Σείεται η Κεντρική Ελλάδα: Καταιγισμός μετασεισμών 5 Ρίχτερ – «Ισοπεδώθηκαν» ναοί και κτήρια! (φώτο)

Σείεται η Κεντρική Ελλάδα: Καταιγισμός μετασεισμών 5 Ρίχτερ – «Ισοπεδώθηκαν» ναοί και κτήρια! (φώτο)

Σείεται αυτή τη στιγμή η Θεσσαλία, καθώς την τελευταία ώρα σημειώνεται καταιγισμός μετασεισμών οι οποίοι φτάνουν τα 5 Ρίχτερ, με τους κατοίκους να συγκεντρώνονται σε πλατείες πόλεων και χωριών, ενώ κατέρρευσαν αρκετά κτήρια στο Μεσοχώρι. 

Πριν από λίγα λεπτά σημειώθηκε ισχυρός μετασεισμός 5 Ρίχτερ στην Ελασσόνα και 4,1 στην Κατερίνη

Νωρίτερα τρεις μετασεισμοί εντάσεως τεσσάρων Ρίχτερ και πάνω, καταγράφηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, μέσα σε διάστημα μικρότερο των 20 λεπτών από τον κύριο σεισμό των 6 Ρίχτερσ την Ελασσόνα.

Συγκεκριμένα, στις 12:19 έγινε μετασεισμός 4,6 Ρίχτερ στα 13 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας και εστιακό βάθος 7,9 χιλιομέτρων.

Ακολούθησε μετασεισμός 4 Ρίχτερ στις 12:26, στα 21 χιλιόμετρα δυτικά της Λάρισας και εστιακό βάθος 6,5 χιλιομέτρων, ενώ στις 12:34 σημειώθηκε μετασεισμός 4,9 Ρίχτερ στα 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Λάρισας και με εστιακό βάθος 8 χιλιομέτρων.

Στις 13:19 κατεγράφη μετασεισμός μικρότερος των 4 Ρίχτερ (3,8), με επίκεντρο στα 15 χιλιόμετρα νότια Ελασσόνας και εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

Σημαντικές ζημιές προκάλεσε η σημερινή ισχυρή δόνηση στον Ιερό ναό Αγίου Δημητρίου στο Μεσοχώρι του Δήμου Ελασσόνας αλλά και σε σπίτια. Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός που αύριο έχει γενέθλια βγήκε από το εορταστικό κλίμα για να συντονίσει τις προσπάθειες.

Ισχυρές κατολισθήσεις προκάλεσε ο σεισμός 6,3 Ρίχτερ που χτύπησε την Ελασσόνα στον δρόμο Λάρισας-Ελασσόνας στο ύψος του υψώματος Μελούνα και σε δρόμο στο Καστράκι Καλαμπάκας, παράλληλα ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας έκανε μία εφιαλτική πρόβλεψη λέγοντας πως αυτός μπορεί να μην ήταν ο κύριος σεισμός και πως μπορεί ν’ ακολουθήσει άλλος ισχυρότερος.

Συγκεκριμένα ο o καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας είπε πως «Πρέπει να περάσει λίγη ακόμα ώρα για να μπορούμε να πούμε με σιγουριά να πούμε εάν ο σεισμός των 6 Ρίχτερ είναι ο κύριος».

Ο Ευθύμιος Λέκκας είπε ακόμα ότι «ο σεισμός ήταν έντονος, επιφανειακός και το τράνταγμα που έδωσε ισχυρό»  και συνεχίζοντας προσθέτει: «Το σημείο είναι γνωστό, δίνει συχνά σεισμούς και είχε δώσει και πρόσφατα. Υπήρξαν ήδη μετασεισμοί. Σπεύδω στο σημείο, ελπίζω να μην έχουν γίνει ζημιές

pronews

 https://gegonotstomikroskpio.com/2021/03/%cf%83%ce%b5%ce%af%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%ba%ce%b5%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%b9%ce%b3%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c/