Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Κανονικά οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Κανονικά οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca

Ανακοίνωση εξέδωσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στη σημερινή συνεδρίασή της (16-3-2021) εξέτασε εκ νέου το θέμα που προέκυψε με αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά και την προληπτική προσωρινή αναστολή των εμβολιασμών από επιπλέον χώρες.

Η Επιτροπή εξέτασε τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα και ομόφωνα κρίνει πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της της 11/3/2021. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους το σύνολο των δεδομένων από όλες τις χώρες, συνιστούν τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Επισημαίνεται εκ νέου ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ δίνoυν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι παρακολουθούν αδιάλειπτα τις αξιολογήσεις του ΕΜΑ και του WHO καθώς και τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όλων των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19.

Συμπερασματικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα εισηγείται ομόφωνα τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει.

Ακούστε τι λέει στο zougla.gr ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ κ. Δημήτρης Κούβελας για το εμβόλιο της Astrazeneca:

«Η δική μου η άποψη είναι ότι πρέπει να γίνει μια διαχείριση του κινδύνου. Θα πρέπει να παρακολουθούμε όλους όσους εμβολιάζονται για 15 ημέρες, να καταγράφονται και να αναφέρονται όλα τα συμπτώματα, αν έχουν. Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχουν πολλά περιστατικά με παρενέργειες, άρα δεν χρειάζεται άμεση αναστολή των εμβολιασμών. Επίσης δεν είναι μόνο το εμβόλιο της Astrazeneca που έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες. Και τα άλλα εμβόλια έχουν ανεπιθύμητες και επίσης είναι το ίδιο χαλαρά συσχετιζόμενες».

Ακούστε το ηχητικό:https://www.zougla.gr/greece/article/e8niki-epitropi-emvoliasmon-kanonika-i-emvoliasmi-me-to-emvolio-tis-astrazeneca