Σάββατο, Φεβρουαρίου 20

Πυρ ομαδόν στη Μενδώνη για το «με εξαπάτησε ο Λιγνάδης» – Την καλούν σε παραίτηση

Η Λίνα Μενδώνη που μέχρι πρότινος κρατούσε σιγήν ιχθύος για το συγκεκριμένο ζήτημα ανέφερε πως ο Λιγνάδης ποτέ δεν υπήρξε φίλος της, ούτε γνώριζε τίποτα για τις φήμες που κυκλοφορούσαν για αυτόν, την ώρα που στο διαδίκτυο κυκλοφορούν φωτογραφικά στιγμιότυπα που δείχνουν ότι η υπουργός τουλάχιστον γνώριζε τον σκηνοθέτη.


Δεν φαίνεται πως έπεισε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, με τις εξηγήσεις που έδωσε για την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη σε συνέντευξη Τύπου. Τις σημερινές της δηλώσεις ακολούθησε καταιγισμός πυρών τόσο από άτομα του καλλιτεχνικού χώρου, όσο και από πολιτικούς και των απλών κόσμου.

Η υπουργός ισχυρίστηκε ότι ο Λιγνάδης δεν υπήρξε προσωπικός της φίλος, ούτε πως γνώριζε τις φήμες που κυκλοφορούσαν για το άτομο τόυ. Αντίθεα, υποστήριξε πως «ο σκηνοθέτης την εξαπάτησε» και πως «είναι επικίνδυνος άνθρωπος».

Στη συνέχεια, όμως, πολλοί πρόσεξαν ότι η κ. Μενδώνη αυτοαναιρέθηκε, λέγοντας πως: «Ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν προέκυψε ξαφνικά στο Εθνικό Θέατρο το 2019. Ο κ. Λιγνάδης έχει μια σχέση αδιάληπτη με το Εθνικό Θέατρο».

Πράγματι, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός είχε μια πολύχρονη πορεία στον χώρο του θεάτρου και ψίθυροι για το όνομά του κυκλοφορούσαν εδώ και καιρό, όπως φάνηκε από τις πρόσφατες καταγγελίες.

Πώς λοιπόν δεν είχαν φτάσει οι φήμες αυτές στα αυτία της Λίνας Μενδώνη, με τη μεγάλη εμπειρία και σταδιοδρομία σε θέσεις στο υπουργείο Πολιτισμού; Αυτό αναρωτιούνται οι χρήστες του Twitter, καλώντας την υπουργό να παραιτηθεί και κατηγορώντας την ότι καλύπτει τον σκηνοθέτη.

Αλλά και σε περίπτωση που πράγματι δεν γνώριζε για το ποιόν του ανθρώπου αυτού, κάποιοι αναρωτούνται γιατί δεν έκανε η κ. Μενδώνη κάποια έρευνα για τον κ. Λιγνάδη προτού τον προσλάβει.

Η εξαπατημένη υπουργός

Ιδιαίτερη οργή προκαλεί η φράση που χρησιμοποίησε η κ. Μενδώνη ότι την «εξαπάτησε» ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Η Λίνα Μενδώνη που μέχρι πρότινος κρατούσε σιγήν ιχθύος για το συγκεκριμένο ζήτημα ανέφερε πως ο Λιγνάδης ποτέ δεν υπήρξε φίλος της, ούτε γνώριζε τίποτα για τις φήμες που κυκλοφορούσαν για αυτόν, την ώρα που στο διαδίκτυο κυκλοφορούν φωτογραφικά στιγμιότυπα που δείχνουν ότι η υπουργός τουλάχιστον γνώριζε τον σκηνοθέτη.

Με αφορμή λοιπόν όλα αυτά, η Ζέτα Δούκα που ήταν και εκείνη που άνοιξε τον δρόμο των καταγγελιών στο θέατρο προχώρησε σε μια ιδιαίτερα αιχμηρή ανάρτηση κατά της Υπουργού.

«Η σημερινή ημέρα μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί “Παγκόσμια ημέρα κωλοτούμπας”. Για να δούμε πόσο ακόμα θα τραβήξει η παρωδία» έγραψε χαρακτηριστικά η ηθοποιός.

Ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας έγραψε σε story του στο Instagram: «Εξαπατημένη νυν Υπουργός Πολιτισμού για παιδεραστή – βιαστή, γνωστό ηθοποιό, σκηνοθέτη και πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου»

Και προσθέτει: «Δεν με ξέρεις, δεν σε ξέρω. Υποφέρεις και υποφέρω. Δυστυχώς, όμως, πρόκειται για τα παιδιά μας και δεν μπορούμε να γελάσουμε, μας κόβεται η ανάσα και μας περισσεύει η οργή».

Aπάντηση και από τον Βασίλη: «Δεν είμαι ήρωας, είμαι θύμα ενός παιδεραστή»

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, η υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε και στις καταγγελίες του Βασίλη κατά γνωστού θεατράνθρωπου για βιασμό και αποπλάνηση όταν ο ίδιος ήταν 15 ετών.

Ο 40χρονος σήμερα Βασίλης, που είναι το πρώτο άτομο που κινήθηκε νομικά εναντίον ανθρώπου του χώρου του θεάτρου, έγραψε λίγο αργότερα πως αυτό που επιθυμεί, ως θύμα ενός παιδεραστή, είναι δικαιοσύνη.

«Δεν είμαι ήρωας, είμαι θύμα ενός παιδεραστή και θέλω δικαιοσύνη. Σας άφησα την ψυχή μου και τα όπλα να πολεμήσουμε. Σας ευχαριστώ για όλη αυτήν την υποστήριξη. Τη νέα μου οικογένεια, τα αδέρφια μου, που μεγαλώνει δυστυχώς μέρα με την ημέρα αλλά γινόμαστε πιο δυνατοί. Εις το επανιδείν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καλλιτέχνες ζητούν την παραίτηση της Λίνας Μενδώνη

Τα hashtag #nomoremendoni και #Μενδωνη_παραιτησου κυριάρχησαν στα social media, αφού πολλοί χρήστες δεν έκρυψαν την αγανάκτησή τους. Ανάμεσά τους και πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες.

Ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης έγραψε: «Η Μενδωνη ειναι ενας επικινδυνος ανθρωπος και χωρις υποκριτικη τεχνη! Παραιτησου τωρα!!!! #nomoremendoni».

Σε εκτενή ανάρτησή του, ο Αντώνης Καφετζόπουλος εξαπολύει δριμύ «κατηγορώ» κατά της υπουργού Πολιτισμού λέγοντας «Σε άλλες χώρες οι έχοντες θέσεις ευθύνης παραιτούνται για πολύ μικρότερες αιτίες».

Στη συνέχεια, παρουσιάζει το «βαρύ παρελθόν» της υπουργού: την υπονόμευση της εφαρμογής του Νόμου Γερουλάνου στο σινεμά, την παντελή της απουσία σε ό,τι αφορούσε οτιδήποτε άλλο εκτός απο τον μουσειακό πολιτισμό και την απουσία της απο την ενίσχυση των καλλιτεχνών και των υπολοίπων δραστηριοποιούμενων στις τέχνες που επλήγησαν εξαιτίας της πανδημίας.

Αναφορά γίνεται και στο ζήτημα του Δημήτρη Λιγνάδη. «Θα σας τη χαρίζαμε αν δεν είχατε επιχειρήσει να πετάξετε στις κερκίδες την καυτή πατάτα Λιγνάδη που έτυχε στη βάρδια σας, με δικαιολογίες που δεν έπειθαν ούτε τους αφελέστερους καλοπροαίρετους», γράφει ο Αντώνης Καφετζόπουλος.

Και καταλήγει στον λόγο που πρέπει να παραιτηθεί η υπουργός: «Πλην όμως το «όφις με ηπάτησε» έχει απορριφθεί προ πολλού ως αιτία απαλλαγής. Μ όλα τα παραπάνω έχετε αναδειχτεί σε πολλαπλά βλαβερή παράμετρο για το σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Έτσι δεν μπορώ παρά να συνταχθώ αυτούς που ζητούν να αποχωρήσετε».

Προς κύριαν Μενδώνην
Να σας πω δυο κουβέντες για το θέμα της εξαπάτησης. Είμαι ειδικός.
Όλοι οι καλλιτέχνες είμαστε…

Posted by Andoni Kafetzopoulos on Friday, 19 February 2021

Την παραίτηση της Λίνας Μενδώνη ζητά με ανοιχτή επιστολή ο Δημήτρης Πουλικάκος.

Ο σπουδαίος δημιουργός προτείνει στην υπουργό να παραιτηθεί, επισημαίνοντας με το χαρακτηριστικό ύφος του ότι, «ο εναπομείνας πολιτισμός, υπό την αιγίδα σας και τη σφραγίδα σας, μόνο θα κακοποιείται, και οι εναπομείναντες άνθρωποί του, μόνο θα υποφέρουν από την ιδιαίτερη «επιείκειά« σας, εάν συνεχίσετε το «θεάρεστον» έργον σας…».

Τέλος, βαρύτατους χαρακτηρισμούς κατά της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στη σκιά των καταγγελιών στο χώρο του θεάτρου κατά γνωστών ηθοποιών και σκηνοθετών, εκτόξευσε η δημοσιογράφος Σεμίνα Διγενή.

Με ανάρτησή της στα social media, η κ. Διγενή καλεί την υπουργό Πολιτισμού όχι μόνο να παραιτηθεί αλλά και να λογοδοτήσει χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα ανίκανη, ανεπιθύμητη και επικίνδυνη.

«Πυρά» από Σκουρολιάκο και Κονιόρδου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι απαντήσεις του Πάνου Σκουρολιάκου και της Λυδίας Κονιόρδου, δύο καλλιτεχνών που εντάσσονται στον ιδεολογικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, η δεύτερη μάλιστα είναι και η προκάτοχος της κ. Μενδώνη.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου της, η νυν υπουργός Πολιτισμού κατηγόρησε και τους δύο ότι γνώριζαν για τον Λιγνάδη.

Ο κ. Σκουρολιάκος, ο οποίος είναι τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δήλωσε ότι στην καριέρα του ως ηθοποιός έκανε τη δουλειά του «χωρίς κουτσομπολιά, φήμες και άλλα συναφή».

Σε κάθε περίπτωση ξεκαθαρίζει ότι «δεν είμαι όμως εγώ που διόρισα τον κ. Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο χωρίς διαγωνιστική διαδικασία». Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει, δεν οφείλει να απαντήσει ο ίδιος σχετικά με την υπόθεση αλλά «εκείνοι που τον επέλεξαν».

Από την άλλη, η Λυδία Κονιόρδου κλήθηκε να απολογηθεί για τη συνεργασία της με τον Δημήτρη Λιγνάδη στους Πέρσες. Η πρώην υπουργός Πολιτισμού τονίζει πως η κ. Μενδώνη θα έπρεπε να «αναλάβει τις ευθύνες της», ενώ την κατηγορεί για απόπειρα συγκάλυψης των κακοποιήσεων.

«Την βλέπουμε τώρα να μετακυλύει με εξοργιστικό θράσος την δική της εγκληματική ευθύνη σε αυτούς που συμμετείχαν σαν εργαζόμενοι καλλιτέχνες στην παράσταση του Εθνικού θεάτρου» επισημαίνει η κ. Κονιόρδου και ζητά την παραίτησή της, μιλώντας για αλαζονεία και «αυταρχική αναλγησία».

https://www.in.gr/2021/02/20/greece/pyr-omadon-sti-mendoni-gia-eksapatise-o-lignadis-tin-kaloun-se-paraitisi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .