Παρασκευή, Μαρτίου 5

Έτσι λένε οι έρευνες! Κορωνοϊός: Να γιατί κινδυνεύουν περισσότερο όσοι έχουν αυτή την ομάδα αίματος

471125593

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι έχουν αυτή την ομάδα αίματος διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά αν τους μολύνει ο νέος κορωνοϊός.

Νέα δεδομένα που εξηγούν γιατί όσοι έχουν μια συγκεκριμένη ομάδα αίματος κινδυνεύουν περισσότερο από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Το κλειδί ως φαίνεται είναι το γεγονός ότι ο νέος κορωνοϊός προσελκύεται ιδιαιτέρως από τα αντιγόνα της ομάδας αίματος Α (λέγονται αντιγόνα τύπου Α) που υπάρχουν στα κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος.

Η νέα έρευνα εστιάστηκε στην πρωτεΐνη-ακίδα στην επιφάνεια του κορωνοϊού με την οποία προσκολλάται στα κύτταρά μας. Η προσκόλληση αυτή είναι απαραίτητη για να μπορέσει εν συνεχεία να εισβάλλει στο εσωτερικό τους και να τα μολύνει. Γι’ αυτό και η συγκεκριμένη πρωτεΐνη αποτελεί σημαντικό στόχο των επιστημόνων, που προσπαθούν να καταλάβουν πως ακριβώς μας επηρεάζει.

Η μελέτη διεξήχθη στο εργαστήριο, σε κυτταρικές σειρές. Οι επιστήμονες εξέτασαν συγκεκριμένα πως επηρεάζεται από το αντιγόνο των ομάδων αίματος Α, Β και Ο ένα συγκεκριμένο τμήμα της πρωτεΐνης ακίδας. Το τμήμα αυτό είναι ο τομέας δέσμευσης υποδοχέα (receptor binding domain – RBD).

Τα ευρήματα
Όπως διαπίστωσαν, ο τομέας RBD έδειχνε ισχυρή προτίμηση στην ένωση με το αντιγόνο τύπου Α που υπήρχε στα αναπνευστικά κύτταρα. Ωστόσο δεν έχει καμία προτίμηση στη σύνδεση με τα αντιγόνο τύπου Α στα ερυθρά αιμοσφαίρια (είναι κύτταρα του αίματος). Ούτε με τα αντιγόνα των άλλων ομάδων αίματος.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το εύρημα τους εξηγεί γιατί όσοι έχουν ομάδα αίματος Α έχουν βρεθεί σε πολλές μελέτες να κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό. Ειδικότερα, προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α κινδυνεύουν περισσότερο να μολυνθούν από τον επικίνδυνο ιό. Διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου εξαιτίας του.

«Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο τομέας RBD του ιού προσελκύεται από το αντιγόνο τύπου Α στους πνεύμονες. Αυτοί πιστεύεται ότι αποτελούν την πύλη εισόδου του ιού στους περισσότερους ασθενείς», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Sean Stowell, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογοανατομίας στο Χάρβαρντ.

«Η ομάδα αίματος είναι αληθινή πρόκληση, διότι είναι κληρονομούμενο χαρακτηριστικό και όχι κάτι που μπορούμε να αλλάξουμε», συνέχισε. «Είναι, όμως, σημαντικό να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο αλληλεπίδρασής της με τον κορωνοϊό. Ίσως μπορέσουμε να βρούμε νέα φάρμακα ή καλύτερες μεθόδους πρόληψης με τη βελτίωση αυτής της γνώσης».

Πάντως, έσπευσε να διευκρινίσει, τα νέα ευρήματα δεν αρκούν για να γίνουν προβλέψεις για το πόσο κινδυνεύει κάθε ασθενής. Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Blood Advances.

 https://www.makeleio.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .