Σάββατο, Μαρτίου 20

Λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν για ΜΕΘ και γιατρούς μας λέει ο Μητσοτάκης.-- Όμως υπάρχουν πολλά λεφτά για το ΔΝΤ : Νέα πρόωρη αποπληρωμή 3,3 δισ. ευρώ!


Μόνο 1,8 δισ. ευρώ απομένει πλέον να εξοφληθεί από τα μνημονιακά δάνεια που πήρε η χώρα από το ΔΝΤ, μετά την πρόωρη αποπληρωμή χθες άλλων 3,3 δισ. ευρώ στο Ταμείο. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας, η οποία ενεργοποιήθηκε ύστερα από επίσημο αίτημά του στις 8 Φεβρουαρίου και έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας στις 4 Μαρτίου. Τα 3,3 δισ. ευρώ που αποπληρώθηκαν αφορούν τα ποσά των χρεολυσίων που θα αποπληρώνονταν από σήμερα έως και τις 2 Δεκεμβρίου 2022. Ειδικότερα, περίπου 1,5 δισ. ευρώ θα αποπληρωνόταν εντός του τρέχοντος έτους και τα υπόλοιπα το 2022. Το υπουργείο Οικονομικών σε χθεσινή του ανακοίνωση υποστηρίζει ότι με την πληρωμή αυτή «επιτυγχάνεται η βέλτιστη αξιοποίηση των υφιστάμενων ταμειακών διαθεσίμων του ελληνικού Δημοσίου». Πρόκειται για τη δεύτερη πληρωμή που γίνεται από τη σημερινή κυβέρνηση, προεξοφλώντας έτσι 6 δισ. ευρώ από τα συνολικά περίπου 8 δισ. ευρώ του δανεισμού από το ΔΝΤ, που εκκρεμούσε το καλοκαίρι του 2019, ήτοι περίπου το 75% αυτού. Η πρώτη είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2019, ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Το 1,8 δισ. ευρώ που απομένει αφορά το 2022 (1,287 δισ. ευρώ), το 2023 (284 εκατ. ευρώ) και ένα μικρό μέρος, περίπου 200 εκατ. ευρώ, τον Δεκέμβριο του 2022. Σημειώνεται ότι τα δάνεια προς την Ευρώπη (EFSF, ESM και διμερή), συνολικά πάνω από 240 δισ. ευρώ, λήγουν το 2070. 

Οπως υποστηρίζει το υπουργείο, «με τη νέα αυτή προεξόφληση ενισχύεται περαιτέρω η αξιοπιστία της χώρας έναντι εταίρων, θεσμών, αγορών και επενδυτών, μειώνεται ο επιτοκιακός και συναλλαγματικός κίνδυνος, περιορίζεται ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης για τα επόμενα δύο έτη, ενώ βελτιώνονται οι βασικοί δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, όπως ο δείκτης ετήσιων μεικτών χρηματοδοτικών αναγκών ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ. Λόγω των παραπάνω παραγόντων, η νέα αυτή πρόωρη αποπληρωμή έχει ήδη εκληφθεί ως ένα πολύ θετικό γεγονός αναφορικά με το αξιόχρεο του ελληνικού Δημοσίου, τόσο από τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, όσο και από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. 

Γεγονός που αποτυπώθηκε στη σημαντική ζήτηση, στο χαμηλό κόστος δανεισμού και στην εξαιρετική ποιότητα της χθεσινής έκδοσης του 30ετούς ομολόγου και επιτρέπει στo ελληνικό Δημόσιο να συνεχίσει να αντλεί πόρους από τις αγορές, με ιδιαιτέρως ευνοϊκούς όρους». Ειρήνη Χρυσολωρά 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .