Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24

Spotify HiFi: Επιτέλους έρχεται η lossless ποιότητα

Spotify HiFi: Επιτέλους έρχεται η lossless ποιότητα

To Spotify εδώ και χρόνια είναι η επικρατέστερη πλατφόρμα streaming μουσικής στον κόσμο με πάνω από 144 εκατ. χρήστες. Κι ενώ σε θέμα ποικιλίας είναι πολύ πιο μπροστά από τον ανταγωνισμό του, υστερούσε σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι: στην ποιότητα. Αυτό όμως απ' ό,τι φαίνεται θα αλλάξει σύντομα.
 

Οι υπεύθυνοι πίσω από τη δημοφιλή συνδρομητική υπηρεσία ανακοίνωσαν σήμερα ότι έρχεται το "Spotify HiFi", κάτι που περίμεναν οι χρήστες εδώ και πολύ καιρό. Πρόκειται για ένα νέο tier, στο οποίο θα μπορούν να έχουν πρόσβαση οι χρήστες που απαιτούν lossless ποιότητα στη μουσική τους, όπως ακριβώς προσφέρεται κι από τη λιγότερη δημοφιλή εφαρμογή"Tidal".


 

 

 

H lossless ποιότητα είναι κατά πολύ υψηλότερη για την ψηφιακή μουσική, σε σχέση με την ήδη υπάρχουσα στο Spotify. Μπορεί κάποιοι να μην μπορούν να εντοπίσουν διαφορά, όμως οι λεγόμενοι audiophiles το έχουν ως προαπαιτούμενο. O "lossy" τρόπος συμπίεσης ενός τραγουδιού για την ευκολότερη χρήση του πχ. σε streaming υπηρεσία είναι ο πλέον διαδεδομένος τρόπος, όμως για να γίνει αυτή η συμπίεση και να μικρύνει ο όγκος σημαίνει ότι έχουμε ελαχιστοποίηση της πληροφορίας. Παρότι οι σύγχρονοι αλγόριθμοι μετατροπής των αρχείων αυτών είναι ιδιαίτερα ικανοί στο να "επιλέγουν τι θα πετάξουν και τι θα κρατήσουν", πάντα υπάρχει διαφορά στην ποιότητα για όσους μπορούν να την ξεχωρίσουν. Η lossless ποιότητα εξασφαλίζει ότι "δεν πετιέται τίποτα" και άρα το αρχείο έρχεται χωρίς περικοπές στην ποιότητα.
 

Το Spotify HiFi προφανώς θα πλασαριστεί πιο ακριβά από τα ήδη υπάρχοντα προγράμματα που προσφέρει η υπηρεσία, όμως δεν ανέφεραν σε τι μορφή θα είναι διαθέσιμη (αριθμός χρηστών, διαθέσιμων επιλογών κλπ.). Αυτήν τη στιγμή το Family πρόγραμμα που είναι το ακριβότερο και προσφέρει πρόσβαση σε έως και 6 λογαριασμούς διατίθεται στα €10,99/μήνα. Πιθανώς να έρθει πιο φθηνά από το αντίστοιχο του Tidal όμως, το οποίο είναι στα €13,99/μήνα.


Δεν διευκρινίστηκε πότε θα έρθει ακριβώς το HiFi στο Spotify, όμως αναμένεται κάποια στιγμή αργότερα μέσα στη χρονιά.


Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

 https://www.zougla.gr/technology/world-of-tech/article/spotify-epitelous-erxete-i-losles-piotita

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .