Δευτέρα, Μαρτίου 22

Επιστρατεύονται οι ιδιώτες γιατροί

Ανακοινώθηκε η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών από τον Βασίλη Κικίλια, το πρωί της Δευτέρας, 22 Μαρτίου. Ο υπουργός Υγείας, λόγω της χαμηλής ανταπόκρισης των ιδιωτών γιατρών στο κάλεσμα για την ενίσχυση του ΕΣΥ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το Υπουργείο Υγείας απηύθυνε επί εβδομάδες πρόσκληση-έκκληση προς τους ιδιώτες ιατρούς για την ενίσχυση των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. στο τρίτο σφοδρό κύμα της πανδημίας COVID-19.

»Δυστυχώς, πολύ μικρός αριθμός ιδιωτών ιατρών προσήλθε. Τους ευχαριστούμε.

»Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις έκτακτες συνθήκες και την επιτακτική ανάγκη περίθαλψης των συνανθρώπων μας, το Υπουργείο Υγείας προβαίνει σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών των ειδικοτήτων Παθολόγων, Πνευμονολόγων και Γενικών Ιατρών στην Αττική».

Συνολικά, επιτάσσονται 206 γιατροί, κάτω των 60 ετών, των ειδικοτήτων Παθολόγων, Πνευμονολόγων και Γενικών Ιατρών στην Αττική για ένα μήνα.

Την ίδια ώρα, μειώνονται οι αντοχές του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων αναφοράς λόγω των νοσηλευόμενων ασθενών με κορωνοϊό. Ήδη οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 674, ενώ στο σύνολό τους οι ασθενείς είναι 4.900, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία. Από αυτούς, περισσότεροι από 2.075 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες σε νοσοκομεία της Αττικής ενώ άλλοι 378 είναι διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αλλά κι εκτός αυτών.

Το τελευταίο 48ωρο, 940 νέοι ασθενείς με κορωνοϊό εισήχθησαν στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Αττική βρίσκεται ήδη στο τρίτο κύμα της πανδημίας, το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί προς τα τέλη Μαρτίου. Κατά τους επιδημιολόγους, οι νέοι ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία νόσησαν στις αρχές Μαρτίου, καθώς ένα ποσοστό 10-15% όσων μολύνονται εκδηλώνουν σοβαρή νόσο Covid-19 και χρειάζεται να εισαχθούν σε νοσοκομείο, ενώ το 5-7% αυτών θα χρειαστεί να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ.

Το Υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε εφαρμογή από τις αρχές Μαρτίου το «Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης» για τη διαχείριση των ασθενών με Covid-19, το οποίο αναδιαμορφώνεται διαρκώς με σκοπό να ανταποκριθεί στις ανάγκες των νοσοκομείων.

Στη μάχη της πανδημίας αναμένεται να μπει και ο «Ερυθρός Σταυρός» ως νοσοκομείο αποκλειστικά για ασθενείς με Covid-19. Μετά το «Σισμανόγλειο» και το «Σωτηρία», ο Ερυθρός Σταυρός, που βρίσκεται ήδη σε διαδικασία εκκένωσης, θα εξυπηρετεί πλέον μόνο περιστατικά κορωνοϊού και τη θέση του στις τακτικές εφημερίες παίρνει το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας «251».

Εν τω μεταξύ, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ενταχθούν στο ΕΣΥ και ιδιωτικές κλινικές, καθώς, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί 450 κλίνες για non Covid-19 περιστατικά προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών. Και άλλες 100 κλίνες για περιστατικά Covid-19, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

Στην Αττική οι κλίνες ΜΕΘ αυξήθηκαν σε έναν μήνα κατά 67%, από 229 σε 381, ενώ οι απλές κλίνες κατά 85%, από 1.600 σε 2.961. Επίσης 1.410 κλίνες ΜΕΘ (σε δημόσιες, ιδιωτικές και στρατιωτικές δομές) διατίθενται πανελλαδικά για ασθενείς με κορωνοϊό, καθώς και για όσους χρήζουν νοσηλείας λόγω άλλων προβλημάτων υγείας.

Επιστράτευση γιατρών

Συνολικά 61 ιδιώτες γιατροί εξέφρασαν ενδιαφέρον να συμβάλουν στο ΕΣΥ από τους 200 που ζήτησε το Υπουργείο Υγείας. Το Σύστημα Υγείας χρειάζεται επειγόντως πνευμονολόγους, παθολόγους και αναισθησιολόγους. Οι 61 ιδιώτες γιατροί που έδειξαν ενδιαφέρον δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του συστήματος υγείας, γι΄ αυτό ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την επιστράτευση των γιατρών το πρωί της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι γιατροί θα λάβουν το ειδικό έγγραφο της επιστράτευσης. Η αστυνομία θα παραδώσει το φύλλο της επιστράτευσης στους γιατρούς, στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει στους ιατρικούς συλλόγους.

Στη συνέχεια θα πρέπει να παρουσιαστούν την ώρα και την ημερομηνία που θα αναγράφεται στο φύλλο στο νοσοκομείο αναφοράς. Πάντως οι γιατροί που θα υποχρεωθούν να συνδράμουν στο ΕΣΥ, λόγω επίταξης, θα χάσουν τα χρηματικά οφέλη που θα αποκομίσουν οι γιατροί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.

Το «φύλλο πορείας» πρέπει να παραληφθεί αυτοπροσώπως από τον γιατρό που επιστρατεύεται. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου, προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια.

Το έγγραφο της επιστράτευσης θα μπορούσε να καταστεί άκυρο εάν δεν αναφέρεται ο νόμος βάσει του οποίου επιστρατεύεται ο γιατρός ή αν έχει σταλεί σε λάθος ταχυδρομική διεύθυνση. Η πρωτόγνωρη κατάσταση της επιστράτευσης αποτελεί την ύστατη λύση για τη στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων σε αυτή τη δύσκολη φάση της πανδημίας.

«Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη μάχη» δήλωσε ο Β. Κικίλιας από το νοσοκομείο Γεννηματάς το βράδυ του Σαββάτου.

Κόντρα των ιατρικών συλλόγων για την επιστράτευση

Αποστάσεις από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ο οποίος μίλησε για αδιέξοδη στάση του Υπουργείου Υγείας στο θέμα της στελέχωσης του ΕΣΥ με ιδιώτες γιατρούς, πήρε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Με ανακοίνωσή του, ο ΙΣΑ διευκρινίζει ότι το τελευταίο δελτίο τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) «είναι απόφαση του ΔΣ του ΠΙΣ, δεν έχει έγκριση της Ολομέλειας των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων και κατά συνέπεια του ΙΣΑ».

Η ανακοίνωση του ΠΙΣ

«Η στάση του Υπουργείου Υγείας οδήγησε σε αδιέξοδο τη συνάντηση που είχε το ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου. Παρά τις προτάσεις που έκανε εδώ και καιρό ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και θα έδιναν λύσεις στο πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας οδηγείται στο πρωτοφανές για σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης. 

»Παρ΄ όλα αυτά ο πρόεδρος του ΠΙΣ και τα μέλη του ΔΣ, οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας αντιπαρερχόμαστε την προσβλητική συμπεριφορά του υπουργού και τιθέμεθα στη διάθεση του ΕΣΥ, καλώντας τους συναδέλφους όλης της χώρας να μας ακολουθήσουν, μέχρι το Υπουργείο Υγείας να αποδείξει ότι μπορεί να αξιοποιήσει την προσφορά μας για την αντιμετώπιση του τεραστίου προβλήματος. Έχοντας καταθέσει σε κάθε φάση της επιδημίας εφαρμόσιμες προτάσεις μέχρι στιγμής αναξιοποίητες, λυπούμαστε για το αδιέξοδο που προέκυψε.

»Τώρα που η προσπάθεια προσέλκυσης γιατρών στο ΕΣΥ συνεχίζεται από τους Ιατρικούς Συλλόγους Αθήνας και Πειραιά, επισημαίνουμε ότι τα τελεσίγραφα και ο λαϊκισμός δυσχεραίνουν την κατάσταση και καλούμε την ύστατη ώρα να αξιοποιηθούν οι προτάσεις μας επ’ ωφελεία των ασθενών και των πολιτών. Για εμάς η προσπάθεια συνεχίζεται.

»Άλλωστε οι ιδιώτες γιατροί από την πρώτη στιγμή συνδράμουν με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού τόσο στα ιατρεία τους, περιθάλποντας χιλιάδες ασθενείς, όσο και στις ιδιωτικές κλινικές, ενώ έχουν δηλώσει ότι και χωρίς κανένα οικονομικό όφελος είναι έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ εθελοντικά.

»Εντούτοις ο υπουργός Υγείας εξακολουθεί να δηλώνει με μια απόλυτη επικοινωνιακή ασάφεια ότι αναζητά 200 ιατρούς για το ΕΣΥ, χωρίς σχέδιο, χωρίς να αποσαφηνίζει πόσοι γιατροί χρειάζονται από κάθε ειδικότητα, που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, σε τι ωράριο και υπό ποιες συνθήκες και χωρίς κάλυψη αστικής ευθύνης.

»Όλα αυτά βέβαια, την ώρα που εδώ και μήνες δεν έχουν γίνει μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Κατόπιν αυτού και προκειμένου να αποφευχθεί επιδείνωση της σοβαρής υγειονομικής κρίσης, το ΔΣ του ΠΙΣ ζητά άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας προκειμένου να συζητηθούν βιώσιμες λύσεις στο πρόβλημα, του οποίου η διαχείριση από τον υπουργό Υγείας μέχρι στιγμής είναι ανεπαρκής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .