Κυριακή, Μαρτίου 28

Σημαντικό: Μπορείς να επιλέξεις ποιό εμβόλιο θα κάνεις / Το ρίσκο


Ωστόσο αυτό θα επηρεάσει τον προγραμματισμό για εμβολιασμό σου και ίσως να καθυστερήσεις

Για την αλλαγή στην πύλη εμβολιασμού με την επιλογή για το εμβόλιο που θα κάνουν οι πολίτες, μίλησε μεταξύ άλλων ο Υφ. Καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος στην εκπομπή ‘’offsite on air’’ της Digital TV, το πρωί της Παρασκευής (12/2).  

Όπως είπε ο κ. Κόκκινος, το Υπουργικό Συμβούλιο θεώρησε ότι είναι καλό για τον πολίτη να γνωρίζει και να επιλέξει ποιο εμβόλιο θα βάλει. ‘’Γι’ αυτό κάναμε μια παρέμβαση στο σύστημα, ώστε από σήμερα 12/2, ο πολίτης να ξέρει ποιο ακριβώς εμβόλιο θα βάλει’’.


Η Brief επικοινώνησε και με αρμόδια πηγή από το Υπ. Υγείας για διευκρινίσεις για το θέμα. Όπως μας λέχθηκε, στην πύλη εμβολιασμού, θα αναγράφεται ποιο ακριβώς εμβόλιο θα χορηγείται σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο του Υπουργείου Υγείας. Ως εκ τούτου, με αυτό τον τρόπο ο κάθε πολίτης θα μπορεί να επιλέξει ποιο εμβόλιο θα κάνει, ανάλογα με το κέντρο εμβολιασμού δηλαδή που θα επιλέξει. 


Φυσικά όπως τόνισε και ο Υπουργός Υγείας στην σημερινή διάσκεψη τύπου για τους εμβολιασμούς, η δυνατότητα επιλογής εμβολίου που δίνεται πλέον στους πολίτες έχει και ρίσκο.

Η επιλογή φέρνει καθυστέρηση και κρύβει κινδύνους

Όπως είπε ο Υπ. Υγείας «εάν κάποιος επιλέξει να απορρίψει κάποιο εμβόλιο, πρέπει να γνωρίζει ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στον εμβολιασμό στην δική του περίπτωση. Το δικό μας εμβολιαστικό πλάνο δίνει προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες. Για να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους, υιοθετήσαμε και την εισήγηση του ΕΜΑ, όπως δεν υπάρχουν ηλικιακοί περιορισμοί. Εάν κάποιος επιλέξει ένα από τα άλλα εμβόλια (πέραν αυτού της AstraZenca), πρέπει να γνωρίζει ότι θα πάρει μερικές εβδομάδες μέχρι να έρθει η σειρά του και  να εμβολιαστεί και πρέπει να γνωρίζει ότι θα είναι ακάλυπτος για αυτό το διάστημα».  

Στα θέματα των εμβολίων, όπως εξήγησε ο δρ Πέτρου, «πολύ σημαντικό είναι το βάθος της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια. Αν είναι έξι μήνες ή ένα χρόνο για παράδειγμα. Όταν μάθουμε τον χρόνο της αποτελεσματικότητας του κάθε εμβολίου και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, ενδεχομένως να πρέπει να γίνεται και κάποια ενισχυτική δόση. Μπορεί κάποιο εμβόλιο να παρέχει λιγότερη αποτελεσματικότητα τώρα, αλλά στη συνέχεια να αποδεχθεί καλύτερο από κάποιό άλλο, το οποίο στην πορεία μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικό, για παράδειγμα μπορεί να χάνονται τα αντισώματα που δημιουργεί πιο νωρίς».

Ουσιαστικά αν κάποιος επιλέξει ποιο εμβόλιο θα κάνει και δεν είναι διαθέσιμο, τότε το να περιμένει να έρθει το εμβόλιο αυτό περιέχει ρίσκο αφου θα είναι ακάλυπτος απέναντι στον κορωνοϊό. 

Ξεκάθαρος για την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca

Ερωτηθείς για την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι «δεν τίθεται θέμα ασφάλειας για κανένα εμβόλιο από κανένα οργανισμό αδειοδότησης. Εκεί που έχουμε κάποια κενά είναι στο θέμα της αποτελεσματικότητας. Το μήνυμα είναι απλό, και τα τρία εμβόλια μειώνουν κατακόρυφα τους θανάτους και τις νοσηλείες και αυτό είναι και το ζητούμενο αυτή τη στιγμή. Άρα από τη στιγμή που έχουμε αυτό το δεδομένο, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κάποια ανατροπή στη συνέχεια». 

Για το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι «εμείς ως Κράτος, χρησιμοποιούμε εμβόλια και φάρμακα από τη στιγμή που εγκρίνονται από τον ΕΜΑ. Δεν έχουμε την τεχνογνωσία από μόνοι μας να προχωρούμε σε αδειοδοτήσεις. Στην ΕΕ μόνο μια χώρα παρέκκλινε της απόφασης για να χρησιμοποιούμε μόνο αδειοδοτημένα εμβόλια, η Ουγγαρία».

Από πλευράς της η Αν. Διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών κα Έλενα Παναγιωτοπούλου εξήγησε ότι «τα εμβόλια ανήκουν στην κατηγορία φαρμάκων προηγμένης τεχνολογίας και τα σκευάσματα αυτά, αξιολογούνται από ειδική επιτροπή. Το μέγεθος της αξιολόγησης είναι πολύ μεγάλο και αρχίζει από την αρχή μέχρι και τις τελικές μελέτες. Η αξιολόγηση γίνεται κεντρικά».

Ανοιχτή η πύλη για άτομα άνω των 76 ετών

Θυμίζουμε ότι πρόσβαση στην Πύλη Εμβολιασμού για τη διευθέτηση ραντεβού για εμβολιασμό για την COVID-19  έχουν από σήμερα 12 Φεβρουαρίου, τα άτομα ηλικίας άνω των 76 ετών, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας. 

Από το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι, διευθετήθηκαν 6,000 ραντεβού από τα 9,200 που άνοιξαν για τα άτομα 76 και άνω. Αρχές τις ερχόμενης εβδομάδας θα δοθούν επιπλέον ραντεβού. Θα υπάρξουν εκ των προτέρων ανακοινώσεις.
  https://www.brief.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .