Tο μαγνήσιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στον οργανισμό μας, καθώς η έλλειψή του έχει επίδραση στην καρδιά, τη διάθεση και τη μνήμη.

Ειδικά για τις γυναίκες είναι απαραίτητο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και στην εμμηνόπαυση. Μεταξύ άλλων συμβάλλει στη διαχείριση των συμπτωμάτων που μας δυσκολεύουν, όπως είναι οι διαταραχές ύπνου και η κακή διάθεση, ενώ μειώνει την αρτηριακή πίεση κι έχει θετική επίδραση στην κυκλοφορία του αίματος. 

Εξίσου σημαντική είναι η λειτουργία του στη διαδικασία απορρόφησης του ασβεστίου από τον οργανισμό. 
Παράλληλα, βοηθάει στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος και στη σωστή λειτουργία των μυών, ενώ κάνει γερά τα κόκαλα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την απορρόφηση του μαγνησίου και την συνολική προσφορά του στον οργανισμό
Περίπου το 99% του συνολικού μαγνησίου του σώματος αποθηκεύεται σε οστά, μύες και μαλακούς ιστούς. Ενώ ένα 50-60% του αποθηκευμένου μαγνησίου, βρίσκεται στα υποκατάστατα επιφάνειας του υδροξυαπατίτη, ένα μέταλλο φωσφορικού ασβεστίου, το οποίο αποτελεί συστατικό των οστών και βασικό συστατικό του σμάλτου των δοντιών. Το περισσότερο από το υπόλοιπο αποθηκευμένο μαγνήσιο περιέχεται στους σκελετικούς μυς και σε μαλακούς ιστούς. 

Η περιεκτικότητα του οστού σε μαγνήσιο μειώνεται με την ηλικία, εντωμεταξύ το μαγνήσιο που είναι αποθηκευμένο κατ’ αυτόν τον τρόπο, δεν μπορεί να είναι πλήρως βιοδιαθέσιμο όταν θα παρουσιαστεί έλλειψη μαγνησίου στον οργανισμό. Παρ 'όλα αυτά, τα οστά μπορούν να παρέχουν μια μεγάλη ανταλλάξιμη δεξαμενή, με σκοπό να εξουδετερώσουν μια οξεία μεταβολή στην συγκέντρωση μαγνησίου του ορού.  

Συνολικά, το ένα τρίτο του σκελετικού μαγνησίου είναι ανταλλάξιμο και χρησιμεύει ως μία δεξαμενή για τη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων του εξωκυττάριου μαγνησίου. Εξωκυτταρικά η αποθηκευμένη ποσότητα μαγνησίου φτάνει περίπου το 1% του συνολικού μαγνησίου που βρίσκεται κυρίως στον ορό και στα ερυθρά αιμοσφαίρια. 

Η προσφορά του μαγνησίου στον οργανισμό
Το μαγνήσιο είναι συμπαράγοντας σε πάνω από 300 ενζυματικές αντιδράσεις.Έχει τη ιδιότητα να σταθεροποιεί σημαντικά ένζυμα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που απαιτούνται για τις αντιδράσεις παραγωγής ΑΤΡ.  

Το ATP απαιτείται καθολικά για:

την χρησιμοποίηση της γλυκόζης,
τη σύνθεση του λίπους, των πρωτεϊνών, των νουκλεϊκών οξέων και των συνενζύμων,
τη σύσπαση των μυών,  
τη μεταφορά μεθύλομάδων
αλλά και σε πολλές άλλες διαδικασίες.
Επομένως τα προβλήματα που σχετίζονται με την έλλειψη μαγνησίου επηρεάζουν όλες τις λειτουργίες αυτές.

Είναι απαραίτητο να γνωρίζει κάποιος ότι: ο μεταβολισμός του ATP, η σύσπαση των μυών και η χαλάρωση αυτών, η φυσιολογική νευρολογική λειτουργία και η απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών, είναι όλα εξαρτώμενα από το μαγνήσιο.  


Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι το μαγνήσιο συμβάλλει:

στη ρύθμιση του αγγειακού τόνου και του καρδιακού ρυθμού,   
στη θρόμβωση που ενεργοποιείται από τα αιμοπετάλια   
στο σχηματισμό των οστών.  
  ⇒ Στην μυϊκή συστολή, για παράδειγμα, το μαγνήσιο διεγείρει το ασβέστιο για την εκ νέου πρόσληψη της ΑΤΡάσης που έχει ενεργοποιηθεί από το ασβέστιο του σαρκοπλασματικού δικτύου.  

  ⇒ Το μαγνήσιο ρυθμίζει περαιτέρω τη μεταγωγή σήματος της ινσουλίνης και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και είναι σημαντικό για την κυτταρική προσκόλληση και την διαμεμβρανική μεταφορά, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των ιόντων καλίου και ασβεστίου.  

  ⇒ Διατηρεί επίσης την διαμόρφωση των νουκλεϊκών οξέων και είναι απαραίτητο για την δομική λειτουργία των πρωτεϊνών και των μιτοχονδρίων.

Το μαγνήσιο υπάρχει σε πολλές τροφές της φύσης και αποτελεί απαραίτητο στοιχείο της υγιεινής διατροφής. Οι πιο πλούσιες τροφές σε μαγνήσιο είναι το σουσάμι, η ψίχα του ηλιόσπορου, το κακάο και η σοκολάτα υγείας, τα αμύγδαλα, η σόγια, διάφοροι ξηροί καρποί όπως τα φουντούκια και τα καρύδια, τα ξερά φασόλια, τα ρεβίθια, οι φακές και τα μπιζέλια, τα παντζάρια και το αλεύρι ολικής αλέσεως από σιτάρι ή σίκαλη.

Από τα φρούτα, η μπανάνα και τα αβοκάντο είναι πλούσιες πηγές μαγνησίου, όπως και ο σολομός και το σκουμπρί από τα ψάρια. Μεγάλες ποσότητες μαγνησίου βρίσκονται και σε όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αφού πρόκειται για στοιχείο που αποτελεί συστατικό της χλωροφύλλης.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 


 το διαβάσαμε ΕΔΩ