Δευτέρα, Μαρτίου 15

H διατροφή που προφυλάσσει από κορωνοϊό και καρδιαγγειακές παθήσεις

 H διατροφή που προφυλάσσει από κορωνοϊό και καρδιαγγειακές παθήσεις



Επιλέγοντας τρόφιμα φυτικής προέλευσης και αποκλείοντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα από τη διατροφή μας όχι μόνο διατηρούμε την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς, αλλά δημιουργούμε μια ασπίδα προστασίας ενάντια στον κορωνοϊό

Ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα καθώς και όσοι πάσχουν από κάποιο υποκείμενο νόσημα όπως σακχαρώδη διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή παχυσαρκία έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν με Covid-19. Μια πρόσφατη έρευνα με επικεφαλής τον Δρ. Kim Williams, καρδιολόγο του ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Rush, προσθέτει την καθοριστική σημασία

της χορτοφαγικής διατροφής τόσο για την μείωση εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων όσο και για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στον κορωνοϊό: «Αν πραγματικά θέλετε να αποφύγετε μια άσχημη έκβαση από καρδιαγγειακά αίτια ή ακόμα και τη νόσο COVID-19, αυτή είναι η ώρα να αλλάξετε τη διατροφή σας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η σημασία της υγιεινής διατροφής φυτικής προέλευσης

Τα ευρήματα της σχετικής έρευνας  έδειξαν ότι μια διατροφή με τρόφιμα ολικής άλεσης και φυτικής προέλευσης συνδέεται με χαμηλότερο ρίσκο καρδιαγγειακών νοσημάτων και εν τέλει συμβάλλει σε μικρότερο κίνδυνο νόσησης από κορωνοϊό: «Όταν τρεφόσαστε με μη επεξεργασμένα τρόφιμα και τρόφιμα φυτικής προέλευσης, τα επίπεδα φλεγμονής της καρδιάς μειώνονται με αποτέλεσμα να ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα» αναφέρει προτρέποντας μας να ακολουθήσουμε μια κατά βάση χορτοφαγική διατροφή για την πρόληψη κατά του κορωνοϊού.

Η ποικιλία είναι μεγάλη καθώς υπάρχουν περισσότερα από 20.000 είδη λαχανικών, φρούτων, δημητριακών και οσπρίων στη γη. Το μεσογειακό κλίμα της Ελλάδας ευνοεί την εύρεση φρέσκων φρούτων και λαχανικών όλο το χρόνο, κάνοντας ακόμα πιο εύκολη αυτή την μετάβαση στη διατροφή μας. Η καλύτερη λύση είναι να προτιμάτε αυτά τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι εποχικά, ανάλογα με την εποχή του χρόνου που διανύουμε. Αν όμως παρόλα αυτά ακόμα αναρωτιέστε σχετικά με το τι θα πρέπει να τρώτε, εστιάστε κυρίως σε ό,τι προσφέρει ο πρωτογενής τομέας και είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένο. Εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά, μπορείτε να πορτιμήσετε τη βρώμη, σπόρους όπως ο λιναρόσπορος και οι σπόροι chia, ξηρούς καρπούς αλλά και όποια όσπρια σας αρέσουν και να δοκιμάσετε διαφορετικές συνταγές και συνδυασμούς. Μπορείτε επίσης να προτιμάτε τα τρόφιμα ολικής άλεσης καθώς είναι λιγότερο επεξεργασμένα.

«Αν πρόκειται για κάποιο φρούτο, λαχανικό ή φυτό εννοείται πως θα το καταναλώσετε στη φυσική του  μορφή πάντα και όχι επεξεργασμένο» δηλώνει ο Williams και επισημαίνει ότι όταν η vegan διατροφή περιλαμβάνει επεξεργασμένα δημητριακά, τηγανιτές πατάτες και σακχαρώδη ποτά, παύει να είναι υγιεινή, αντιθέτως επιβαρύνει την υγεία πολύ περισσότερο από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

https://ygeiamou.gr/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%ae/184595/h-diatrofi-pou-profilassi-apo-koronoio-ke-kardiangiakes-pathisis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .