γάλακτος και νερού, η ομάδα που κατανάλωνε κανονική cola είχε περισσότερο σπλαχνικό, ηπατικό και σκελετικό λίπος, και υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης. (7)

Μια δίαιτα χωρίς ζάχαρη είναι βασικός παράγοντας για την απώλεια του σωματικού λίπους, αλλά και η άσκηση βοηθά στην καύση λίπους σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος.

Πονόδοντος.

Η τερηδόνα οφείλεται στα βακτήρια που ζουν στο στόμα μας και ζουν από τη ζάχαρη. Αυτά τα βακτήρια παράγουν οξέα που διασπούν το σμάλτο και την  οδοντίνη, προκαλώντας αποσύνθεση και κοιλότητες. Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, οι άνθρωποι δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από το 10% της ενέργειάς τους από τη ζάχαρη, αλλά πρόσφατες μελέτες σε παγκόσμια κλίμακα διαπίστωσαν ότι η ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης θα έπρεπε να είναι στην πραγματικότητα μικρότερη από 2-3%.

Αυτές οι μελέτες είναι ενδεικτικές επίσης του γεγονότος ότι οι ενήλικες τείνουν να έχουν περισσότερες οδοντικές βλάβες από τα παιδιά. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό τα παιδιά να αποφεύγουν τη ζάχαρη όσο το δυνατόν περισσότερο για να αποφύγουν τη δημιουργία οδοντικών κοιλοτήτων αργότερα.

Οι καραμέλες και τα γλυκά δεν είναι τα μόνα τρόφιμα που συμβάλλουν στη δημιουργία τερηδόνας. Υπάρχουν κι άλλες τροφές που μπορεί να βλάψουν τα δόντια μας, όπως τα ζυμαρικά και το ψωμί, ακόμη και υγιεινά τρόφιμα όπως φρούτα και λαχανικά. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα τρόφιμα είναι υδατάνθρακες και περιέχουν φρουκτόζη και γλυκόζη που είναι σάκχαρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κόψουμε τους υδατάνθρακες, αλλά θα πρέπει να θυμόμαστε ότι καλό είναι να βουρτσίζουμε τα δόντια μας περίπου μία ώρα μετά από κάθε γεύμα.

Φλεγμονές.

Σύμφωνα με μία μελέτη παιδιά ηλικίας 2 έως 9 ετών, των οποίων η διατροφή ήταν πλούσια σε ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα, είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν χρόνιες φλεγμονές αργότερα στη ζωή τους, σε σύγκριση με παιδιά που η διατροφή τους ήταν πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. (5)

Μια άλλη μελέτη, επίσης, ήταν ενδεικτική του γεγονότος ότι η παρατεταμένη κατανάλωση ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, όπως τα αναψυκτικά και ο συσκευασμένος χυμός πορτοκαλιού, μπορεί να συμβάλλει στην ουρική αρθρίτιδα, μια κατάσταση φλεγμονώδους αρθρίτιδας, στις γυναίκες. Η μελέτη εξέτασε την κατανάλωση ποτών περίπου 80.000 γυναικών σε διάστημα 22 ετών και διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που ελάμβαναν ημερησίως τουλάχιστον ένα ποτό υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη είχαν 95% πιθανότητα εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας. Η φλεγμονή που προκαλείται από τη ζάχαρη μπορεί επίσης να επηρεάσει το πεπτικό σύστημα, όπως θα δείτε στη συνέχεια.

Πεπτικές διαταραχές.

Η ζάχαρη μπορεί να αποτρέψει τη λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος. Η φρουκτόζη μπορεί να βοηθήσει στην πρόκληση του συνδρόμου διαπερατού εντέρου, μια κατάσταση που επιτρέπει στις ουσίες να περάσουν μέσα από το λεπτό έντερο και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Η φρουκτόζη ενδεχομένως να προκαλέσει φλεγμονή στο ήπαρ απελευθερώνοντας φλεγμονώδεις παράγοντες, ενώ συσχετίζεται με διάφορους πεπτικούς καρκίνους όπως του παχέος εντέρου, του παγκρέατος και του ήπατος.

Η ζάχαρη επηρεάζει επίσης τη χλωρίδα του εντέρου, τους ζωντανούς οργανισμούς που φιλοξενούνται στο παχύ μας έντερο. Η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία και να καταστρέψει τη χλωρίδα, προκαλώντας φλεγμονές και αντίσταση στην ινσουλίνη.

Για να αποκαταστήσετε τα εντερικά προβλήματα που ενδεχομένως να προκαλεί η ζάχαρη, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε μια διατροφή που εξισορροπεί τη χλωρίδα του εντέρου, δηλαδή να είναι διατροφή πλούσια σε πολλές ίνες. Όλες οι φυτικές τροφές έχουν φυτικές ίνες, αλλά αν θέλουμε γρήγορη αποκατάσταση, τα αβοκάντο είναι ο καλύτερος φίλος μας. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε στη λεμονάδα μας φυτικές ίνες σε σκόνη.

Πρόβλημα με τον μύκητα

Οι Candida albicans είναι ένας τύπος παθογόνου μύκητα (ζύμη) και λατρεύουν τη ζάχαρη. Όταν οι πληθυσμοί είναι ανεξέλεγκτοι, μπορούν να προκαλέσουν σειρά προβλημάτων υγείας . Πολλοί θεωρούν τον candida ως πρόβλημα του εντέρου, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και στο δέρμα. Για παράδειγμα, ενδεχομένως να εμφανιστεί μια κατάσταση γνωστή ως δερματική καντιντίαση, που οφείλεται σε υπερανάπτυξη βακτηρίων στο δέρμα μας, γεγονός που συχνά προκαλεί ένα κόκκινο κνησμώδες εξάνθημα. Επίσης, διαταραχές και ανισορροπία των επιπέδων σακχάρου στο αίμα ενδεχομένως να οδηγήσουν σε επιδείνωση υφιστάμενης λοίμωξης από candida.

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να μειώσουμε την πρόσληψη ζάχαρης και να αυξήσουμε την πρόσληψη προβιοτικών, εφαρμόζοντας παράλληλα μια σωστή και υγιεινή φροντίδα του δέρματος. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν κάνετε οποιεσδήποτε σημαντικές αλλαγές στη διατροφή ή τον τρόπο ζωής σας. Μόνο εκείνος είναι ο ειδικός για να σας δώσει τη σωστή καθοδήγηση!

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .