Πέμπτη, Μαρτίου 4

Ισχυρότατος νέος σεισμός ταρακούνησε τη Θεσσαλία ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΒΓΗΚΑΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ – ΑΝΗΣΥΧΟΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΔΟΝΗΣΗ ΠΕΡΙΠΟΥ ΙΣΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

Ο νέος σεισμός, σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών κ. Γεράσιμο Χουλιάρα, που χτύπησε την περιοχή Ελασσόνας-Τυρνάβου στις 20.38 ήταν περίπου ιδίου μεγέθους με την προηγούμενη ισχυρή σεισμική δόνηση των 6 Ρίχτερ που χτύπησε τη Θεσσαλία το προηγούμενο 24ωρο. Η νέα δόνηση επέτεινε τις ανησυχίες τόσο των σεισμολόγων όσο και των ειδικών στις κατασκευές ότι οι ζημιές αυτήν τη φορά μπορεί να είναι πολλές, αφού αυτή η σεισμική δόνηση είναι πιθανό να αποτελειώσει το καταστροφικό έργο του προηγούμενου σεισμού.

Όπως φαίνεται από τους υπολογισμούς των ειδικών, το ρήγμα του Τυρνάβου τερμάτισε ιστορικά την πρόκληση ισχυρών σεισμικών δονήσεων φτάνοντας για πρώτη φορά το όριο των 6 Ρίχτερ. Αυτό κατά τους σεισμολόγους σημαίνει πως για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, για μήνες, θα εκδηλώνεται συνεχής σεισμική δραστηριότητα και μάλιστα με ένταση. Οι σεισμολόγοι εφιστούν την προσοχή των Αρχών όσον αφορά τις δομές των δημόσιων κτηρίων, των σχολείων και των νοσοκομείων, δεδομένης πια της καταπόνησης του οπλισμού τους από τις συνεχείς δονήσεις.

«Πρόκειται για έναν νέο σεισμό περίπου ίσου μεγέθους με τον πρώτο», ανέφερε μιλώντας στο zougla.gr ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.

«Εξετάζουμε με ακρίβεια και συγκρίνουμε τα μεγέθη. Το φαινόμενο των διπλών σεισμών σας υπενθυμίζω πως είχε παρατηρηθεί στην Κεφαλονιά το 2014 και είναι κάτι που το έχουμε ξαναδεί. Παρακολουθούμε το φαινόμενο από το Εθνικό Σεισμολογικό Δίκτυο σε 24ωρη βάση».

Η δόνηση έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας, σε Καρδίτσα, Λάρισα, Τύρναβο, Ελασσόνα και στη Μαγνησία μεταξύ άλλων, ενώ υπάρχουν αναφορές και από κατοίκους της Αττικής πως ένιωσαν τον σεισμό.

Οι πρώτες πληροφορίες των τοπικών ΜΜΕ αναφέρουν πτώσεις βράχων από τις κορυφές των Μετεώρων, ενώ υπάρχουν αναφορές για δύο κτήρια που κατέρρευσαν και για μία φωτιά που ξέσπασε σε κτίσμα. 

Στο σημείο βρίσκεται κλιμάκιο της Πυροσβεστικής με τον διοικητή της Πυροσβεστικής και αναζητούν αν υπάρχουν τραυματίες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κάποια σπίτια που ήταν μισογκρεμισμένα, γκρεμίστηκαν εντελώς.

Οι πρώτες στιγμές στη Λάρισα μετά από τη δόνηση:


Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο η δόνηση είχε μέγεθος 5,9 Ρίχτερ. Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο κατέγραψε αρχικά τη δόνηση στα 6 Ρίχτερ και λίγα λεπτά μετά αναθεώρησε το μέγεθος στα 5,7 Ρίχτερ. 

Οι μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου αναφέρουν το εστιακό βάθος της δόνησης στα 11,3 χλμ και το επίκεντρο στα 16 χλμ νότια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας. 

Οι πρώτες πληροφορίες του zougla.gr από την ενημέρωση των Αρχών αναφέρουν πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους ή τραυματίες. Κάτοικος του Τυρνάβου επικοινώνησε με το zougla.gr και μετέφερε πως ο σεισμός ήταν έντονος και ταρακούνησε την περιοχή, προκαλώντας φόβο και ανησυχία στους πολίτες.  

Στη Λάρισα οι πλατείες άρχισαν να γεμίζουν με ανθρώπους που βγήκαν ανήσυχοι από τα σπίτια τους.

 

Δείτε τη στιγμή του σεισμού, όπως καταγράφηκε ενώ συνεδρίαζε μέσω τηλεδιάσκεψης το δημοτικό συμβούλιο Σερβίων, στον Νομό Κοζάνης:

 

Λίγη ώρα μετά, στις 22:23 ακολούθησε μία ακόμα δόνηση στην περιοχή, μεγέθους 5,1 Ρίχτερ, σε εστιακό βάθος 10,4 χλμ και με επίκεντρο στα 21 Χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας

Ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους στη Λάρισα, όπως θα δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες από τοπικά ΜΜΕ:

Ταρακουνήθηκαν Βόλος και Τρίκαλα - Ο κόσμος βγήκε και πάλι στους δρόμους

Φόβος και αναστάτωση απόψε στον Βόλο, αλλά και στην Δυτική Θεσσαλία εξ αιτίας της πολύ ισχυρής δόνησης στις 20.38 που ταρακούνησε και πάλι την περιοχή.

Χιλιάδες κάτοικοι του Βόλου βγήκαν και απόψε στους δρόμους, στις πλατείες και στην παραλία, αφού η νέα ισχυρή δόνηση είχε και πάλι μεγάλη διάρκεια, αλλά χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες της περιοχής.

Στα Τρίκαλα ο νέος πολύ δυνατός σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την περιοχή και ο κόσμος βγήκε σε δρόμους και πλατείες φοβούμενος τα χειρότερα.

Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης ο οποίος εξέφρασε μεν την ανησυχία του για τον πολύ ισχυρό σεισμό, αλλά τόνισε ότι προς το παρόν δεν αναφέρθηκαν περαιτέρω προβλήματα από τα υπάρχοντα στα χωριά στα ανατολικά του Νομού και στα όρια με την Λάρισα, που βρίσκονται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Καρδίτσα και σε όλο τον θεσσαλικό κάμπο.

Ευθύμιος Λέκκας: Έκπληξη για εμάς ο νέος σεισμός

Ήταν μια έκπληξη για εμάς ο νέος σεισμός, δήλωσε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας στην ΕΡΤ υπογραμμίζοντας πως ενεργοποιήθηκε ένας άλλος κλάδος του ρήγματος, ο βόρειος κλάδος του Μεσοχωρίου.

Το μήνυμα που έστειλε στους κατοίκους της περιοχής είναι να μην παραμένουν στα σπίτια τους.

Πολύ ισχυρός μετασεισμός η δόνηση των 5,9 Ρίχτερ, δήλωσε ο καθηγητής του ΑΠΘ Κ. Παπαζάχος

Για έναν πολύ ισχυρό μετασεισμό, που δεν εκπλήσσει τους επιστήμονες έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κώστας Παπαζάχος, αναφερόμενος στην δόνηση των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 8.38μμ στην Ελασσόνα.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαζάχος έκανε λόγο για έναν “σχεδόν δίδυμο σεισμό”, καθώς ήταν σχεδόν ίδιου μεγέθους με τον αρχικό, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το μέγεθος του να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

Τόνισε, δε, ότι το επίκεντρο (16 χιλ. νοτια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας ) ήταν στην ίδια περιοχή με τον χθεσινό, αλλά μετατοπίστηκε βορειοδυτικά, όμως προέρχεται από το ίδιο ρήγμα.

Επισήμανε, τέλος, ότι «δεν έχουμε δει ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων», ωστόσο αν αυτό συμβεί «θα φανεί τις επόμενες ημέρες».

Ο σεισμός της Τετάρτης στην Ελασσόνα

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη, σεισμός 6 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός αυτός έγινε 16 χλμ. νότια της Ελασσόνας με το εστιακό βάθος να εντοπίζεται στα 7,8 χλμ. Η δόνηση αυτή έφερε πολλές καταστροφές σε κτήρια της Θεσσαλίας. Συνολικά απεγκλωβίστηκαν έξι πολίτες στο Μεσοχώρι, ενώ έγιναν ζημιές σε 30 παλιά κτίσματα. 

Δείτε πώς κατέγραψε ο σεισμογράφος στη Θεσσαλία τον σεισμό που σημειώθηκε την Πέμπτη:

Κλειστά αύριο τα σχολεία στα Τρίκαλα

Έπειτα από τη νέα ισχυρή σεισμική δόνηση, ο δήμος Τρικκαίων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως τα σχολεία της περιοχής δεν θα ανοίξουν αύριο Παρασκευή.

Η ανακοίνωση του δήμου:

Λόγω του νέου σεισμού και παρότι τα διδακτήρια ελέγχθηκαν, ο Δήμος Τρικκαίων ανακοινώνει ότι δεν ανοίξουν τελικά τα σχολεία την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021.


https://www.zougla.gr/greece/article/sismos-57-rikter-stin-elasona

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .