Κυριακή, Φεβρουαρίου 28

Οι προτάσεις του ΚινΑλ για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης


Μπορεί η αφορμή να δόθηκε με άσχημο τρόπο, όπως γίνεται συνήθως, στο Κίνημα Αλλαγής όμως επιλέγουν να μη μείνουν μόνο στην κριτική, ούτε στην υπόθεση του φαινομένου σεξουαλικής παρενόχλησης, ανεξάρτητα από τον χώρο στον οποίο κάθε φορά εμφανίζεται.
«Νιώθω ότι για πολλά χρόνια θα ευχαριστούμε όσους έδειξαν το θάρρος να μιλήσουν

για όσα πέρασαν», δήλωσε μιλώντας στο ieidiseis.gr ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης, κατονομάζοντας μεταξύ αυτών τη Σοφία Μπεκατώρου, τη Ζέτα Δούκα, τον Νίκο Σ. και σημειώνοντας ότι έδειξαν τον δρόμο μίας κοινωνικής επανάστασης, σπάζοντας το απόστημα. Πήγε όμως ένα βήμα παρακάτω. «Τώρα πρέπει να δημιουργήσουμε θεσμούς», είπε.
Ως πρώτο βήμα περιέγραψε την ένταξη άμεσα στα σχολεία του μαθήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Έπειτα, την επικύρωση της πρώτης παγκόσμιας Σύμβασης κατά της Βίας και Παρενόχλησης στην Εργασία κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) του ΟΗΕ στη Γενεύη, τον Ιούνιο του 2019. Ζήτησε ακόμα την ενίσχυση του προστατευτικού πλέγματος της εργατικής νομοθεσίας με την υιοθέτηση πολιτικών μηδενικής ανοχής στα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και σεξιστικής συμπεριφοράς στην εργασία, αλλά και την ενίσχυση και επαρκή στελέχωση ελεγκτικών σωμάτων, όπως το ΣΕΠΕ, με εκπαίδευση στον χειρισμό ανάλογων περιστατικών, καθώς και των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και του Συνηγόρου του Πολίτη.
Στις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής περιλαμβάνεται ακόμα η διεξαγωγή συστηματικών ερευνών από τους αρμόδιους φορείς για τις διαστάσεις του φαινομένου και η τήρηση διαχρονικών στοιχείων που θα επιτρέψουν τον σχεδιασμό αποτελεσματικών πολιτικών. Επίσης, περιλαμβάνεται η διεξαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων και εκπαιδευτικού υλικού σχετικά με ζητήματα σεξουαλικής παρενόχλησης, ειδικά στον δημόσιο τομέα.
Ζητούν ακόμα την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου στην Ελλάδα, όσον αφορά στον ορισμό της παρενόχλησης, λαμβάνοντας υπόψη ότι ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων είναι πιο ευάλωτες απέναντι στη βία και την παρενόχληση (όπως γυναίκες, ΛΟΑΤΚΙ άτομα, μετανάστες και εργαζόμενοι με αναπηρία), όπως άλλωστε και ορισμένοι κλάδοι, όπως αυτός του επισιτισμού, που χαρακτηρίζεται από μεγάλο ποσοστό αδήλωτης εργασίας και ‘κανονικοποίησης’ τέτοιων συμπεριφορών. Τονίζουν, τέλος, την ανάγκη δημιουργίας χάρτη έμφυλης βίας, στο πρότυπο του χάρτη με τα περιστατικά βίας της Χρυσής Αυγής. Ήτοι να φτιαχτεί μία σελίδα, όπου ανώνυμα θα αναρτώνται περιστατικά παρενόχλησης, με μικρή περιγραφή τους, ώστε να εξοικειωθούν όλοι με το τι συνιστά παρενόχληση.

 

 http://www.matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .