Τρίτη, Φεβρουαρίου 16

Γνωρίστε τον μελλοντικό (ρομποτικό) σας συνεργάτη: το Cobot

Γνωρίστε τον μελλοντικό (ρομποτικό) σας συνεργάτη: το Cobot

Σύνταξη-Επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης

Εύκολα στον προγραμματισμό και ευέλικτα για οποιονδήποτε τομέα, τα ρομπότ μπορούν να πετύχουν αύξηση της παραγωγικότητας, ενώ συγχρόνως κάνουν τη εργασία καλύτερη για όλους.

Πρόκειται όμως, να κλέψουν τη δουλειά σας; Αυτός είναι ένας μύθος που θα ήθελε να σβήσει ο Sami Atiya. «Αν κοιτάξετε τις πιο προχωρημένες στον αυτοματισμό χώρες στον κόσμο - τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, τη Γερμανία - έχουν μερικά από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας», λέει ο πρόεδρος της ρομποτικής και της διακριτής αυτοματοποίησης στην ABB. «Τα ρομπότ δημιουργούν θέσεις

εργασίας αντί να τις παίρνουν», προσθέτει. Πράγματι, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προβλέπει ότι η επανάσταση των ρομπότ θα εκτοπίσει 85 εκατομμύρια θέσεις εργασίας - αλλά θα δημιουργήσει 97 εκατομμύρια νέες.

Σαν παράδειγμα, ο Atiya δείχνει έναν πελάτη της ABB στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Το δυναμικό ανάπτυξης ενός από τους πελάτες μας - μιας εταιρείας συγκόλλησης μετάλλων - ήταν περιορισμένο, μέχρι να αυτοματοποιήσει τις εργασίες χαμηλής εξειδίκευσης», λέει. «Όχι μόνο μπόρεσε να επεκτείνει τις δραστηριότητές του, αλλά και οι εξειδικευμένοι συγκολλητές μπόρεσαν να επικεντρωθούν σε πιο ενδιαφέροντες τομείς, καθώς τα ρομπότ ανέλαβαν τις πιο συνηθισμένες εργασίες συγκόλλησης», συμπληρώνει.

Στο τέλος του 2019, υπήρχαν ήδη 2,7 εκατομμύρια βιομηχανικά ρομπότ σε εργοστάσια σε παγκόσμιο επίπεδο - αύξηση κατά 12% από το 2018, σύμφωνα με το IFR. Άλλοι τομείς στρέφονται επίσης σε αυτοματισμούς, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εφοδιαστική αλυσίδα  και ακόμη και η παραγωγή τροφίμων. Περισσότερες εργασίες είναι έτοιμες να αυτοματοποιηθούν χάρη στην άνοδο των cobots - ή συνεργατικών ρομπότ - που λειτουργούν με ασφάλεια δίπλα στους ανθρώπους, τα οποία έχουν διπλασιάσει το μερίδιό τους στην αγορά από το 2017.

«Το πρώτο πραγματικά συνεργατικό ρομπότ στον κόσμο - το YuMi - κυκλοφόρησε το 2015», λέει ο Atiya. «Σήμερα, συνεργάζεται με ανθρώπους σε εργοστάσια, συνεργεία και εργαστήρια σε όλο τον κόσμο, εκτελώντας ακριβείς και επαναλαμβανόμενες εργασίες, από τη συναρμολόγηση ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών εξαρτημάτων έως τη δοκιμή μηχανημάτων ΑΤΜ - που αφήνει τους εργαζόμενους ελεύθερους να κάνουν περισσότερες δραστηριότητες προστιθέμενης αξίας», εξηγεί.

Πράγματι, το IFR άρχισε να παρακολουθεί τα cobots το 2017, όταν αποτελούσαν το 2,8% της αγοράς. Δύο χρόνια αργότερα, είχαν αυξηθεί στο 4,8%, με περισσότερα από 18.000 να αναπτύσσονται κάθε χρόνο. «Τα Cobots, με την ικανότητά τους να εργάζονται με ασφάλεια δίπλα στους ανθρώπους, χωρίς την ανάγκη για ακριβά και ογκώδη διαχωριστικά παραπετάσματα, θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση αυτής της τάσης», λέει ο Atiya.

Αυτό που κάνει τα cobots να διαφέρουν από τα ρομπότ είναι ότι οι άνθρωποι και αυτά μπορούν να δουλεύουν δίπλα-δίπλα και αυτό οφείλεται στα παθητικά και ενεργά συστήματα ασφαλείας. «Επιτρέπουν στον άνθρωπο και τα ρομπότ να συνεργάζονται ακόμη και στις ίδιες εργασίες, για μέγιστη ευελιξία και αποδοτικότητα, χωρίς να διακυβεύεται η ταχύτητα ή η ασφάλεια», λέει.

Με αυτόν τρόπο εργασίας, καταμερίζονται τόσο ο χώρος όσο και οι εργασίες, αφήνοντας όμως τους εργαζόμενους διαθέσιμους για πιο ακριβή, δημιουργική εργασία ή για τη διαχείριση του ποιοτικού ελέγχου. Σημαίνει επίσης, ότι οι άνθρωποι μπορούν να επαναπρογραμματίσουν γρήγορα ένα Cobot χρησιμοποιώντας απλά εργαλεία, όπως η εύχρηστη γραφική διεπαφή του λογισμικού προγραμματισμού της ABB Wizard που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να διαχειρίζεται ένα ρομπότ YuMi - χωρίς να χρειάζεται καμία ειδική ικανότητα χειρισμού κωδικών. «Μέσα σε λίγα λεπτά μετά την εγκατάσταση, οι πελάτες θα μπορούν να χειρίζονται τα Cobots YuMi - χωρίς εξειδικευμένη εκπαίδευση», λέει ο Atiya. «Όσο πιο εύκολα γίνεται η εγκατάσταση και λειτουργία, τόσο περισσότεροι τομείς και επιχειρήσεις μπορούν να ωφεληθούν, πολύ πέρα ​​από τον κατασκευαστικό τομέα», προσθέτει.

Η ευελιξία και η ευκολία προγραμματισμού είναι ακριβώς αυτό που απαιτείται από τις μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν έτσι να παράγουν μια ευρύτερη ποικιλία προϊόντων. Και αυτός είναι ο τύπος της εταιρείας που επιλέγει ολοένα και περισσότερο τα Cobots: μικρότερες επιχειρήσεις με συνεχώς μεταβαλλόμενες γραμμές παραγωγής που μπορούν να επωφεληθούν ιδιαίτερα από την ευκολία επαναπρογραμματισμού. Τα Cobots, προσφέρουν περιθώρια αυτοματισμού στο σημείο που χρειάζεται, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα των εργαζομένων αφού αφήνουν το ρομπότ να κάνει τις βαρετές, επαναλαμβανόμενες, σωματικά απαιτητικές εργασίες ή εκείνες που απαιτούν συνεπή επίπεδα υψηλής επιδεξιότητας και συγκέντρωσης.

Με απλά λόγια, είναι το μέλλον της εργασίας σε πολλούς τομείς. «Παρέχουν ακούραστη ακρίβεια και αντοχή για επαναλαμβανόμενες εργασίες», λέει ο Atiya. Ήδη χρησιμοποιούνται σε logistics, υγειονομική περίθαλψη, λιανική πώληση και σε εργαστήρια - τα Cobots βοηθούν στην επιτάχυνση των τεστ κορωνοϊού με ασφάλεια στη Σιγκαπούρη - πραγματοποιώντας έναν εντυπωσιακό αριθμό 50.000 τεστ την ημέρα, διατηρώντας παράλληλα ασφαλείς τους εργαζόμενους.

Και θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο δραστηριοποιούμαστε. Τα σημερινά εργοστάσια είναι παραδοσιακά σχεδιασμένα για μαζική παραγωγή, αλλά τα ρομπότ θα επιτρέπουν τη μαζική εξατομικευμένη προσαρμογή. Για παράδειγμα, το Reading's Boomf χρησιμοποιεί ρομπότ ABB για να εκτυπώσει φωτογραφίες σε marshmallows, ενώ το RoboFold  στο Λονδίνο παράγει εξατομικευμένα μεταλλικά εξαρτήματα μηχανών και η Sculptur στη Σουηδία χρησιμοποιεί ένα Cobot για την τρισδιάστατη εκτύπωση επίπλων από ανακυκλωμένο πλαστικό. Το εργοστάσιο του μέλλοντος πρέπει να συνδυάζει αυτοδιδασκόμενο αυτοματισμό με συνεχή online συνδεσιμότητα. 

«Με τις προόδους που κάνουμε στο λογισμικό και το ψηφιακό πεδίο και με τα νέα προϊόντα Cobot που πρόκειται να κυκλοφορήσουν το 2021, η κληρονομιά της καινοτόμου πορείας της ABB όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά και θα επιταχυνθεί», λέει ο Atiya. «Διαθέτουμε ένα ευρύ οικοσύστημα συνεργατών καινοτομίας, με τους οποίους αναπτύσσουμε νέες λύσεις και αξιοποιούμε τμήματα ανάπτυξης. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τη συνεργασία μας με το Ιατρικό Κέντρο του Τέξας, όπου αναπτύσσουμε νέες τεχνολογίες ρομποτικής για το νοσοκομείο του μέλλοντος, και η δουλειά μας με το AI-Special Covariant για την κυκλοφορία λύσεων ρομποτικής με δυνατότητα AI στην αγορά, ξεκινώντας με μια πλήρως αυτόνομη λύση ολοκλήρωσης παραγγελιών αποθήκης», εξηγεί ο Atiya.

Πράγματι, το AI και τα δεδομένα είναι το κλειδί για την αξιοποίηση του πλήρους δυναμικού της ευέλικτης παραγωγής στο εργοστάσιο του μέλλοντος. «Ένα cobot θα μπορούσε να εξετάσει τις εργασίες παραγωγής του για την ημέρα και να κατεβάσει αυτόματα ένα πρόγραμμα που απαιτείται για να κάνει μια νέα εργασία, χωρίς χειροκίνητη παρέμβαση ή θα μπορεί να μάθει νέες εργασίες από άλλα ρομπότ με διαφορετικό προγραμματισμό», προσθέτει ο Atiya.

Και αυτά είναι καλά νέα για τους ανθρώπους: «Τα ρομπότ υπερέχουν στις βαρετές, βρώμικες, επαναλαμβανόμενες και επικίνδυνες δουλειές που οι άνθρωποι όλο και περισσότερο δεν θέλουν να κάνουν», λέει.

Το Cobot θα μπορούσε να κάνει τη δουλειά ευκολότερη και πιο ικανοποιητική, ενώ οδηγεί την επόμενη επανάσταση στην παραγωγικότητα. «Κάθε βιομηχανική επανάσταση παρήγαγε αύξηση της αποδοτικότητας, βελτιώνοντας παράλληλα τις συνθήκες για τους εργαζόμενους. Η τέταρτη επανάσταση δεν διαφέρει, με τους χώρους εργασίας να γίνονται έξυπνοι, αυτοματοποιημένοι και συνδεδεμένοι», καταλήγει.

Πηγή: Wired

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .