Τρίτη, Μαρτίου 2

Η μνήμη, ο ύπνος και η δίαιτα

Ο ύπνος βελτιώνει τη μνήμη και μειώνει κίνδυνο παχυσαρκίας.

Ο ύπνος και η μνήμη τι σχέση έχουν; Ο ύπνος βοηθά τους ανθρώπους να θυμούνται τα πράγματα που έμαθαν πρόσφατα. Η ευεργετική αυτή δράση του ύπνου είναι ιδιαίτερα σημαντική για άτομα και επαγγελματίες που πρέπει να μαθαίνουν γρήγορα και να μπορούν να ανακαλούν πολλές πληροφορίες.

Ο ύπνος ποια σχέση έχει με την παχυσαρκία και τη δίαιτα; Η στέρηση ύπνου, λόγω των ορμονικών αλλαγών που επιφέρει, αυξάνει την όρεξη, διπλασιάζει τον κίνδυνο παχυσαρκίας σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και θέτει σε κίνδυνο αποτυχίας οποιαδήποτε προσπάθεια δίαιτας.

Επαγγελματίες όπως οι γιατροί που έχουν ένα πολύ απαιτητικό τρόπο ζωής, χρειάζονται ικανοποιητικό ύπνο για να μπορούν να ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις του λειτουργήματος τους όσον αφορά στην πρόσφατη μνήμη. Δυστυχώς όμως συχνά δεν κοιμούνται για όσο χρειάζεται ο οργανισμός τους. Αυτό ισχύει και για άλλα επαγγέλματα όπως επίσης και για φοιτητές ή μαθητές.

Σε έρευνα επιστημόνων του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ σε 60 εθελοντές, εξετάστηκε η απομνημόνευση συνδυασμών λέξεων κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Βρέθηκε ότι ο ύπνος μετά την απομνημόνευση και πριν από το τεστ μνήμης, βελτιώνει την απόδοση. Αυτό σημαίνει ότι ο ύπνος δεν προστατεύει μόνο παθητικά και παροδικά τη μνήμη αλλά έχει ενεργό ρόλο στη οργάνωση και σταθεροποίηση της.

Εκτός από την ευεργετική δράση του ύπνου στη μνήμη, νέα εργασία από το πανεπιστήμιο του Warwick του Ηνωμένου Βασιλείου, δείχνει ότι η στέρηση του ύπνου συσχετίζεται με σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο για παχυσαρκία σε ενήλικες και σε παιδιά.

Τα συμπέρασμα αυτό προέκυψε από έρευνα σε 28.000 παιδιά και 15.000 ενήλικες. Και στις δύο ομάδες, βρέθηκε ότι η στέρηση ύπνου αυξάνει όχι μόνο τον κίνδυνο για μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος και παχυσαρκία αλλά και για αύξηση της περιμέτρου κοιλιάς. Η αύξηση περιμέτρου κοιλιάς σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Επισημαίνεται ότι η επιδημία παχυσαρκίας που μαστίζει σήμερα την ανθρωπότητα, συνοδεύεται και από μια σιωπηλή επιδημία στέρησης ύπνου. Ακόμη και σε παιδιά 5 ετών σύμφωνα με τους ερευνητές, ανιχνεύεται η σχέση μεταξύ μικρής διάρκειας ύπνου και παχυσαρκίας.

Βέβαια οποιαδήποτε προσπάθεια δίαιτας και απώλειας περιττών κιλών, κινδυνεύει σοβαρά να αποτύχει εάν υπάρχει στέρηση ύπνου. Ο ύπνος μικρής διάρκειας, αυξάνει την όρεξη διαμέσου ορμονικών αλλαγών.

Η στέρηση ύπνου προκαλεί μεγαλύτερη σύνθεση και έκκριση στο αίμα της ορμόνης γκρελίνης η οποία μεταξύ άλλων αυξάνει την όρεξη. Επίσης μειώνεται η παραγωγή της λεπτίνης η οποία είναι ορμόνη που καταστέλλει την όρεξη.

Χρειάζονται οπωσδήποτε και άλλες έρευνες για την αναγνώριση και κατανόηση των μηχανισμών διαμέσου των οποίων ο ύπνος μικρής διάρκειας, σχετίζεται ή και προάγει χρόνιες παθήσεις των σύγχρονων κοινωνιών όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η ψηλή πίεση.

 www.medlook.net

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .