Εννέα χώρες “πάγωσαν” εμβολιασμούς με το εμβόλιο Astrazeneca> Ύποπτο για θρομβώσεις

Συναγερμός

Ερευνουν εάν υπάρχει σχέση του ενέσιμου σκεύασματος και των συγκεκριμένων περιστατικών σε εμβολιασθέντες

Ευρύ πεδίο αντεγκλήσεων διεθνώς έχει ανοίξει το εμβόλιο της AstraZeneca. Αρχικά δίχασε το ηλικιακό όριο που θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη για να χορηγηθεί το σκεύασμα,  ενώ τώρα χώρες όπως η Νορβηγία, η Δανία και η Ισλανδία πάγωσαν τη χορήγηση δόσεων λόγω θρομβώσεων στο αίμα που εμφάνισαν οι εμβολιασμένοι.

Συγκεκριμένα, οι υγειονομικές αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν ότι υπήρξαν κρούσματα θρομβώσεων σε άτομα που είχαν κάνει το εμβόλιο και γι΄αυτό το λόγο αποφάσισαν να «παγώσουν» για προληπτικούς λόγους τους εμβολιασμούς καθώς θέλουν να διερευνήσουν εάν υπάρχει σχέση του ενέσιμου σκεύασματος και των συγκεκριμένων περιστατικών σε εμβολιασθέντες.

Λίγες ώρες μετά της, ακολούθησαν άλλες τρεις χώρες, η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Ισλανδία, ενώ είχαν προηγηθεί η Αυστρία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία και το Λουξεμβούργο.

«Κάνουμε ένα διάλειμμα στη Νορβηγία από την χρήση του εμβολίου της AstraZeneca», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Γκέιρ Μπουλκολμ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε:

«Περιμένουμε πληροφορίες για να δούμε αν υπάρχει σχέση μεταξύ του εμβολιασμού και των περιστατικών που εμφάνισαν θρομβώσεις». Νωρίτερα, η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Δανίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Η αναστολή στη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου λαμβάνει χώρα έπειτα από αναφορές σοβαρών περιπτώσεων σχηματισμού θρόμβων στο αίμα σε άτομα που είχαν εμβολιασθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του Covid-19» .

Υπογράμμισε πάντως ότι «αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμπέρασμα για την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στο εμβόλιο και τους θρόμβους».

Tην ίδια ώρα, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», η Ιταλία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει σε εθνικό επίπεδο τη χρήση μίας παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca, αφότου αναφέρθηκαν «ορισμένες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες» σε άτομα που εμβολιάστηκαν.

Ωστόσο, οι ιταλικές υγειονομικές αρχές έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι, η κίνηση αυτή γίνεται για προληπτικούς λόγους καθώς δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο ευθύνεται για τις σοβαρές παρενέργειες.

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Δεν υπάρχει πρόβλημα με το εμβόλιο της AstraZeneca

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca. Σε ανακοίνωσή του ο ΕΜΑ διευκρινίζει ότι τίποτε δεν παραπέμπει μέχρι σήμερα σε κίνδυνο εμφάνισης αιματικών θρόμβων στα άτομα που έχουν εμβολιασθεί κατά της Covid-19.

Ο ΕΜΑ ανακοίνωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο, παρά την έναρξη έρευνας.

«Τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των θρομβοεμβολικών επεισοδίων μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων δεν είναι υψηλότερος αυτού που έχει παρατηρηθεί στον γενικό πληθυσμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής.

Παράλληλα, ο ΕΜΑ ανακοίνωσε ότι η διακοπή των εμβολιασμών αποτελεί «προληπτικό μέτρο», σημειώνοντας ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι το εμβόλιο προκάλεσε αυτούς τους θρόμβους.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το εμβόλιο

– Αναπτύχθηκε από έναν κοινό ιό στους χιμπατζήδες

Το εμβόλιο αυτό αναπτύχθηκε από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μαζί με τον βρετανικό κολοσσό AstraZeneca. Είναι ένα εμβόλιο «ιικού φορέα»: παίρνει ως υποστήριξη έναν άλλο ιό (έναν αδενοϊό κοινό στους χιμπατζήδες) ο οποίος έχει αποδυναμωθεί και τροποποιηθεί γενετικά για να εμποδίσει τον νέο κορονοϊό να αναπαραχθεί στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο τρόπος του στην παράδοση του γενετικού υλικού στα κύτταρα, διατάσσοντάς τα να επιτεθούν στον SARS-CoV-2, παρουσιάστηκε ως «Δούρειος Ίππος».

– Πρακτικό

Το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης έχει το πλεονέκτημα ότι είναι φθηνό (σχεδόν 2,50 ευρώ η δόση, με διακυμάνσεις ανάλογα με τα κόστη των τοπικών παραγωγών). Κατόπιν αιτήματος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η AstraZeneca δεσμεύτηκε να μην αποκομίσει κέρδη από το προϊόν αυτό.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι επίσης εύκολο να αποθηκευτεί: μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία ψυγείου, δηλαδή μεταξύ 2 και 8 βαθμών Κελσίου, αντίθετα με τα εμβόλια της Moderna και των Pfizer/BioNTech που δεν μπορούν να αποθηκευτούν μακροπρόθεσμα παρά σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (-20 βαθμοί Κελσίου για το πρώτο, -70 βαθμοί Κελσίου για το δεύτερο). Αυτό διευκολύνει έναν εμβολιασμό σε μεγάλη κλίμακα.

– Σύγχυση όσον αφορά την αποτελεσματικότητα

Σύμφωνα με την AstraZeneca, το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 70% (έναντι πάνω από 90% για τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και της Moderna), αποτέλεσμα επικυρωμένο από το επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

Στα πρώτα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν, αποκλίσεις στην αποτελεσματικότητα ανάλογα με τη δοσολογία, που συνδέονταν με ένα σφάλμα, είχαν σπείρει αμφιβολίες και προκάλεσαν επικρίσεις, ωθώντας την εταιρία να διενεργήσει πρόσθετες μελέτες.

Η αποτελεσματικότητά του στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών αμφισβητήθηκε επίσης στην Ευρώπη, ελλείψει επαρκών στοιχείων, προτού μελέτες εμφανιστούν καθησυχαστικές. Χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία επέτρεψαν τελικά τη χρήση του γι’ αυτή την ηλικιακή ομάδα, ελπίζοντας να επιταχύνουν τις εκστρατείες τους για τον εμβολιασμό. Μελέτη που διεξήχθη από τις υγειονομικές αρχές στην Αγγλία έδειξαν συγκεκριμένα προστασία μεταξύ 60% και 73% έναντι των συμπτωματικών μορφών στα άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών, με μια μόνο δόση.