Τετάρτη, Μαρτίου 17

Ιταλία: Εντοπίστηκε σπάνιο στέλεχος του Covid-19 που δημιουργήθηκε από συνδυασμό μεταλλάξεων !

Ιταλία: Εντοπίστηκε σπάνιο στέλεχος του Covid-19 που δημιουργήθηκε από συνδυασμό μεταλλάξεων !

Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης

Στο μικροσκόπιο των Ιταλών ειδικών έχει μπει τις τελευταίες ημέρες ένα σπάνιο στέλεχος κορωνοϊού που εντοπίστηκε στην περιοχή της Λομβαρδίας.

Πρόκειται για έναν συνδυασμό μεταλλάξεων που δεν είχε ποτέ παρατηρηθεί μέχρι στιγμής αφού περιλαμβάνει χαρακτηριστικά της αγγλικής και της νιγηριανής παραλλαγής, καθώς και τεσσάρων άλλων μεταλλάξεων.

Το μείγμα αυτό, παρατηρήθηκε στο εργαστήριο «Cerba» του Μιλάνου το οποίο διευθύνεται από τον ιολόγο και καθηγητή Μικροβιολογίας στo Πανεπιστήμιο του Μιλάνου «Bicocca», Φραντσέσκο Μπρόκολο.

«Είναι νωρίς ακόμα να μιλήσουμε για μια νέα παραλλαγή. Είναι απαραίτητο να περιμένουμε το αποτέλεσμα της αλληλουχίας ολόκληρου του γονιδιώματος, η οποία  βρίσκεται σε εξέλιξη από την ειδική ομάδα του ινστιτούτου “Ceinge” του Πανεπιστημίου της Νάπολι. Ξέρουμε σίγουρα ότι αντιμετωπίζουμε ένα μείγμα μεταλλάξεων, ο συνδυασμός των οποίων δεν είχε ποτέ εντοπιστεί μέχρι τώρα», λέει σε Ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης ο Ιταλός ιολόγος.

«Ο παρατηρούμενος ιός έχει σε μεγάλο βαθμό χαρακτηριστικά της νιγηριανής παραλλαγής, της βρετανικής και επιπλέον έχει τέσσερις μεταλλάξεις που δεν έχουν κανένα χαρακτηριστικό από γνωστές παραλλαγές. Από αυτές, δύο δρουν στην πρωτεΐνη Spike, την οποία χρησιμοποιείο ιός για να προσκολληθεί στα κύτταρά μας. Έχουμε απομονώσει τον ιό και βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για να διαπιστώσουμε τη μολυσματική του ικανότητά  αλλά και την αντίστασή του στα εξουδετερωτικά αντισώματα που προκαλούνται από τα εμβόλια. Μπορέσαμε και ανακαλύψαμε  αυτόν τον ασυνήθιστο συνδυασμό μεταλλάξεων χάρη στον έλεγχο και αυτή η περίπτωση μας διδάσκει ότι είναι απαραίτητο να προχωρούμε σε λεπτομερή έρευνα κάθε φορά που εντοπίζεται μια άγνωστη μετάλλαξη», προσθέτει. 

Ο σπάνιος αυτός συνδυασμός μεταλλάξεων ο οποίος έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων της γειτονικής χώρας, εντοπίστηκε σε μια γυναίκα από την πόλη Νοβάρα. «Η ασθενής βρίσκεται σε καραντίνα και σε παρακολούθηση αυτή τη στιγμή, ενώ ο σύζυγος της είναι αρνητικός στον Covid. Tο σίγουρο είναι πως η μετάλλαξη αυτή είναι αξιοσημείωτη», καταλήγει ο Φ. Μπρόκολο.

Σημειώνεται πως Ιταλοί επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό για στελέχη του κορωνοϊού που θα μπορούσαν να προκύψουν από συνδυασμούς μεταλλάξεων. Μάλιστα σε συνέντευξή του στο zougla.gr στις 18 Φεβρουαρίου, καθηγητής επιδημιολογίας και υπεύθυνος  του τμήματος Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου Campus Bio - Medico της Ρώμης, Μάσιμο Τσικότσι, είχε υποστηρίξει πως «εάν ο ιός συνεχίσει να κυκλοφορεί και δεν μπορούμε να τον αποτρέψουμε, μπορεί να δημιουργηθούν άλλες μεταλλάξεις ακόμα και από συνδυασμό αυτών που κυκλοφορούν οι οποίες να τον ευνοήσουν από εξελικτικής απόψεως».

 https://www.zougla.gr/kosmos/article/neo-stelexos-covid-19-apo-sindiasmo-spanion-metalakseon-anisixi-tous-italous

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .