Τετάρτη, Μαρτίου 17

Οι 8 φυσικοί τρόποι να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας υγιή σύμφωνα με την health coach Ιζαμπέλ Ραζή

Οι 8 φυσικοί τρόποι να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας υγιή σύμφωνα με την health coach Ιζαμπέλ Ραζή

Ο εγκέφαλος σου αποτελεί το σπουδαιότερο όργανο του σώματος σου. Αποτελείται από εκατομμύρια νευρώνες και ρυθμίζει όλες τις λειτουργίες του σώματος σου και του μυαλού σου. Από την αναπνοή, μέχρι την καρδιακή λειτουργία, την ικανότητα να συλλογίζεσαι, να ερωτεύεσαι, να φέρεσαι, να ακούς, να βλέπεις και πολλά ακόμα.

Για τον λόγο αυτό σε συμβουλεύω να τον κρατάς πάντα στην υψηλότερη δυνατή λειτουργική κατάσταση και να τον φροντίζεις όπως φροντίζεις το υπόλοιπο του σώματος σου.

Υπάρχουν πολλοί φυσικοί τρόποι να διατηρείς τον εγκέφαλο σου υγιή. Σήμερα επέλεξα να σου μιλήσω για τις τροφές αυτές που παίζουν ρόλο στην καλυτέρευση των πνευματικών σου λειτουργιών, όπως είναι η μνήμη και η συγκέντρωση.

1. Τα λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, είναι τα πρώτα στη λίστα των ευνοϊκών για το μυαλό τροφών χάρη στην μεγάλη περιεκτικότητα τους σε Omega 3 λιπαρά οξέα, θεμέλιoι λίθοι του εγκεφάλου.
Μεγάλο μέρος του εγκεφάλου σου αποτελείται από λιπαρά που είναι απαραίτητα για να κτίζονται οι εγκεφαλικοί νευρώνες. Τα λιπαρά αυτά παίζουν πρωταρχικό ρόλο για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων μάθησης και απομνημόνευσης. Επιπλέον, βοηθούν στην καταπολέμηση της άνοιας, των νόσων όπως το Alzheimer, ακόμα και στην κατάθλιψη. Μάλιστα έρευνα που έγινε το 2014 και δημοσιεύθηκε στο National Library of Medicine (National Center of Biotechnology Information) έδειξε ότι οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά λιπαρά ψάρια έχουν καλύτερες δυνατότητες λήψης αποφάσεων και βελτιώνεται η μνήμη τους.

Tip: αν δεν καταφέρνεις τα τρως αρκετές φορές την εβδομάδα ψάρι, τότε να λαμβάνεις Omega 3 σαν συμπλήρωμα διατροφής.

2. Ο καφές

Αν ο πρωινός σου καφές είναι από τις μεγαλύτερες σου απολαύσεις, σου έχω ένα καλό νέο.
Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η καφείνη και τα αντιοξειδωτικά που εμπεριέχονται στον καφέ βοηθούν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και συγκεκριμένα στην πνευματική διαύγεια και στην διευκόλυνση της συγκέντρωσης. Επίσης η συστηματική κατανάλωση καφέ φαίνεται να μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης μερικών νευρολογικών παθήσεων όπως είναι το Parkinson και το Alzheimer.

Tip: Πάντα να σταθμίζεις τα οφέλη αυτά σε σχέση με τη δική σου βιο-ατομικότητα και των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων που έχει ο καφές στο δικό σου σώμα όπως π.χ. αϋπνία, καούρες στο στομάχι ή εκνευρισμό. Στην περίπτωση αυτή προτείνω να πίνεις πράσινο τσάι το οποίο έχει παρόμοιες ιδιότητες με τον καφέ. Πράγματι, η L-θεανίνη που έχουν τα φύλλα του πράσινου τσαγιού προάγει την χαλάρωση αλλά όχι την υπνηλία. Έτσι, το πράσινο τσάι από τη μία υποστηρίζει την συγκέντρωση, την πνευματική διαύγεια και την υγεία του  εγκεφάλου, όμως, παράλληλα καταπολεμά την νευρικότητα και το στρες.

3. Τα μύρτιλα

Τα μύρτιλα θεωρούντι θαυματουργή τροφή της νεότητας και φύλακας της υγείας μας. Πράγματι το λεγόμενο blueberry έχει μεγάλη αντιοξειδωτική δράση. Τα σπουδαία οφέλη του οφείλονται στην ψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες -αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται σε κάποιες φυτικές ουσίες και διευκολύνουν τη ροή πληροφοριών στον εγκέφαλο. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες αλλά και των φλεγμονών - κύριες αιτίες της γήρανσης του εγκεφάλου. Μάλιστα, συγκεκριμένες μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι τα μύρτιλα καθυστερούν την απώλεια της βραχυπρόθεσμης μνήμης.

Tip: Να τρώγονται σκέτα και να μην αναμιγνύονται με γάλα καθώς οι πρωτείνες του γάλακτος εμποδίζουν την αφομοίωση των αντιοξειδωτικών συστατικών.

4. Ο κουρκουμάς

Ναι πάλι αυτός! Ο κουρκουμάς έχει προκαλέσει πολύ κουβέντα τον τελευταίο καιρό! Το σκούρο κίτρινο αυτό μπαχαρικό που προέρχεται από το φυτό κουρκούμη (turmeric) έχει μεταξύ άλλων πολλά οφέλη στον εγκέφαλο. Έχει αποδειχθεί ότι έχει την φοβερή αυτή ιδιότητα να εισέρχεται σε κεντρικό σημείο του εγκεφάλου και να επιδρά άμεσα στα κύτταρα του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να βοηθάει στη απώλεια μνήμης στη νόσο Alzheimer, να έχει θετική επίδραση στους πάσχοντες από κατάθλιψη και ακόμα να συνδράμει στην ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων.

Tip: Σου προτείνω να προσθέτεις κουρκουμά σε βραστές πατάτες, στο τσάι ή ακόμα και στον καφέ σου.

5. Ο Κολοκυθόσπορος

Ο κολοκυθόσπορος διαθέτει κάποια πολύ ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον εγκέφαλο από την ζημιά που προκαλούν οι λεγόμενες ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες. Επιπλέον ως εξαιρετική πηγή μαγνησίου, σιδήρου, ψευδάργυρου και χαλκού, ο κολοκυθόσπορος βοηθά στην προστασία κατά του Alzheimer και του Parkinson, στην κατάθλιψη, στην απώλεια μνήμης αλλά και στον πονοκέφαλο και την επιληψία.

Tip: οι πιο πολλοί ξηροί καρποί έχουν παρόμοιες ιδιότητες χάρη στα λιπαρά, αντιοξειδωτικά και στη βιταμίνη Ε που διαθέτουν. Σε πρόσφατη έρευνα αποδείχθηκε ότι οι γυναίκες που τρώνε ξηρούς καρπούς τακτικά έχουν καλύτερη μνήμη! Όμως να θυμάσαι να τους διαλέγεις πάντς ωμούς και ποτέ επεξεργασμένους.

6. Τα πορτοκάλια

Με ένα πορτοκάλι την ημέρα λαμβάνεις όλη την βιταμίνη C την οποία χρειάζεσαι σε μία μέρα. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς η βιταμίνη C είναι σημείο κλειδί για την καταπολέμηση της εξασθένησης των νοηματικών λειτουργιών. Πράγματι, μία από τις ιδιότητες της βιταμίνης C είναι να καταπολεμά αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες και να την κάνει έναν βασικό σύμμαχο κατά την γήρανση του εγκεφάλου.

Tip: Σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C βρίσκεις και στην κόκκινη πιπεριά και στα kiwi.

7. Το αυγό

Το αυγό περιέχει σημαντικές θρεπτικές ουσίες που σχετίζονται με την υγεία του εγκεφάλου, όπως η βιταμίνη Β6 και Β12, το φυλλικό οξύ και η χολίνη. Ειδικότερα η χολίνη είναι γνωστή για τις ιδιότητες της υπέρ της πνευματικής απόδοσης και της καλής λειτουργίας της μνήμης. Το πρόβλημα είναι ότι συχνά δεν λαμβάνουμε αρκετή χολίνη μέσω της διατροφής μας. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 425 mg την ημέρα για τις γυναίκες και 550 mg για τους άνδρες. Ένα μεγάλο βραστό αυγό εμπεριέχει περίπου 113 mg.

Tip: Άλλες καλές πηγές χολίνης είναι το μοσχαρίσιο συκώτι, ο μπακαλιάρος, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα καρύδια, οι μπανάνες.

8. Η μαύρη σοκολάτα

Σου αφήνω το καλύτερο για το τέλος! Η μαύρη σοκολάτα και το κακάο είναι μία ευχάριστη εξαίρεση στο κανόνα ότι οι νόστιμες τροφές είναι κακές για την υγεία. Η αλήθεια είναι ότι η μαύρη σοκολάτα είναι γενναιόδωρη πηγή ευεργετικών για τον εγκέφαλο ουσιών όπως είναι, πέραν της καφείνης και των αντιοξειδωτικών, τα φλαβανοειδή. Τα φλαβονοειδή ενθαρρύνουν τη μνήμη και καταπολεμούν την απώλεια πνευματικών λειτουργιών που σχετίζονται με την ηλικία. Επιπλέον, η σοκολάτα αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο και έτσι φτιάχνει τη διάθεση σου και δημιουργεί θετικά συναισθήματα.

Τιπ: πάντα να ελέγχεις την ποσότητα της σοκολάτας που καταναλώνεις, καθώς, παρά τα θρεπτικά της στοιχεία η σκούρα σοκολάτα παραμένει σοκολάτα και συνοδεύεται ζάχαρη. Να θυμάσαι όσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητα σε κακάο τόσο πιο πολλά φλαβονοειδή και όσο λιγότερη ζάχαρη.

Γενικότερα και πέραν της διατροφής, μην ξεχνάς ότι για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου θα πρέπει να βάλεις στη ζωή σου και άλλες συνήθειες οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι συνδράμουν στην υγεία του εγκεφάλου, όπως είναι ο καλός ύπνος, το νερό, η συστηματική άσκηση, ο διαλογισμός, το διάβασμα αλλά και η γενικότερη ανάπτυξη του εαυτού σου με θετικές σκέψεις, θετικούς ανθρώπους και ζωή ευγνωμοσύνης.

 

Από την Health Coach, Ιζαμπέλ Ραζή

www.isabellerazis.com

www.instagram.com/isabellerazis

 

  govastileto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .