ΓΕΛΟΙΟΙ ! Δεν ξέρουν τι τους γίνεται Τρεις φορείς για να κόψουν ένα δένδρο - Ποιος ευθύνεται για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης

 ΚΡΑΤΟΣ ΜΠΑΧΑΛΟ !Εν μέσω του αγώνα δρόμου της Πολιτικής Προστασίας, με την συνδρομή του Στρατού, να αποκατασταθούν τα προβλήματα της ηλεκτροδότησης στην Αττική μετά την επέλαση της κακοκαιρίας, ξέσπασε ανταλλαγή πυρών για το ποιος είχε την ευθύνη να κλαδέψει τα  δένδρα που τελικά έγιναν αιτία να βυθιστούν δεκάδες χιλιάδες σπίτια στο σκοτάδι.

Σύμφωνα με τους νόμους, στο θέμα εμπλέκονται τρεις φορείς: ο Δήμος, το δασαρχείο και ο ΔΕΔΔΗΕ, ανάλογα με την περίπτωση, γεγονός που είναι προφανές ότι δημιουργεί προβλήματα ασυνεννοησίας.Ο Νίκος Χαρδαλιάς, μετά το τέλος της απογευματινής σύσκεψης, ανέφερε πώς « δεν είναι ώρα να συζητήσουμε ποιος κάνει τι».

Από την πλευρά του υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης παραδέχτηκε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ, που έχει την ευθύνη της διαχείρισης και της συντήρησης του δικτύου, θα έπρεπε να είχε δράσει προληπτικά. Νωρίτερα το Αστεροσκοπείο Αθηνών είχε βγάλει ανακοίνωση λέγοντας πως η «Μήδεια» ήταν προβλέψιμη, αλλά η ΕΜΥ έκανε λόγο για κακοκαιρία της 40ετίας.

 Σχετικά με την κοπή των δένδρων, σύμφωνα με την ΕΡΤ την ευθύνη έχουν:

  • Αν το δένδρο βρίσκεται εντός οικισμού, την ευθύνη του έχει ο Δήμος
  • Αν το δένδρο είναι εκτός, τότε αναλαμβανει το δασαρχείο
  • Όταν, όμως, τα κλαδιά του δένδρου απέχουν 1,5 μέτρο από τα καλώδια, τότε ο ΔΕΔΔΗΕ είναι αυτός που θα πρέπει να επιληφθεί

Σε κάθε περίπτωση οι τρεις φορείς θα πρέπει να συνεργαστούν και να συνεννοηθούν.

Ο Μ. Βορίδης

Στα προβλήματα ηλεκτροδότησης που προκάλεσε το πέρασμα της θεομηνίας «Μήδεια» από τη χώρα μας, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείς για τις ευθύνες που πρέπει να καταλογιστούν για τα πεσμένα δέντρα που προκάλεσαν το πρόβλημα, ο κ. Βορίδης απάντησε ότι «έπρεπε τις προηγούμενες ημέρες να είχαν βγει συνεργεία και να εκτιμήσουν ποια δέντρα και κλαδιά είναι δυνατόν να πέσουν και να το προλάβουν. Η ευθύνη εδώ βρίσκεται πρωτίστως και κυρίως σε αυτόν που πρέπει να διατηρήσει το δίκτυο ανέπαφο. Έτσι, έπρεπε ο ΔΕΔΔΗΕ να έχει ενεργήσει ώστε να εικάσει και να κόψει και καθαρίσει όσα δέντρα έπρεπε για να προφτάσει μια κακοκαιρία που συμβαίνει μια φορά στα 18 χρόνια. Αν αυτό είναι που καταλογίζουμε στον ΔΕΔΔΗΕ που έχει την ευθύνη της διαχείρισης και της συντήρησης του δικτύου, τότε πράγματι αυτό να του το καταλογίσουμε. Αλλά μόνο γι' αυτό».

Ο υπουργός εκτίμησε ότι το 90% των ζημιών θα έχει αποκατασταθεί απόψε το βράδυ, ενώ έκανε λόγο για εργώδη προσπάθεια των αρμόδιων φορέων που ενεργούν «υπό ακραίες συνθήκες» για να αποκατασταθούν τα προβλήματα