Σάββατο, Μαρτίου 13

Και στην Ελλάδα περιστατικό θρόμβωσης μετά το εμβόλιο της Astrazeneca

Και στην Ελλάδα περιστατικό θρόμβωσης μετά το εμβόλιο της Astrazeneca
AP Photo/Bruna Prado

Τη στιγμή που η ανησυχία μεγαλώνει για τις παρενέργειες από συγκεκριμένη παρτίδα του εμβολίου της AstraZeneca και αρκετές χώρες αναστέλλουν τους εμβολιασμούς, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, ανακοίνωσε στη σημερινή ενημέρωση ότι έχει καταγραφεί περιστατικό και στη χώρα μας, η οποία επίσης έχει λάβει τη συγκεκριμένη παρτίδα.

Η κ. Παπαυαγγέλου δήλωσε σχετικά για το εμβόλιο της Astrazeneca « Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί 173.000, αν θυμάμαι καλά, πάνω από 170.000 δόσεις εμβολίων. Υπήρξε ένα περιστατικό με θρομβοεμβολικό επεισόδιο, το οποίο διερευνάται από την ειδική Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ και, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι υπάρχει κάποια συσχέτιση με το εμβόλιο».

Νωρίτερα είχε δηλώσει ότι η σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή αξιολόγησης κινδύνου φαρμακοεπαγρύπνησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων «μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια αυτά σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό. Και επισημαίνει ότι ο αριθμός τους σε εμβολιασμένα άτομα, δεν είναι μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο στο γενικό πληθυσμό. Τονίζεται ότι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια δεν είναι καθόλου μια σπάνια κατάσταση και ως εκ τούτου, σε κάθε χρονική στιγμή εμφανίζονται τέτοια κρούσματα χωρίς αυτή η χρονική σύμπτωση να σημαίνει απαραίτητα αιτιολογική συσχέτιση. Επιπλέον, σύμφωνα με την αξιολόγηση της αρμόδιας Αρχής, Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αγγλίας, όπου έχουν χορηγηθεί περισσότερα από 11.000.000 δόσεις αυτού του εμβολίου, ο αριθμός των θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε εμβολιασμένα άτομα δεν υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στην συνήθη νοσηρότητα του γενικού πληθυσμού. Λαμβάνοντας, λοιπόν, όλα αυτά τα παραπάνω υπ’ όψιν της, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κρίνει ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στην χώρα μας θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά και σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει ήδη γίνει».

Στο στόχαστρο ξανά η αγγλοσουηδική εταιρεία

Η αγγλοσουηδική εταιρεία βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο, με το εμβόλιό της να προκαλεί διχασμό ανάμεσα σε κράτη, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και επιστήμονες.

Δεν έχει, περάσει, άλλωστε, αρκετός καιρός από τότε που η AstraZeneca βρέθηκε σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με την Ε.Ε. για τις καθυστερήσεις στην παράδοση εμβολίων, κάτι που επαναλαμβάνεται και σήμερα, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος, όμως, τόσο για την φαρμακοβιομηχανία όσο και για τις χώρες που έχουν λάβει και χορηγούν το εμβόλιο είναι οι αναφορές για παρενέργειες, κάτι που έχει οδηγήσει περισσότερες από δέκα χώρες στο να αναστείλουν τους εμβολιασμούς με συγκεκριμένη παρτίδα από την εταιρεία.

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για παρενέργειες

Σε όλες τις περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί δεν υπάρχουν τελικά συμπεράσματα για τυχόν σύνδεση του εμβολίου με τις παρενέργειες αυτές.

Τη Δευτέρα η Αυστρία ανακοίνωσε ότι μια 49χρονη νοσηλεύτρια πέθανε από σοβαρές θρομβωτικές διαταραχές αφού είχε λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ μια 35χρονη έπαθε πνευμονική εμβολή και νοσηλεύεται.

Η Ιταλία ανακοίνωσε, όπως επισημαίνει η La Stampa, ότι μελετά «σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες» της παρτίδας ABV2856 του εμβολίου. Ανάμεσα σε αυτές είναι δύο περιπτώσεις θανάτου που σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες στη Σικελία. Πρόκειται για ένα 43χρονο αξιωματικό του Ναυτικού που πέθανε από καρδιακή προσβολή, 12 ώρες μετά τον εμβολιασμό του, και για ένα επιθεωρητή της αστυνομίας. Ήδη για τον θάνατο του πρώτου η εισαγγελία στις Σιρακούσες έχει ξεκινήσει έρευνα μετά τη μήνυση της οικογενείας του και η αυτοψία αναμένεται τις επόμενες ώρες.

Ο EMA ανακοίνωσε, επίσης, ότι στο εμβόλιο των ενδεχόμενων παρενεργειών θα πρέπει να προστεθούν και σοβαρές αλλεργίες, έπειτα από αντιδράσεις που καταγράφηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.  Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως «συνέστησε να επικαιροποιηθούν οι πληροφορίες για το προϊόν ώστε να περιλάβουν ως παρενέργειες την αναφυλαξία και την υπερευαισθησία (αλλεργικές αντιδράσεις)».

Η απάντηση της εταιρείας

Από την πλευρά της η εταιρεία δήλωσε ότι στηρίζει τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, όμως αρνήθηκε ότι το εμβόλιό της κατά του κορονοϊού συνδέεται με τα περιστατικά εμφάνισης θρόμβων.

«Η ανάλυσή μας δεν έφερε καμία ένδειξη για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θρόμβου ή πνευμονικής εμβολής. Η ανάλυση έγινε σε πάνω από 10 εκατομμύρια περιπτώσεις. Αντιθέτως τα περιστατικά αυτά είναι αρκετά λιγότερα σε όσους έχουν εμβολιαστεί σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό» σημειώνει η εταιρεία.

Τι λένε ειδικοί και πολιτικοί

Παράλληλα, σε σημερινή συνέντευξη τύπου, πρόεδρος του αυστριακού ιατρικού επιμελητηρίου Τόμας Σέκερς επισήμανε ότι δεν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ των διαταραχών πήξης του αίματος και του εμβολίου. 

«Στην Αγγλία δέκα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί με το AstraZeneca, στην υπόλοιπη Ευρώπη πέντε εκατομμύρια, και θα έπρεπε να ήταν πολύ αισθητό αν υπήρχε μια σύνδεση» δήλωσε σχετικά, υποστηρίζοντας, όμως ότι θα πρέπει να υπάρξει λεπτομερής διερεύνηση των περιστατικών, καθώς μία σύνδεση δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε πως συμβουλευτική επιτροπή ειδικών του ΠΟ Υγείας εξετάζει το εμβόλιο της AstraZeneca μετά την αναστολή της χορήγησής του σε κάποιες χώρες, αλλά δεν υπάρχει λόγος να μην χρησιμοποιείται.

Παρά το γεγονός ότι η Αυστρία έχει αναστείλει τους εμβολιασμούς με τη συγκεκριμένη πατρίδα, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, απορρίπτει την κριτική και δηλώνει ότι ο ίδιος θέλει να εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Ως προς τη διακοπή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της Astra­ze­ne­ca σε αρκετές χώρες, ο καγκελάριος ανέφερε ότι τέτοιες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται από ειδικούς, και ότι όλες οι μέχρι τώρα έρευνες δεν έδειξαν να υπάρχει καμία αιτιώδης σχέση με τον εμβολιασμό σε περιπτώσεις θανάτου.

Στην Γαλλία, ο επικεφαλής το προγράμματος εμβολιασμού Αλέν Φισέρ, επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Γαλλίας για τη χρήση του εμβολίου λέγοντας ότι έχει δείξει μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, μαζί με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, Λόταρ Βίλερ, εκφράζοντας την απογοήτευσή τους για την απόφαση άλλων ευρωπαϊκών χωρών να αναστείλουν τη χορήγησή του εμβολίου.

«Ό,τι γνωρίζουμε ως τώρα υποδεικνύει ότι τα οφέλη από το εμβόλιο είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους, ακόμη και έπειτα από όλα τα περιστατικά που έχουν αναφερθεί», δήλωσε ο κ. Σπαν, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπ' όψιν και εξετάζονται από το Ινστιτούτο «Πάουλ Έρλιχ». «Λυπάμαι για το γεγονός ότι κάποιες χώρες της ΕΕ διέκοψαν την χορήγησή του. Θεωρώ σημαντικό να βρεθεί η σωστή ισορροπία και το ζήτημα είναι να διαπιστωθεί εάν υπάρχει αιτιακή σχέση μεταξύ του εμβολίου και των παρενεργειών», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Ο καθηγητής Βίλερ από την πλευρά του τόνισε ότι στη Γερμανία η χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου αποφασίστηκε αφότου οι αρμόδιες αρχές είχαν ελέγξει όλα τα στοιχεία, ενώ διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι πρόκειται για στατιστικά μεγάλη διασύνδεση» των προβλημάτων με το εμβόλιο. «Πρέπει να γνωρίζετε ότι στην Γερμανία πεθαίνουν κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 900.000 άνθρωποι. Ο θάνατος είναι κομμάτι της ζωής και, όταν εμβολιάζουμε ηλικιωμένους, είναι φυσικά σαφές ότι υπάρχει μια χρονική σύνδεση μεταξύ του εμβολιασμού και ενδεχόμενου θανάτου ενός ηλικιωμένου. Αυτό είναι καθαρή στατιστική. Είναι ωστόσο σημαντικό να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις», πρόσθεσε.

Παράλληλα, Γερμανοί γιατροί στέλνουν μήνυμα ότι η αναστολή εμβολιασμών θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά από ενδεχόμενες επιπλοκές του εμβολίου. 

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου της Ιένας Ματίας Πλετς, δήλωσε ότι « Η απόφαση της Δανίας προκαλεί ίσως μεγαλύτερη ζημιά από ενδεχόμενες επιπλοκές του εμβολίου της Astrazenecα, για τις οποίες επί του παρόντος δεν γνωρίζουμε καν εάν είναι επιπλοκές του εμβολίου. Οι θρομβώσεις που περιστασιακά καταγράφηκαν μετά τον εμβολιασμό είναι πολύ συχνές σε σοβαρά ασθενούντες με Covid 19. Με την αναστολή των εμβολιασμών στη Δανία για δύο εβδομάδες, είναι πολύ πιθανόν ότι θα προσβληθούν περισσότεροι άνθρωποι τώρα από την Covid-19 παρά χωρίς αυτήν την απόφαση και περίπου το 5% από αυτούς θα προσβληθεί σοβαρά. Ως εκ τούτου, θα μπορούσαν να εμφανιστούν περισσότερες θρομβώσεις».

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος της κλινικής Σβάμπινγκ του Μονάχοτ, Κλέμενς Βέντνερ, δήλωσε ότι «η αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της Astrazeneca, μεταξύ άλλων στην Δανία, είναι μια αρνητική είδηση, η οποία βλάπτει συνολικά την εικόνα του εμβολίου και την ίδια την εκστρατεία εμβολιασμού. Ο αριθμός των θρομβώσεων που παρατηρήθηκαν μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση υψηλότερος από τα τυχαία περιστατικά που εμφανίζονται στατιστικά στον πληθυσμό. Από αυτήν την άποψη, δεν υπάρχει βάσει των επιστημονικών δεδομένων λόγος να αμφισβητηθεί η ασφάλεια του εμβολίου αυτού», τόνισε.
Επίσης, ο ερευνητής εμβολίων Λάιφ-Έρικ Ζάντερ του νοσοκομείου Charité του Βερολίνου θεωρεί απίθανη τη σχέση μεταξύ των παρατηρούμενων θρομβώσεων και του εμβολίου. Πολλοί Βρετανοί ερευνητές και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός φαρμάκων (EMA) έκαναν παρόμοιες δηλώσεις.

Η Γερμανία πάντως δεν αναστέλλει τους εμβολιασμούς με αυτό το παρασκεύασμα. Το αρμόδιο Ινστιτούτο Πάουλ Έλριχ (PEI) ανακοίνωσε χτες το βράδυ ότι κατά την άποψή του τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των γνωστών κινδύνων.

Πληθαίνουν οι χώρες που το σταματούν

Σήμερα, πάντως, η Βουλγαρία και η Ταϊλάνδη προστέθηκαν στις χώρες που ανακοίνωσαν ότι σταματούν να κάνουν εμβόλια με τη συγκεκριμένη παρτίδα της AstraZeneca, ανεβάζοντας τον αριθμό των κρατών σε 11.

Χθες είχε γίνει γνωστό ότι ανέστειλαν τους εμβολιασμούς η Ιταλία, η Δανία, η Αυστρία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία και το Λουξεμβούργο.

Από την πλευρά της η εταιρεία δήλωσε ότι στηρίζει τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, όμως αρνήθηκε ότι το εμβόλιό της κατά του κορονοϊού συνδέεται με τα περιστατικά εμφάνισης θρόμβων.

«Η ανάλυσή μας δεν έφερε καμία ένδειξη για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θρόμβου ή πνευμονικής εμβολής. Η ανάλυση έγινε σε πάνω από 10 εκατομμύρια περιπτώσεις. Αντιθέτως τα περιστατικά αυτά είναι αρκετά λιγότερα σε όσους έχουν εμβολιαστεί σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό» σημειώνει η εταιρεία. 

 

 https://www.efsyn.gr/ellada/ygeia/285449_kai-stin-ellada-peristatiko-thrombosis-meta-embolio-tis-astrazeneca

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .