Κυριακή, Φεβρουαρίου 14

Δηλαδή, τόσο καιρό η κυβέρνηση εισηγείται και οι επιστήμονες «ντύνουν» με επιστημονικά δεδομένα τις αποφάσεις των πολιτικών;

Σαν ξεκούρδιστη ορχήστρα


Η πολιτική που ασκείται τώρα δεν είναι ούτε ακορντεόν, ούτε φαγκότο, ούτε τσέμπαλο ούτε τίποτα. Είναι αυτή του ντόμινο. Το ένα λάθος φέρνει τ’ άλλο και τα δυο... στα μούτρα μας.

Προτείνω, μια στάση εδώ. Restart και επανασχεδιασμο, γιατί κάτι δεν πάει καθόλου καλά.
Δεν γίνεται οι υπουργοί να κάνουν βόλτες στα κανάλια και ο καθένας να λέει ό,τι ο ίδιος πιστεύει ή ακόμα χειρότερα, ό,τι νομίζει ότι ικανοποιεί τη δική του πολιτική πελατεία.

Δεν μπορεί ο υπουργός Υγείας να βγαίνει χθες σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή και να ανακοινώνει στον Ελληνικό λαό ότι θα εισηγηθεί σκληρό lockdown. Σε ποιον θα το εισηγηθεί στην επιτροπή των επιστημόνων;

Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, προκειμένου να δώσει εντολή τους λοιμωξιολόγους να συνεδριάσουν εκτακτως για να του εισηγηθούν lockdown.

Και η επιτροπή τι θα κάνει; Θα λάβει την πολιτική απόφαση;


Μέχρι τώρα εμείς είχαμε την εντύπωση ότι η επιτροπή των επιστημόνων εξετάζει τα επιδημιολογικά στοιχεία και εισηγείται στην κυβέρνηση. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί, με βάση την εισήγηση των επιστημόνων, λαμβάνουν τις οριστικές αποφάσεις; Όχι;

Δηλαδή, τόσο καιρό η κυβέρνηση εισηγείται και οι επιστήμονες «ντύνουν» με επιστημονικά δεδομένα τις αποφάσεις των πολιτικών; 

Αυτό εννοεί ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας; 

Για αυτό η κυβέρνηση αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων;

Άλλωστε πρέπει να μάθουμε αν, όπως όλοι ελπίζουμε, η επιτροπή έχει στα χέρια της τα πλήρη στοιχεία για την πορεία της επιδημίας.

Έχει δηλαδή αναλυτικά τα κρούσματα ανά περιοχή, με βάση τα τεστ που έγιναν;

Έχει στα χέρια της τα στοιχεία σχετικά με πόσα τεστ ήταν επαναληπτικά και πόσα όχι;

Έχει στα χέρια της τα στοιχεία αναλυτικά, προκειμένου να μπορεί να συγκρίνει την πορεία της πανδημίας; 

Σύμφωνα και με τα ίδια τα μέλη της επιτροπής δεν τα έχει.

Η ξαφνική απόφαση για γενικό lockdown, μερικά μόλις 24ώρα μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων την περασμένη Παρασκευή, δείχνει ότι κάτι δεν γίνεται σωστά στο κέντρο αποφάσεων. 

Μάλλον, αποδεικνύει ότι τα επιστημονικά στοιχεία έχουν μπερδευτεί με τις πολιτικές επιδιώξεις και όλοι μαζί χορεύουμε έναν παράλογο χορό.

Τι άλλαξε μέσα σε τρεις ημέρες και ξαφνικά φτάσαμε στο γενικό lockdown;

Πόσο μπορεί να άλλαξαν τα στοιχεία μέσα σε τρία 24ωρα που ενω οι επιστημονες την Παρασκευή αποφάσισαν να κρατήσουν ανοιχτά τα σχολεία, την Τρίτη τα έκλεισαν ως μια από τις βασικες εστιες μετάδοσης του ιού;

Εκεί δηλαδή που οι υπουργοί έβαζαν το χέρι τους στη φωτιά ότι ο ιός και οι μεταλλάξεις του δεν επηρεάζουν τα παιδιά, τώρα έκλεισαν τα πάντα με πρώτα απ’ όλα τα σχολεία.


Το γεγονός ότι πολλοί επιστήμονες, εντός και εκτός επιτροπής, εγείρουν ερωτήματα δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά σχετικά με τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Το θέμα δεν είναι γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε την αυστηροποίηση των μέτρων. Είναι προφανές ότι το περίφημο 3ο κύμα είναι προ των πυλών και το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) δεν μπορεί να το αντέξει. Ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα ανάσχεσης της αύξησης των κρουσμάτων.


Το ερώτημα είναι γιατί ενώ πριν μια εβδομάδα συζητούσαμε τι επιπλέον θα ανοίξει στην αγορά, τώρα ξαφνικά συζητάμε ότι όλα θα πρέπει να κλείσουν. Για παράδειγμα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, χθες το πρωί στα κανάλια περιέγραφε την πρόθεση του να ανοίξει ακόμα περισσότερο η αγορά. Και ενώ τα έλεγε αυτά, κατά τη διάρκεια της συζήτησης τον ενημέρωσαν ότι ο υπουργός Υγείας δήλωσε πως θα εισηγηθεί ολικό lockdown.

Κανεις δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το φαινόμενο είναι δυναμικό και τα δεδομένα αλλάζουν από μέρα σε μέρα, άρα και κάποιες από τις αποφάσεις.
Η κυβέρνηση όμως, έχει κάνει όσα πρέπει ώστε να ανταπεξέλθει το ΕΣΥ στην πίεση από το 3ο κύμα;

Οι γιατροί λένε ότι όχι μόνο έχουν γίνει ελάχιστα, αλλά μπαίνουμε στο 3ο κύμα σε κατάσταση μεγαλύτερης πίεσης σε σχέση με το 2ο. Και αυτό είναι πολύ πιο ανησυχητικό σε σχέση με τις επικοινωνιακές παραφωνίες της κυβερνητικής ορχήστρας.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΛΩΣΣΑΣ
Πηγή:2020mag.gr

 http://wwwaristofanis.blogspot.com/2021/02/blog-post_0.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .