Πολλές χώρες έχουν σταματήσει τα εμβόλια της AstraZeneca εδώ συνεχίζουν να εμβολιάζουν με αυτό το εμβόλιο ....τι συμβαίνει

Άνοιξε η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς στις ηλικίες 70-74 ετών με AstraZeneca

eurokinissi
eurokinissi

Την Παρασκευή 26 Μαρτίου, άνοιξε η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για τις ηλικίες 70-74 ετών. Το 10% πλησιάζει το ποσοστό καλύψης των εμβολιασμών. Αρχές Απριλίου, θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για να μπορούν να κλείσουν ραντεβού τα άτομα ηλικίας 65-69 ετών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο οι πολίτες που έχουν ήδη εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση του εμβολίου (1.035.664).

Συνολικά έχουν γίνει 1.537.104 εμβολιασμοί με 501.440 πολίτες να έχουν κάνει ήδη και την δεύτερη δόση, με το ποσοστό κάλυψης των εμβολιασμών να πλησιάζει το 10%.

Εξάλλου, την 25η Μαρτίου σημειώθηκαν μόλις 147 εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα.

Στην Αθήνα, μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον την πρώτη δόση 144.649 πολίτες, ενώ στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός των εμβολιασθέντων είναι 112.393.

Στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις, 24.450 πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση στο Ηράκλειο, 24.067 στην Αχαΐα, 21.104 στη Λάρισα και 17.505 στα Ιωάννινα.

Από την ερχόμενη Τετάρτη 31 Μαρτίου θα ενεργοποιηθεί στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr η υποβολή αίτησης για την ένταξη πολιτών που πιστεύουν ότι ανήκουν στην ομάδα Α με τα υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου.

Αυτό αφορά κυρίως πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, παραδείγματος χάρη αν ένα άτομο που έχει νόσημα το οποίο είναι στην ομάδα Α, αλλά πραγματοποίησε τη διάγνωση, τη θεραπεία, τη φαρμακευτική αγωγή εκτός του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης- παραδείγματος χάρη στο εξωτερικό ή με ιδιωτικές καταβολές- τότε θα μπορεί ο θεράπων ιατρός να υποβάλει αίτηση για τον συγκεκριμένο ασθενή, έτσι ώστε να συμπεριληφθεί στην ομάδα Α.

Επίσης, για τις πολύ σπάνιες και εξειδικευμένες παθήσεις θα υπάρχει δυνατότητα ο θεράπων ιατρός να υποβάλει αίτηση έτσι ώστε να εξετάζεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Υπενθυμίζεται ότι τώρα εμβολιάζονται πολίτες από 60 έως και 64 ετών, άνω των 75 ετών, με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας. 

Παράλληλα, το σύστημα Υγείας περιμένει και τις επόμενες δόσεις των εμβολίων, καθώς σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου την Δευτέρα, η Pfizer αναμένεται να παραδώσει 1.100.000 δόσεις, η AstraZeneca 450.000 δόσεις, η Moderna 100.000 δόσεις και η Johnson & Johnson το επόμενο τρίμηνο θα παραδώσει 1,2 εκατ. δόσεις.

Τέλος, στις αρχές Απριλίου θα μεγαλώσει κι άλλο το δίκτυο των εμβολιαστικών κέντρων καθώς αναμένεται να προστεθούν άλλα 272 σε όλη τη χώρα. Ηδη παραδόθηκαν τα δύο mega εμβολιαστικά κέντρα στην Αθήνα και συγκεκριμένα σε Περιστέρι και Ελληνικό, τα οποία θα μπουν σε λειτουργία από την 1η Απριλίου.