Τρίτη, Ιανουαρίου 16

Πόσα δόντια έχουν τα κουνέλια;


Σε αυτό το άρθρο θα μάθουμε πόσα δόντια έχει ένα κουνέλι. Και επίσης θα εξετάσουμε τα χαρακτηριστικά της δομής των γνάθων του και θα μιλήσουμε για τις ασθένειες που συχνά βασανίζουν το ζώο. Όταν οι κοπτήρες ή οι γομφίοι αρχίζουν να βλάπτουν το ζώο, αρνείται να φάει, εμφανίζονται δερματολογικές ασθένειες και αποστήματα στην περιοχή του προσώπου. Αυτές οι παθολογίες μπορούν να προκαλέσουν απώλεια βάρους και ακόμη και θάνατο. Προκειμένου τα ωκεάνια ψάρια να μεγαλώσουν υγιή, αξίζει τον κόπο να ελέγχουν τακτικά την στοματική κοιλότητα και να μην ξεχνάμε τα προληπτικά μέτρα.

Η δομή του οδοντικού συστήματος των κουνελιών

Η δομή του οδοντικού συστήματος των ζώων καθορίζεται από τη φυσιολογία. Δεδομένου ότι τα κουνέλια τρώνε μόνο τα φυτικά τρόφιμα, είναι τελικά συνθλίβονται και γειώνονται στο στομάχι και τα έντερα. Ο αριθμός των δοντιών στους ενήλικες είναι 28 και προορίζονται για προπαρασκευαστικές εργασίες.

Τα fuzzies έχουν 22 molars - molars (12 βρίσκονται πάνω και 10 κάτω), 2 ζεύγη κοπτήρων - στην άνω γνάθο, ένα ζεύγος κοπίδων - στην κάτω γνάθο. Τα κουνέλια έχουν μια κοιλότητα χωρίς δόντια, η οποία ανατομικά προέκυψε λόγω της απουσίας κυνόδοντος.

Σε ένα ζώο, τα δόντια αρχίζουν να αναπτύσσονται από τις πρώτες ημέρες της ζωής. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, το μήκος τους φθάνει τα 2,5 mm (περίπου 9-12 cm ετησίως). Το σμάλτο καλύπτει όλο το μήκος της διαδικασίας και εκτελεί προστατευτική λειτουργία. Η πρόσβαση του κτηνοτρόφου κουνελιού στα μοριακά δόντια του κουνελιού είναι δύσκολη λόγω του μικρού ανοίγματος του στόματος, επομένως είναι δύσκολο να ανιχνευθεί έγκαιρα ο πολλαπλασιασμός τους.

Η δομή των δοντιών σε διακοσμητικά κατοικίδια ζώα

Στο διακοσμητικό κουνέλι, το οδοντιατρείο δεν διαφέρει από τα φυσικά ομόλογα. Αξίζει να ελέγξετε την κατάσταση των κοπτών στον κτηνοτρόφο του κουνελιού τουλάχιστον μία φορά κάθε έξι μήνες. Για να αποφευχθεί η ενεργός ανάπτυξη, τα μακρά δόντια θα πρέπει να γείρονται ανάλογα με την ένταση της ανάπτυξής τους.

Η ραφή εξασφαλίζεται όταν τα ζώα χρησιμοποιούν ωμά, όπως σανό, κλαδιά. Οι χυμώδεις καλλιέργειες βοτάνων κάνουν επίσης μια εξαιρετική δουλειά με αυτό το καθήκον, καθώς και περιέχουν φυτικές ίνες και πυριτικά άλατα.

Εάν το κουνέλι δεν είναι άρρωστο με τίποτα, δεν περνάει μόνο το φαγητό με τους μπροστινούς κοπτήρες, αλλά χρησιμοποιεί επίσης τα πλευρικά δόντια για να συνθλίψει το φαγητό. Επομένως, μην πιστεύετε ότι υπάρχουν πάρα πολλά από αυτά.

Εάν υποπτεύεστε ότι μια οδοντική ασθένεια πρέπει να αποδοθεί στο ζώο στον κτηνίατρο. Ο γιατρός εξετάζει το χνούδι με ένα αυροσκόπιο και κάνει έγκυρη διάγνωση.

Ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει τη δυσλειτουργία (η ασθένεια χαρακτηρίζεται από παραβίαση της σωστής σύνδεσης μεταξύ των δοντιών των δύο σιαγόνων), την εμφάνιση πυώδους εκκρίματος και αποστήματα στο στόμα ή στο πρόσωπο. Συχνά βρίσκεται σε κουνέλια έντονη ανάπτυξη ρίζας, μπορεί να προκαλέσει διαταραχή στα μάτια ή nasolacrimal κανάλι.

Μικροκάλυψη - η πιο κοινή ασθένεια

Εάν ένα ζώο έχει λανθασμένη ανάπτυξη δοντιών, δεν έχει χρόνο να αλέσει, να τραυματίσει τη στοματική κοιλότητα και να προκαλέσει πόνο στο κουνέλι, μπορούμε να μιλήσουμε για κακοσμία. Αν ο κτηνοτρόφος υποψιάζεται την ασθένεια στο ζώο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με έναν ειδικό. Ένας κτηνίατρος εξετάζει την στοματική κοιλότητα με αποστειρωμένο εξοπλισμό. Μερικές φορές για αυτό το ζώο η αναισθησία είναι τσιμπήματα. Για ακριβή διάγνωση, ο γιατρός μπορεί να χρειαστεί μια ακτινογραφία και των δύο σιαγόνων.

Η κακοήθεια σε ένα κουνέλι είναι δύο τύπων: συγγενής και αποκτηθείσα. Εάν το ζώο είναι εντελώς υγιές, οι κοπτήρες θα κλείσουν όταν κλείσει το στόμα. Εάν η τσίμπημα είναι λάθος, θα υπάρξουν κενά μεταξύ τους, ως αποτέλεσμα των οποίων δεν θα αλέθουν.

Η απόσταση μεταξύ τους συμβαίνει όταν υπάρχει έλλειψη (τα άνω δόντια εντοπίζονται μπροστά από τα χαμηλότερα) και ένα σνακ (οι κάτω κοπτήρες βρίσκονται μπροστά από τους ανώτερους).

Τα πτυσσόμενα κουνέλια φέρουν κληρονομική προδιάθεση για χαμηλή απόφραξη.

Οι κύριες αιτίες της ασθένειας στα ζώα

Ο κτηνίατρος δεν θα είναι σε θέση να συνταγογραφήσει μια αποτελεσματική θεραπευτική πορεία εάν δεν ανακαλύψει την αιτία της κακομεταχείρισης. Οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση της νόσου είναι:

  • κακή διατροφή:
  • τραυματισμό ·
  • μεταβολικές διαταραχές.
  • βακτηριακή λοίμωξη που επηρεάζει τις ρίζες.
  • κληρονομικότητα.

Εάν το κουνέλι δεν έχει χονδροειδή ίνα, η λείανση δεν θα συμβεί φυσικά. Ως αποτέλεσμα, τα χνουδωτά θα έχουν σοβαρά προβλήματα με τα δόντια. Η τροφοδοσία του ζώου με αγορασμένες ζωοτροφές που περιέχουν λίγες ίνες αυξάνει τον κίνδυνο οδοντικών ασθενειών.

Εάν τα οστά των γνάθων μετατοπιστούν ή δεν συντηχθούν σωστά μετά από τραυματισμό, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αλλαγής στο δάγκωμα. Σε αυτή την περίπτωση, τα δόντια θα αλέθονται πολύ άσχημα.

Για να αναπτυχθούν υγιή τα 28 δόντια, αξίζει να ταΐσετε τα ζωικά προϊόντα με επαρκή ποσότητα ασβεστίου. Με την κακή απορρόφηση της ουσίας, αποδυναμώνουν, η συνήθης πράξη μάσησης διαταράσσεται. Η βακτηριακή λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει μη φυσιολογική απόφραξη.

Τα δόντια του κουνελιού θα αλέθονται εντατικά εάν η τροφή περιέχει άλατα πυριτίου (πυριτικά) που παρέχουν λειαντικά.

Συμπτώματα της νόσου

Οι κακοήθειες επηρεάζονται όχι μόνο από τους κοπτήρες, αλλά και από τους γομφίους. Τα κύρια συμπτώματα της νόσου είναι: άμεση απώλεια βάρους, απροθυμία να φάει. Το ζώο μπορεί να αρχίσει να τρώει και στη συνέχεια να σταματήσει ξαφνικά. Δεν υπάρχει καμία επιθυμία για καθαρισμό και χτένα, χωρίς σκαμνί, η οποία σχετίζεται με παραβίαση της πεπτικής οδού. Το ζώο μπορεί να μιμηθεί μασητική τροφή.



Επίσης ένα σύμπτωμα της παθολογίας γίνεται η διακοπή της κατανάλωσης των νυχτερινών κοπράνων. Το πρόβλημα συνδέεται με το γεγονός ότι οι κοπτήρες των χνουδωτών πλήττουν πολύ, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα με το σύνδρομο του πόνου. Ένα άλλο σημάδι μιας ανώμαλης τσίμπημα είναι ότι οι νέοι προτιμούν μαλακό φαγητό και αρνούνται τελείως να τρώνε σανό και χοντρό φαγητό.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν: δακρύρροια, σάλιο, φλεγμονή του προσώπου, τραυματισμούς των βλεννογόνων, κοπράνες, εμφάνιση αποστημάτων, εξόντωση, πρήξιμο. Η αραίωση του στρώματος σμάλτου, ο αποχρωματισμός του δοντιού υποδεικνύουν επίσης την οδοντική ασθένεια.

Κλάδεμα των δοντιών με κακή συμπλοκή

Δεδομένου ότι ένα λανθασμένο δάγκωμα σε κουνέλια δεν μπορεί να θεραπευτεί, ένας κτηνίατρος μπορεί να κόψει τα δόντια του στο κανονικό τους μέγεθος. Δεν συνιστάται η αυτοεξυπηρέτηση, καθώς μια τέτοια διαδικασία μπορεί να βλάψει περαιτέρω το κατοικίδιο ζώο. Η μόνη σωστή λύση θα ήταν η επίσκεψη σε ειδικό.

Πριν από τη διαδικασία, ο γιατρός πρέπει να πλένει τα χέρια του, να χρησιμοποιεί ιατρικά γάντια μιας χρήσης και να απολυμαίνει τα όργανα. Το κουνέλι αναισθητοποιείται, στερεώνεται με ιμάντες. Αυτό μπορεί να γίνει από έναν βοηθό ή από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη.

Ο γιατρός μετακινεί τα δάχτυλά του στα χείλη του κουνελιού. Οι μακρινοί κοπτήρες κόβονται για πρώτη φορά με ένα τρυπάνι ή ένα ειδικό καρφί. Στη συνέχεια, τα κομμάτια τους κόβονται με αποστειρωμένο ψαλίδι ή σφιγκτήρες.

Αν ένα τμήμα του δοντιού έσπασε κατά τη διάρκεια του χειρισμού, γίνεται μια διόρθωση με ένα ειδικό αρχείο. Ο γιατρός θα ενημερώσει τον κτηνοτρόφο του κουνελιού τι πρέπει να κάνει εάν ο μαλακός ιστός έχει υποστεί βλάβη κατά τη διάρκεια της συντόμευσης των δοντιών. Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί αντισηπτικό για επεξεργασία. Κατά τη διάρκεια της χειραγώγησης του ζώου δεν θα βλάψει. Είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε γιατρό για εξέταση και προφύλαξη 1-2 φορές το μήνα.

Θα μάθετε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα αν διαβάσετε το άρθρο μας "Πώς ένα κουνέλι διαφέρει από έναν λαγό".

Αν απαντήσαμε στα ερωτήματα ενδιαφέροντος, βάλτε τα συμπαθή. Μοιραστείτε το άρθρο σε κοινωνικά δίκτυα.

Πείτε μας στα σχόλια τι είδους οδοντιατρική νόσος το κατοικίδιο ζώο σας 

 https://el.redfeatherfarm.org/95-how-many-teeth-do-rabbits-

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .