Παρασκευή, Μαρτίου 5

Ποια θρεπτικά συστατικά έχουν τα φιστίκια

Ποια θρεπτικά συστατικά έχουν τα φιστίκια

Ζήσης Ψάλλας

Τα φιστίκια είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών όπως είναι η ρεσβερατρόλη, τα φαινολικά οξέα και τα φλαβονοειδή. Περιέχουν και τα 20 αμινοξέα, και σε υψηλότερη ποσότητα την αργινίνη. Αυτές οι βιοδραστικές ενώσεις έχουν ιδιότητες πρόληψης νόσων και πιστεύεται ότι προάγουν τη μακροζωία. Τέλος, έχουν φυτοστερόλες που εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης από τη διατροφή.

Τα αναδυόμενα στοιχεία δείχνουν ότι ο τύπος του λίπους που καταναλώνουμε μπορεί να επηρεάσει την υγεία με διάφορους τρόπους. Τα φιστίκια περιέχουν κυρίως ακόρεστο λίπος και ιδιαίτερα μονοακόρεστο.

Οι δίαιτες με υψηλά μονοακόρεστα λιπαρά, όπως αυτά που υπάρχουν στα φιστίκια -αλλά και σε άλλους ξηρούς καρπούς καθώς και στο ελαιόλαδο- μειώνουν τα τριγλυκερίδια, την ολική χοληστερόλη κατά 11% και την LDL χοληστερόλη κατά 14%, ενώ διατηρούν την HDL χοληστερόλη. Τα οφέλη της διατροφής με φιστίκια στη χοληστερόλη είναι συγκρίσιμα με τη διατροφή ελαιολάδου. Ισχυρές ενδείξεις υποστηρίζουν τη συσχέτιση μεταξύ μονοακόρεστου λίπους μέσω ξηρών καρπών και μείωσης του κινδύνου στεφανιαίας νόσου.

Τα φιστίκια έχουν το υψηλότερο επίπεδο αργινίνης μεταξύ όλων των τροφίμων. Η αργινίνη είναι ένα αμινοξύ που απαιτείται για την καλή διατήρηση του ήπατος, του δέρματος, των αρθρώσεων και των μυών. Βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ρυθμίζει τις ορμόνες και το σάκχαρο στο αίμα και προάγει τη γονιμότητα των ανδρών. 

Η αργινίνη θεωρείται ένα ημι-απαραίτητο αμινοξύ επειδή, αν και ο οργανισμός μπορεί να το παράγει, υπάρχουν στιγμές που μπορεί να απαιτείται ως συμπλήρωμα διατροφής, όπως στην περίπτωση σοβαρών τραυμάτων ή ασθενειών.

Η ρεσβερατρόλη ανήκει σε μια κατηγορία πολυφαινολικών ενώσεων που ονομάζονται στιλβένια. Ορισμένοι τύποι φυτών παράγουν ρεσβερατρόλη και άλλα στιλβένια ως απόκριση στο στρες, τη μυκητιακή λοίμωξη και την υπεριώδη ακτινοβολία (Jeandet et al. 2012). Η ρεσβερατρόλη είναι λιποδιαλυτή και εμφανίζεται σε μορφές cis και trans. Τόσο η cis όσο και η trans ρεσβερατρόλη υπάρχουν και ως γλυκοζίτες (δεσμευμένες σε ένα μόριο γλυκόζης).

Εκτός από τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες έχει αποδειχθεί ότι η ρεσβερατρόλη δρα χημειοπροληπτικά ενάντια σε διάφορους τύπους καρκίνου τροποποιώντας τις φάσεις έναρξης, προαγωγής και εξέλιξης του όγκου. 

 zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .