Κυριακή, Μαρτίου 21

EKTAKTO>Καταρρέει η Βραζιλία. Μια νέα Γουχάν 211 εκατ. απειλεί τον πλανήτη

Εικονες

Το ρεπορτάζ του Ιshaan Tharoor στη  Washington Post είναι ανατριχιαστικό!

Kαταρρέει η Βραζιλία και το υγειονομικό της σύστημα και μετατρέπεται σε νέα “πυρηνική” απειλή για τον πλανήτη.

Μια νέα επικών διαστάσεων Γουχάν απειλεί την ανθρωπότητα.

Το ρεπορτάζ του Ιshaan Tharoor στη  Washington Post είναι ανατριχιαστικό!

Από την Ιόλη Πιερίδη

Το πιο πυκνοκατοικημένο έθνος της Λατινικής Αμερικής δεν τα πηγαίνει καλά. Η Βραζιλία υστερεί μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε θανάτους και λοιμώξεις που σχετίζονται με κοροναϊούς. Όμως το τελευταίο διάστημα το ξέσπασμα της πανδημίας εδώ είναι τώρα χειρότερο από ποτέ.

Η χώρα ανακοίνωσε την Τρίτη περίπου 3.000 θανάτους, μια αύξηση που επιταχύνθηκε αυτό το μήνα. Την περασμένη εβδομάδα, η Βραζιλία δημοσίευσε ρεκόρ 12.888 νέων θανάτων και περισσότερων από 467.944 νέων περιπτώσεων, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το νοσοκομειακό σύστημα της Βραζιλίας βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης.

Την ίδια στιγμή αντί να αυξάνονται, οι ημερήσιοι αριθμοί των δοκιμών κορανοϊού μειώθηκαν δραματικά από τον Δεκέμβριο.

Μέρος του προβλήματος είναι η εμφάνιση μιας πιο μολυσματικής παραλλαγής κοραναϊού στη Βραζιλία, της οποίας η ραγδαία εξάπλωση από τον Ιανουάριο έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό.

“Εάν η Βραζιλία δεν είναι σοβαρή, τότε θα συνεχίσει να επηρεάζει όλη τη γειτονιά εκεί – και πέρα από αυτή ολόκληρο τον πλανήτη”, προειδοποίησε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, νωρίτερα αυτό το μήνα. “Αυτό Αυτό δεν αφορά μόνο τη Βραζιλία. Ακόμη και σε κοινότητες που αναπτύσσουν μεγαλύτερα επίπεδα ανοσίας, μια ανεξέλεγκτη εστία μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες παραλλαγές – και οι επιστήμονες ανησυχούν ότι η Βραζιλία επωάζει πιθανώς θανατηφόρα νέα στελέχη!!!

Ένα συνονθύλευμα ασυνεπειών απαγόρευσης κυκλοφορίας και κλειδώματος σε πολιτείες και πόλεις απέτυχε να ελέγξει τη καταιγίδα που τρέμουν πολλοί Βραζιλιάνοι ιατροί. Οι γιατροί και οι αξιωματούχοι υγείας μάχονται τώρα ενάντια σε μια αυξανόμενη παλίρροια.

«Οι ασθενείς μεταφέρονται από πολιτεία σε πολιτεία – μερικές φορές ταξιδεύουν εκατοντάδες μίλια – σε ένα εθνικό κυνήγι για νοσοκομειακούς πόρους», έγραψε η δημοσιογράφος Terrence McCoy την περασμένη εβδομάδα.

«Χωρίς αναπνευστήρες, τα νοσοκομεία βρίσκονται αντιμέτωπα με τους μολυσμένους πνεύμονες των ασθενών. Τα νεκροταφεία εξαντλούνται-δεν υπάρχει χώρος για να βάλουν τα πτώματα. Φορτηγά-ψυγεία περιμένουν έξω από τα νοσοκομεία για να φορτώσουν τα πτώματα. Άνθρωποι σε όλη τη χώρα πεθαίνουν στο σπίτι, δεν μπορούν να λάβουν θεραπεία.

“Είναι αδύνατο να παραβλέψουμε τον ρόλο που διαδραμάτισε ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Jair Bolsonaro. Η κυβερνώσα ακροδεξιά θεωρεούσε τον κοροναϊό λίγο περισσότερο από μια «μέτρια γρίπη» πριν από ένα χρόνο και, πιο πρόσφατα τον Δεκέμβριο, δήλωνε ότι το ξέσπασμα είχε φτάσει στο «άκρο του».

Ο ίδιος ο Bolsonaro μολύνθηκε από τον ιό, αλλά συνέχισε να δοκιμάζει μη αποδεδειγμένα φάρμακα και οργίστηκε ενάντια σε κοινωνικά μέτρα απομάκρυνσης και άλλες προφυλάξεις που υποστηρίζονται από περιφερειακούς αξιωματούχους και τους πολιτικούς του αντιπάλους. Υπό την εποπτεία του Μπολσονάρο, η Βραζιλία «υπέκυψε στην άρνηση, την αποδιοργάνωση, την απάθεια, τον ηδονισμό και τις ιατρικές περιπέτειες», έγραψε ο McCoy.

Σε μια απεικόνιση του χάους, ο Μπολσονάρο ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι θα διορίσει νέο υπουργό Υγείας – το τέταρτο της χώρας από την έναρξη της πανδημίας.

Οι δύο πρώτοι παύθηκαν από τον πρόεδρο αφού αμφισβήτησαν την ηγεσία του και τη λήψη αποφάσεων.

Ο τρίτος, ένας εν ενεργεία στρατηγός χωρίς ιατρική εκπαίδευση, διερευνάται τώρα από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας για φερόμενη παραμέληση που οδήγησε στην κατάρρευση του συστήματος υγείας στην πολιτεία Amazonas νωρίτερα αυτό το έτος.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης την Τρίτη, ο Marcelo Queiroga, καρδιολόγος που θα αναλάβει το ρόλο του υπουργού υγείας τις επόμενες ημέρες, επανέλαβε την πίστη του στο Μπολσονάρο. «Ο πρόεδρος ανησυχεί πολύ για την κατάσταση», είπε.

Αυτός και οι σύμμαχοί του ώθησαν αρχικά την παραπληροφόρηση υποτιμώντας την απειλή του ιού και την αποτελεσματικότητα της κοινωνικής απόστασης και των μασκών. Αργότερα, ο Μπολσονάρο αμφισβήτησε την αξία των εμβολίων, προκαλώντας το συναίσθημα κατά του Πεκίνου, ακόμη και όταν ένα κινεζικό εμβόλιο υποβλήθηκε σε δοκιμές στη Βραζιλία. Τον περασμένο Οκτώβριο, απέκλεισε τα σχέδια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να αγοράσουν δεκάδες εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Sinovac.

Σε αυτό το μέτωπο, ο Μπολσονάρο είχε έναν “συνάδελφο συνταξιδιώτη” τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επίσης περιφρόνησε τα lockdown και προσπάθησε να κατηγορήσει τους εγχώριους αντιπάλους του, καθώς και την Κίνα, για τα δεινά της πανδημίας. Πέρυσι, η κυβέρνηση Trump πίεσε επίσης τη Βραζιλία να μην λάβει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V για τον πληθυσμό της.

Αλλά με τον Τραμπ να εξαφανίζεται και τις μολύνσεις να αυξάνονται, ο Μπολσονάρο βρίσκεται στη μέση μιας ταπεινωτικής συντριβής . Η κυβέρνησή του ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε παραγγείλει 10 εκατομμύρια δόσεις του ρωσικού εμβολίου. Και έπρεπε να πάει στην Κίνα, για να ζητήσει δεκάδες εκατομμύρια δόσεις κινεζικού εμβολίου, καθώς και τις πρώτες ύλες για την μαζική παραγωγή του στο έδαφος της Βραζιλίας.

Εν τω μεταξύ, στην ταραχώδη εγχώρια πολιτική σκηνή της Βραζιλίας, η κακοδιαχείριση του Bolsonaro έδωσε νέο έδαφος για επίθεση στον κύριο πολιτικό του αντίπαλο.

Ο πρώην αριστερός πρόεδρος Luiz Inácio Lula da Silva χλευάζει τον «ηθικό» χειρισμό της κρίσης από τον Μπολσονάρο. «Αυτή η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης ταραχής και σύγχυσης επειδή δεν υπάρχει κυβέρνηση», δήλωσε η Λούλα την περασμένη εβδομάδα, θρηνώντας τις ζωές που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί και προειδοποιώντας ότι «η covid-19 έχει καταλάβει τη χώρα». Οι ιατροί της Βραζιλίας προσπαθούν απεγνωσμένα να το αποτρέψουν. «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, αλλά αυτή η ασθένεια είναι πολύ πιο γρήγορη και πιο επιθετική από τις τακτικές που χρησιμοποιούμε», δήλωσε ο André Machado, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στην πόλη του Πόρτο Αλέγκρε. «Είναι σαν να μαστίζουμε ένα νεκρό άλογο. Αυτή η ασθένεια θα σκοτώσει πολύ περισσότερους ανθρώπους στη Βραζιλία και τρέμω στην ιδέα για το τι μπορεί να προκαλέσει στον υπόλοιπο πλανήτη…”

https://kourdistoportocali.com/news-desk/ektakto-gt-katarreei-i-vrazilia-mia-nea-goychan-211-ekat-apeilei-ton-planiti/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .