Κυριακή, Μαρτίου 28

Γενοκτονία Covid-19 στη Βραζιλία> Δραματικό μήνυμα Ελληνοβραζιλιάνου επιστήμονα

Μιγκελ Νικολελης

Το επόμενο στάδιο είναι η απόλυτη κατάρρευση του συστήματος υγείας [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Μία αληθινή γενοκτονία συντελείται τον τελευταίο μήνα στη Βραζιλία καθώς η τεράστια χώρα της Λατινικής Αμερικής είναι πλέον υπεύθυνη για περισσότερο από το ένα τέταρτο των καθημερινών θανάτων Covid στον κόσμο, με χιλιάδες ασθενείς να χάνονται κάθε μέρα, εν μέσω προειδοποιήσεων ότι ακόμα δεν έχουν έρθει τα χειρότερα.

Ο μέσος όρος ημερήσιων θανάτων εκτινάχθηκε τις τελευταίες ημέρες από 2.400 στους 3.000 ενώ κάποιοι πιστεύουν ότι σύντομα θα φτάσουν τους 4.000. Η Βραζιλία έχει καταγράψει ήδη

περισσότερους από 300.000 θανάτους από κορωνοϊό μέχρι στιγμής, με τον αριθμό να συνεχίσει να αυξάνεται καθώς μια πιο μεταδοτική παραλλαγή συνεχίζει τη διασπορά της στις κοινότητες.

Ο τεράστιος αριθμός θανάτων θα μπορούσε να φτάσει τους 500.000 μέχρι τον Ιούλιο και να ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως το τέλος του 2021, οι οποίες επί του παρόντος είναι στα 548.000 θύματα.

Στη χώρα, τουλάχιστον 12,3 εκατομμύρια άνθρωποι είναι πλέον γνωστό ότι έχουν μολυνθεί με τον κορωναϊό, ενώ η εξάπλωση του έχει υπερτροφοδοτηθεί από την πιο μεταδοτική παραλλαγή P1 που έχει ήδη εντοπιστεί στις ΗΠΑ, με μια ακόμη περίπτωση αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.

Οι περιορισμοί στις δραστηριότητες που εφαρμόστηκαν πέρυσι σε μια προσπάθεια αποτροπής της καταστροφής απορρίφθηκαν από τον Πρόεδρο Jair Bolsonaro, ο οποίος προσπάθησε να αποτρέψει την οικονομική καταστροφή.

Ο ελληνικής καταγωγής Μιγκέλ Νικολέλης, καθηγητής Νευροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Duke, ο οποίος συμβούλεψε αρκετούς Βραζιλιάνους κυβερνήτες και δήμαρχους σχετικά με τον έλεγχο της πανδημίας, ανέφερε ότι «Έχουμε ξεπεράσει τα επίπεδα που δεν φανταζόμασταν ποτέ για μια χώρα με οργανωμένο δημόσιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Το επόμενο στάδιο είναι η απόλυτη κατάρρευση».

Πράγματι, το σύστημα είναι ήδη στα χειρότερα του, με σχεδόν τις μονάδες εντατικής φροντίδας όλων των πολιτειών να πλησιάζουν ή να ξεπερνούν το 100%.

Ο Δρ. José Antônio Curiati, επόπτης στο νοσοκομείο του Σάο Πάολο, das Clinicas, το μεγαλύτερο νοσοκομειακό συγκρότημα στη Λατινική Αμερική, δήλωσε ότι τα κρεβάτια είναι γεμάτα, αλλά οι ασθενείς συνεχίζουν να φτάνουν.

Επίσης, η παροχή οξυγόνου στην πόλη έχει φτάσει στα όρια της και τα αποθέματα ηρεμιστικών που απαιτούνται για διασωλήνωση σε μονάδες εντατικής θεραπείας θα εξαντληθούν σύντομα. «Οι τέσσερις χιλιάδες θάνατοι την ημέρα φαίνεται πως δεν είναι μακριά».

Το κρατικό ινστιτούτο επιστήμης και τεχνολογίας της Βραζιλίας, Fiocruz, ζήτησε την Τρίτη μία καραντίνα 14 ημερών για τη μείωση της μετάδοσης κατά τουλάχιστον 40%. Η Natalia Pasternak, μικροβιολόγος που προεδρεύει του Ινστιτούτου Επιστήμης, πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε συντονισμένη δράση και αυτό πιθανότατα δεν πρόκειται να συμβεί επειδή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θέλει πραγματικό να δρα προληπτικά. (Οι δήμαρχοι και οι κυβερνήτες) προσπαθούν να εφαρμόσουν προληπτικά μέτρα, αλλά ξεχωριστά και με τους δικούς τους τρόπους. Αυτή δεν είναι η καλύτερη προσέγγιση, αλλά βέβαια είναι καλύτερη από το τίποτα».

Η Minas Gerais, η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πολιτεία της Βραζιλίας, έχει ήδη κλείσει όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα, ενώ η πολιτεία Espirito Santo θα τεθεί σε καραντίνα από σήμερα. Οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της Βραζιλίας, το Ρίο και το Σάο Πάολο, επέβαλαν εκτεταμένους περιορισμούς σε μη απαραίτητες δραστηριότητες.

Η Βραζιλία έχει εμβολιάσει μέχρι τώρα λιγότερο από το 2% του πληθυσμού της, καθώς οι καθυστερήσεις παράδοσης έθεσαν σε κίνδυνο τη διάθεσή της.

Δύο εβδομάδες νωρίτερα, ο Miguel Nicolelis είχε προτρέψει τη διεθνή κοινότητα να καταγγείλει την κυβέρνηση της Βραζιλίας για την αποτυχία της να συγκρατήσει την επιδημία που σκότωσε περισσότερους από 250.000 Βραζιλιάνους, ένας μακάβριος αριθμός που αντιστοιχεί στο 10% του παγκόσμιου συνόλου θανάτων από την Covid-19.

«Ο κόσμος πρέπει να μιλήσει με σθένος για τους κινδύνους που πιθανά να προέλθουν από τη Βραζιλία στον παγκόσμιο αγώνα κατά της πανδημίας», δήλωσε ο Νικολέλης, ο οποίος έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους περιορισμένος στο διαμέρισμα του στη δυτική πλευρά του Σάο Πάολο.

Miguel Nicolelis

«Ποιο είναι το νόημα για την εξάλειψη της πανδημίας στην Ευρώπη ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν η Βραζιλία εξακολουθεί να αποτελεί έδαφος αναπαραγωγής για αυτόν τον ιό;» αναρωτιέται, μιλώντας τηλεφωνικά στην εφημερίδα «Guardian».

Ο Νικολέλης αναφέρει ότι το πρόβλημα δεν είναι απλώς ότι η Βραζιλία είναι «η χειρότερη χώρα στον κόσμο στην αντιμετώπιση της πανδημίας» και στην οποία ο ακροδεξιός πρόεδρος έχει επανειλημμένα απορρίψει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της ασθένειας που αποκαλεί “μικρή γρίπη”. Εάν αφήσετε τον ιό να πολλαπλασιαστεί στα επίπεδα που πολλαπλασιάζεται εδώ, ανοίγετε την πόρτα για την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων και την εμφάνιση ακόμη πιο θανατηφόρων παραλλαγών» τονίζει.

Ήδη, μια ιδιαίτερα ανησυχητική παραλλαγή (P1) εντοπίστηκε στο Manaus, τη μεγαλύτερη πόλη του Αμαζονίου της Βραζιλίας, η οποία υπέστη πραγματική τραγωδία στην υγειονομική περίθαλψη τον Ιανουάριο μετά από την δυσθεώρητη αύξηση των λοιμώξεων.

«Η Βραζιλία είναι ένα υπαίθριο εργαστήριο για τον πολλαπλασιασμό του ιού και τελικά δημιουργεί περισσότερες θανατηφόρες μεταλλάξεις», προειδοποιεί ο Νικολέλης. «Αυτό αφορά τον κόσμο. Είναι παγκόσμιο» τονίζει.

Η δραματική προειδοποίηση έρχεται καθώς η Βραζιλία εισήλθε στο πιο θανατηφόρο κεφάλαιο της κρίσης του στην covid καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, με τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα να καταρρέουν ή να βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και το μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων να φτάνει σε νέα ύψη. Μάλιστα, την Τρίτη καταγράφηκαν 1.726 θάνατοι, ο υψηλότερος αριθμός από την έναρξη της πανδημίας.

Ο Νικολέλης αναφέρει ότι η αποτυχία του Μπολσονάρο να περιορίσει την πανδημία και να ξεκινήσει μια επαρκή εκστρατεία εμβολιασμού έχει δημιουργήσει μια εγχώρια τραγωδία από την οποία το πιο πυκνοκατοικημένο έθνος της Λατινικής Αμερικής είναι απίθανό να γλιτώσει μέχρι τα τέλη του 2022.

«Έχουμε ξεπεράσει τους 250.000 θανάτους και η πρόβλεψη μου είναι ότι αν δεν γίνει τίποτα, θα μπορούσαμε να έχουμε χάσει 500.000 ανθρώπους εδώ στη Βραζιλία μέχρι τον επόμενο Μάρτιο. Είναι μια τρομακτική και τραγική προοπτική, αλλά έτσι όπως είμαστε είναι πολύ πιθανό να συμβεί», υποστηρίζει, προβλέποντας έναν τραυματικό μήνα καθώς τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει.

«Η πρόβλεψή μου είναι ότι αν ο κόσμος φοβόταν από αυτό που συνέβη στο Μπέργκαμο της Ιταλίας και αυτό που συνέβη στο Manaus πριν από λίγες εβδομάδες, θα σοκαριστεί ακόμη περισσότερο από την υπόλοιπη Βραζιλία εάν δεν γίνει τίποτα».

Ο επιστήμονας, ο οποίος συμβουλεύει τις κυβερνητικές κυβερνήσεις για την καταπολέμηση της Covid, ζήτησε τη δημιουργία ειδικής επιτροπής που θα καλύψει το κενό ηγεσίας που άφησε ο Μπολσονάρου και θα προτρέψει σε ένα άμεσο lockdown 21 ημερών σε εθνικό επίπεδο. Αυτό, ωστόσο, φαίνεται σχεδόν αδιανόητο δεδομένης της θέσης του προέδρου της χώρας.

Ο Νικολέλης ισχυρίζεται ότι η κρίση της Βραζιλίας ενέχει τώρα και διεθνή κίνδυνο, εκτός από εσωτερικό, καθώς ο Μπολσονάρου, ο οποίος έχει σαμποτάρει τα μέτρα για τις κοινωνικές αποστάσεις, προώθησε μη αποδεδειγμένες θεραπείες όπως υδροξυχλωροκίνη, προτρέπει τη χρήση λιγότερων μασκών και έχει γίνει «ο παγκόσμιος δημόσιος εχθρός μαζί με την πανδημία. Οι πολιτικές που δεν εφαρμόζει στην πράξη θέτουν σε κίνδυνο τον αγώνα κατά της πανδημίας σε ολόκληρο τον πλανήτη» υποστηρίζει.

Εχθές, μετά από δύο συνεχόμενες ημέρες ρεκόρ θανάτων λόγω Covid-19 στη Βραζιλία, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου είπε στους πολίτες να σταματήσουν να «κλαψουρίζουν» και να προχωρήσουν μπροστά. «Αρκετά με την γκρίνια και το κλαψούρισμα. Πόσο καιρό θα συνεχιστεί το κλάμα;», είπε ο πρόεδρος της Βραζιλίας στο πλήθος, κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης.

«Πόσο καιρό θα κάθεστε στο σπίτι και θα κλείνετε τα πάντα; Κανείς δεν μπορεί να το ανεχθεί πλέον. Λυπούμαστε για τους θανάτους, ξανά, όμως χρειαζόμαστε μια λύση», πρόσθεσε. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή νέων περιορισμών στην πρωτεύουσα Μπραζίλια και τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Σάο Πάολο. Σήμερα, το Ρίο ντε Τζανέιρο ανακοίνωσε την εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και το κλείσιμο νωρίτερα των εστιατορίων.

 https://kourdistoportocali.com/news-desk/genoktonia-covid-19-sti-vrazilia-gt-dramatiki-proeidopoiisi-ellinovrazilianoy-epistimona/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .