Τρίτη, Μαρτίου 30

Σεροτονίνη και βελτίωση της διάθεσης


Ο μουντός καιρός, οι αρκετές ώρες κλεισμένοι σε κλειστούς χώρους κατά την διάρκεια του χειμώνα μας ρίχνουν την διάθεση. Είναι σημαντικό λοιπόν να βρίσκουμε τρόπους να βελτιώνουμε την διάθεση μας.

Τι μπορεί να βοηθήσει:

Ένας μακρύς και χαλαρωτικός περίπατος, μόνοι μας ακούγοντας μουσική και αγναντεύοντας το φυσικό τοπίο ή με ευχάριστη παρέα φυσικά.

Ένα ζεστό αφρόλουτρο και η περιποίηση και καθαριότητα του σώματός μας θα μπορούσε να μας τονώσει την διάθεση. Ούτως η άλλως είναι μια καθημερινή ανάγκη που χρειάζεται να της δίδουμε την κατάλληλη δέουσα σημασία.

Φυσικά μέσα στην φροντίδα του σώματος μας είναι αναγκαία και η προσεγμένη πρόληψη της τροφής μας.

Η τροφή περιέχει συστατικά που βοηθούν στην διάθεση μας. Υπάρχουν τρόφιμα μη επεξεργασμένα που είναι πλούσια σε σεροτονίνη.
Η σεροτονίνη είναι μια πρωτεΐνη με βασικό της στοιχείο το αμινοξύ τρυπτοφάνη, μια ορμόνη που δρα ως νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου.

Τα χαμηλά επίπεδα της ορμόνης έχουν συνδεθεί με περιπτώσεις κατάθλιψης, άγχους, θυμού και με ημικρανίες.

Αρκετοί την αναφέρουν και ως ορμόνη της ευτυχίας διότι όταν υπάρχει επαρκή ποσότητα στον οργανισμό βοηθά στην βελτίωση της διάθεσης και γενικά στην πρόλήψη της κατάθλιψης.


Εκτός από την χαλάρωση και την ηρεμία η σεροτονίνη βοηθά στην όρεξη, στον ύπνο, στην ερωτική διάθεση, στη θερμοκρασία του σώματος και στην διάθεση για επικοινωνία με τους άλλους. Η σωστή λειτουργία της ορμόνης βοηθά όσους θέλουν να διατηρήσουν τα κιλά τους ή να χάσουν τα περιττά.

Τα επίπεδα σεροτονίνης ανεβαίνουν:

*με την έκθεση μας στον ήλιο, καθημερινά χρειαζόμαστε να αντλούμε την θεραπευτική ενέργεια του ηλίου που τρέφει ψυχή και σώματι.

*με την σωματική μας άσκηση, η καθημερινή ολιγόλεπτη γυμναστική βοηθά στο σώμα μας να απελευθερώσει σεροτονίνη και ντοπαμίνη που τονώνουν το σώμα με ευεξία.

*το μασάζ, περιποίηση του σώματος με την μάλαξη ενεργοποιεί τους θεραπευτικούς μηχανισμούς του οργανισμού, μειώνοντας τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες και να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης.

*καθώς και από ορισμένες τροφές που περιέχουν την ουσία όπως:

Ανανάς
Δαμάσκηνα
Μπανάνα
Ακτινίδια
Ντομάτες
Καρύδια
Αυγά
Προϊόντα Σόγιας
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 


Επιμέλεια άρθρου: Χρήστος Πέγιος
 .therapeftis.eu/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .