Κυριακή, Φεβρουαρίου 14

Dylan Farrow>O μπαμπάς μου, ο βιαστής μου

Γραφει η Αντιγονη Τζοβαρα

Dylan Farrow>30 χρόνια μετά, πασχίζει ακόμα να αποδείξει ότι την κακοποίησε ο Woody Allen

H Dylan Farrow εξομολογείται, ότι, ακόμη και σήμερα, παγώνει στο άκουσμα της jazz μουσικής (που λατρεύει ο Woody Allen) και στη θέα ενός ανθρώπου με χοντρά γυαλιά οράσεως…

Το κορίτσι που παλεύει με τους δαίμονές του από τα 7 του χρόνια, επανακάμπτει μέσα από τις σελίδες του Εlle με την πρόθεση να μας «ξανασυστηθεί», όπως αναφέρει στη χειμαρρώδη συνέντευξή της, ενώ η υπόθεση της φερόμενης σεξουαλικής της κακοποίησης από τον Woody Allen

ξαναβγαίνει στο φως της δημοσιότητας, εν όψει της προβολής μιας νέας σειράς ντοκιμαντέρ που επανεξετάζει όλα τα στοιχεία.

Γράφει η Αντιγόνη Τζοβάρα

«Δε νιώθω ότι έχω πατέρα. Δεν υπάρχει ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης για ανθρώπους που οι αδελφές τους παντρεύονται τους πατεράδες τους. Μήπως ο πατέρας μου είναι γαμπρός μου και η αδελφή μου μητριά μου;», λέει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Elle, η Dylan Farrow, με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου μυθοπλασίας με τίτλο «Hush».
Αν και το βιβλίο δεν πραγματεύεται τη σεξουαλική κακοποίηση, μοιραία, η Dylan Farrow αναφέρεται εκτενώς στο σκάνδαλο που της στοιχειώνει τη ζωή από την τρυφερή ηλικία των 7 ετών, αφού, ουσιαστικά, εξαιτίας αυτού έχει γίνει παγκοσμίως γνωστή.
Όλα άρχισαν τον Αύγουστο του 1992 όταν η επτάχρονη τότε Dylan κατέθεσε ότι o Woody Allen την κακοποίησε σεξουαλικά στη σοφίτα του σπιτιού τους στο Connecticut.

Όταν έγινε η καταγγελία, ο Woody Allen και η Mia Farrow ήταν παντρεμένοι πάνω από δέκα χρόνια και είχαν ήδη τρία παιδιά –δυο υιοθετημένα (το ένα εκ των οποίων ήταν η Dylan) και ένα βιολογικό.

Ο Woody Allen αρνήθηκε την κατηγορία από την πρώτη στιγμή, ενώ, μερικούς μήνες αργότερα, η Mia Farrow ανακάλυψε ότι ο ίδιος είχε ερωτική σχέση και με την άλλη υιοθετημένη κόρη του, την Soon-Yi Previn, με την οποία παντρεύτηκε το 1997. Όπως ήταν αναμενόμενο, προκλήθηκε τότε μεγάλο σκάνδαλο, καθώς οι εμπλεκόμενοι στη μετέπειτα μάχη της επιμέλειας ήταν δυο διάσημοι εκπρόσωποι της Έβδομης Τέχνης.

Η υπόθεση έκλεισε το 1993 έπειτα από επτάμηνη έρευνα από ιατρική ομάδα που είχε οριστεί από την αστυνομία και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Dylan δεν είχε κακοποιηθεί. Μεταξύ των λόγων που αναφέρθηκαν για το συμπέρασμα της ομάδας ήταν οι αντιφατικές δηλώσεις της ανήλικης.

Το Φεβρουάριο του 2014, η Dylan Farrow επανέλαβε τον ισχυρισμό σε μια ανοικτή επιστολή της που δημοσιεύθηκε στους New York Times.

Ο Woody Allen επέμεινε στην άρνησή του και έδωσε τη δική του απάντηση στην ίδια εφημερίδα. Προς υπεράσπισή του, ο επίσης υιοθετημένος αδερφός της, Moses, δήλωσε τότε στο περιοδικό People, ότι «φυσικά ο Woody δεν κακοποίησε την αδερφή μου. Την αγαπούσε» και ισχυρίστηκε ότι η μητέρα τους (Mia Farrow) χειραγωγούσε τα παιδιά της ώστε να μισήσουν τον Allen, προκειμένου «να τον εκδικηθεί και να τον κάνει να πληρώσει επειδή ερωτεύτηκε την Soon-Yi».

Ωστόσο, ο βιολογικός γιός του πρώην ζεύγους, Ronan Farrow, δήλωσε ότι πιστεύει την Dylan και την υπερασπίστηκε μέσω ενός tweet, γράφοντας «αγαπώ και υποστηρίζω την αδερφή μου και νομίζω ότι τα λόγια της μιλούν από μόνα τους».

Το 2017, με αφορμή το κίνημα #MeToo, η Dylan Farrow δημοσίευσε νέα ανοιχτή επιστολή στους Los Angeles Times, όπου αναρωτιόταν πως είναι δυνατόν ο Woody Allen να εξακολουθεί να γυρίζει ταινίες όταν άλλοι, όπως ο Harvey Weinstein, έχουν κατακερματιστεί μετά την αποκάλυψη των σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης.

Το 2018 η Dylan Farrow μίλησε για μια ακόμη φορά για το ίδιο θέμα σε τηλεοπτική συνέντευξη στο CBS, ενώ, αυτές τις μέρες, το σκάνδαλο της σεξουαλικής της κακοποίησης -που δεν αποδείχτηκε ποτέ μέχρι σήμερα- αναβιώνει μέσα από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Allen v. Farrow» του HBO, που θα αρχίσει να προβάλλεται από τις 21 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για τέσσερα εβδομαδιαία επεισόδια που περιλαμβάνουν δικαστικό αρχειακό υλικό, ηχητικά αποσπάσματα και συνεντεύξεις από τη Mia Farrow και από τα παιδιά της, Dylan και Ronan (που είναι δημοσιογράφος στο New Yorker), καθώς και μαρτυρίες άλλων προσώπων, όπως της οικογενειακής φίλης Carly Simon και του κατηγόρου Frank Maco.

Στη σειρά επιχειρείται μια επαναξιολόγηση του συνολικού κινηματογραφικού έργου του Woody Allen υπό το πρίσμα των εις βάρος του καταγγελιών, ενώ διάσημοι χολιγουντιανοί ηθοποιοί, όπως οι Greta Gerwig, Colin Firth και Mira Sorvino δηλώνουν ότι δεν θα ήθελαν να συνεργαστούν ποτέ μαζί του.

Σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την αναμόχλευση του σκανδάλου φέρει και ο ίδιος ο Woody Allen, ο οποίος, ενώ εξακολουθεί να αρνείται όλες τις κατηγορίες επικαλούμενος τις δικαστικές γνωματεύσεις, κυκλοφόρησε ταυτόχρονα (2020) την αυτοβιογραφία του με τίτλο «Σχετικά με το τίποτα» (Apropos of Nothing). Σημειωτέον, ότι η κυκλοφορία του βιβλίου στη Νέα Υόρκη επικρίθηκε από τους εργαζόμενους στον εκδοτικό οίκο Hachette, οι οποίοι πραγματοποίησαν στάσεις εργασίας, διαμαρτυρόμενοι που η εταιρεία τους ανέλαβε να εκδώσει το βιβλίο ενός «κατηγορούμενου για σεξουαλική κακοποίηση παιδιού».
Φαίνεται ότι ο κόσμος, 30 χρόνια μετά δεν έχει ξεχάσει την πολύκροτη υπόθεση φερόμενης κακοποίησης της Dylan. Η ίδια, όμως, κατά τραγική ειρωνεία, θα έκανε τα πάντα για να την ξεχάσει. Αλλά δεν μπορεί.

Η διαταραχή μετα-τραυματικού στρες (PTSD) την ακολουθεί για όλη της τη ζωή, γι’ αυτό και, από τα οκτώ της χρόνια, αποφάσισε να αλλάξει ακόμα και το όνομά της, προκειμένου να αποστασιοποιηθεί από τα γεγονότα που τη στιγμάτισαν. Το νέο της όνομα προτιμά να το κρατήσει για τον εαυτό της και διατηρεί το Dylan για το δημόσιο προφίλ της, προς αποφυγήν σύγχυσης, όπως εξηγεί, αφού με αυτό το όνομα εμφανίζεται σε όλα τα δικαστικά έγγραφα.

Ωστόσο, μεταξύ των φίλων και των μελών της οικογένειάς της, «κανείς δεν με έχει φωνάξει Dylan από τότε που ήμουν 10 χρονών».

Στη συνέντευξή της στο Elle, που δημοσιεύεται μόλις δέκα μέρες πριν την προβολή της σειράς ντοκιμαντέρ στο HBO, η Dylan Farrow εξομολογείται, ότι, ακόμη και σήμερα, παγώνει στο άκουσμα της jazz μουσικής (που λατρεύει ο Woody Allen) και στη θέα ενός ανθρώπου με χοντρά γυαλιά οράσεως. Στο παρελθόν, η άμυνά της σε τέτοιου είδους συνειρμούς ήταν να κουλουριάζεται σε εμβρυϊκή θέση. Όλα αυτά δεν τα ξεπέρασε εύκολα. «Είναι μια διαδικασία», λέει και εξηγεί πώς απέκτησε τη νοοτροπία να θεωρεί 100% επιτυχία το γεγονός ότι επέζησε των κρίσεων πανικού. «Σε καμία από αυτές δεν πέθανα».

Σήμερα, η Dylan Farrow, που είναι παντρεμένη και μητέρα ενός ανήλικου κοριτσιού, αντλεί δύναμη από τη φροντίδα της κόρης της, την οποία θεωρεί ευλογία. «Η πρώτη μου προτεραιότητα προφανώς είναι να διασφαλίσω ότι η κόρη μου είναι πάντα ασφαλής, υγιής και αγαπημένη », λέει, ενώ στην ερώτηση τι απαντά σε όσους ισχυρίζονται ότι ο Allen ήταν απλώς ένας πολύ στοργικός πατέρας, προτρέπει: «Αφήστε τον να σας κρατήσει το παιδί».

Δεν είναι λίγες οι φορές, που οι θαυμαστές του πρώην θετού της πατέρα τής επιτίθενται στο Twitter, γράφοντάς της ότι λέει ψέματα. «Ποιοί είστε εσείς που λέτε “Όχι, δεν έγινε!”; Εγώ ήμουν εκεί, όχι εσείς. Φύγετε από δω», απαντά η Dylan, η οποία δεν μπορεί να διανοηθεί πώς ορισμένοι επικαλούνται ότι η μητέρα της τής έκανε πλύση εγκεφάλου για να πιστέψει ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά και να αποκτήσει, μάλιστα, μετα-τραυματικό στρες –κάτι για το οποίο, όπως λέει, η Mia Farrow θα χρειαζόταν «στρατιωτικό εξοπλισμό βασανιστηρίων» για να το αποσπάσει. «Είναι τρελό το πως μερικοί άνθρωποι είναι πιο εύκολο να καταπιούν την ιδέα ότι υπέστην πλύση εγκεφάλου, παρά παιδική σεξουαλική κακοποίηση».
Με το «Hush», η Dylan Farrow, δηλώνει την πρόθεσή της να μας «ξανασυστηθεί» ως πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας αυτή τη φορά, αν και το βιβλίο της δεν είναι παρά ένα ακόμη λυτρωτικό βήμα στην προσπάθειά της να φωτίσει τις σκιές που πλανώνται πάνω από τη ζωή της.

«Γνωρίζω τη διαφορά ανάμεσα στο μύθο και την πραγματικότητα», σπεύδει να προλάβει τυχόν άστοχους συσχετισμούς με τη φανταστική ηρωίδα του βιβλίου. Κι όσο για τις σκιές, η Dylan, που έμαθε από πολύ μικρή πώς άλλο η αλήθεια κι άλλο τα παραμύθια, ξέρει ότι «δεν μπορώ να απεμπλακώ εντελώς. Αυτό για το οποίο θέλω να μιλάω όσο γίνεται λιγότερο, θα είναι πάντα ο ελέφαντας στο δωμάτιο»…

 

https://kourdistoportocali.com/news-desk/dylan-farrow-gt-o-mpampas-moy-o-viastis-moy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .