Κυριακή, Μαρτίου 7

Τα Δόντια των Κουνελιών..

Τα Δόντια των Κουνελιών..

Τα δόντια των κουνελιών μεγαλώνουν συνεχώς όσο ζούνε. Έχουν 4 κοπτήρες στην άνω σιαγόνα, 2 μπροστά, 2 μικρότερους (ακριβώς από πίσω) και 2 στην κάτω σιαγόνα. Στο πίσω μέρος του στόματος έχουν 6 άνω και 5 κάτω δόντια στην κάθε πλευρά. Δεν έχουν κυνόδοντες. 3 – 4 χιλιοστά των κοπτήρων τροχίζονται με τις τροφές κάθε εβδομάδα ενώ τα πίσω δόντια χρειάζονται 1 μήνα για να τροχιστούν το ίδιο.

Ένας από τους λόγους που θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα στα δόντια των κουνελιών είναι ο γενετικός παράγοντας. Δυστυχώς, η ανθρώπινη παρέμβαση στην αναπαραγωγή κουνελιών έχει συχνά ως αποτέλεσμα ανατομικές αλλαγές που μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένειες. Στην περίπτωση των οδοντιατρικών προβλημάτων, αλλάζοντας το σχήμα του κρανίου, μπορεί να μεταβάλλει ριζικά και τον τρόπο επαφής και σύγκλισης των δοντιών.

Άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η τροφή. Τα κουνέλια που δεν τρέφονται με τις κατάλληλες τροφές, δε μπορούν να τροχίσουν σωστά τα δόντια τους. Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών ή σκληρών τροφών, έτσι ώστε να διατηρείται υγιείς και πλήρης ο οργανισμός και να λειτουργούν σωστά τα πίσω δόντια των κουνελιών, είναι λόγοι που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την ανωμαλία των δοντιών τους.

Όταν αυτό συμβαίνει, η κορυφή των δοντιών μεγαλώνει πολύ και συναντά τα απέναντι δόντια αντικανονικά με αποτέλεσμα την μη φυσιολογική τριβή των δοντιών και τη δημιουργία μυτερών άκρων. Οι μυτερές άκρες μπορεί να είναι επίπονες και να προκαλέσουν ακόμα και τραυματισμό της γλώσσας ή του εσωτερικού του μάγουλου. Προκαλεί επίσης αντικανονική πίεση που μπορεί να προκαλέσει τον ερεθισμό των βάσεων των δοντιών τους. Αυτό οδηγεί σε μόλυνση του οστού της κάτω γνάθου και είναι πολύ επίπονο.

Όλα αυτά επηρεάζουν και τους κοπτήρες, οι οποίοι μπορεί να μεγαλώνουν στραβά και να μην επιτρέπουν στη γνάθο να κλείνει σωστά. Αν αυτή η σύγκλιση των δοντιών δημιουργηθεί μία φορά στα κουνέλια, είναι πολύ πιθανό να μην έχουν ποτέ ξανά φυσιολογικά δόντια κι αυτό απαιτεί την συχνή επίσκεψη στον κτηνίατρο.

Μην περιμένετε το κουνέλι σας να σας δείξει ότι κάτι δεν πάει καλά με τα δόντια του. Τα κουνέλια είναι θηράματα και στη φύση δεν δείχνουν ποτέ στους εχθρούς τους ότι μπορεί να είναι άρρωστα. Έτσι, μπορούν να κρύψουν καλά τον πόνο.

Προσέξτε το κουνέλι σας για σημάδια αλλαγής συμπεριφοράς: 

αν σταματήσει να τρώει,

αν δεν είναι ενεργητικό,

αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στην συμπεριφορά του,

απευθυνθείτε στον κτηνίατρο.

TIP: Ένας ακόμη τρόπος να ελέγξετε αν πάνε όλα καλά με τα δόντια του, είναι να ψηλαφίσετε τα μάγουλα του και τις σιαγώνες του. Αν υπάρχει κάποια προεξοχή μόνο από τη μια πλευρά είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Επίσης, μπορείτε να δείτε την κατάσταση των κοπτήρων και αν ενώνονται σωστά, σηκώνοντας το άνω χείλος τους. Παρατηρήστε αν τα μάτια του είναι πολύ υγρά γιατί μπορεί να είναι και αυτό σημάδι προβλήματος δοντιών.

Πηγή: Webpet.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .