Δευτέρα, Μαρτίου 15

Καθαρά Δευτέρα με lockdown ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΚΑΙ ΠΕΤΑΓΜΑ ΧΑΡΤΑΕΤΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ - ΠΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

Καθαρά Δευτέρα με τον Γκαντέμη Κούλη!
Καθαρά Δευτέρα με lockdown

Με αυστηρά μέτρα προστασίας και πολλούς περιορισμούς θα εορταστούν φέτος τα κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα λόγω του lockdown που είναι σε ισχύ έως και τις 22 Μαρτίου. Για σήμερα, οι περιορισμοί που υφίστανται είναι όσοι βρίσκονται ήδη σε εφαρμογή, καθώς ούτε σήμερα επιτρέπεται η μετακίνηση των πολιτών προς άλλο δήμο για να πετάξουν χαρταετό.

Η μετακίνηση μπορεί να γίνει σε απόσταση 2 χλμ. από την οικεία του καθενός, δηλαδή δεν μπορεί να μετακινηθεί κάποιος εκτός δήμου επειδή η παράδοση θέλει το πέταγμα του χαρταετού. Ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας μπορεί να γίνει στο πάρκο της γειτονιάς ή στο σπίτι για να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Η μετακίνηση για άθληση ή περπάτημα με κωδικό 6 στο 13033 ισχύει μόνο για πεζή ή με ποδήλατο.

Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται φέτος την Καθαρά Δευτέρα

Σχετικά με τα μέτρα που ισχύουν σήμερα, Καθαρά Δευτέρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, είπε πώς οι πολίτες μπορούν να τηρήσουν το έθιμο του πετάγματος του χαρταετού χωρίς να κινδυνεύουν να παραβιάσουν τους κανόνες και να πληρώσουν πρόστιμο. Συγκεκριμένα, το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα μπορεί να γίνει κοντά στις οικίες των πολιτών και συγκεκριμένα εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας. 

Παράλληλα, η απαγόρευση κυκλοφορίας την Καθαρά Δευτέρα ισχύει όως και τις καθημερινές, χωρίς εξαιρέσεις. Ακόμη, δεν επιτρέπονται υπερτοπικές μετακινήσεις πλην των γνωστών εξαιρέσεων (π.χ. για εργασία ή επιστροφή σε μόνιμη κατοικίας). Οι μετακινήσεις σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες με τους κωδικούς 2 και 3 στο 13033 πραγματοποιούνται μόνο εντός δήμου διαμονής ή εντός 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας. 

Οι μετακινήσεις για άσκηση ή βόλτα με το κατοικίδιο με κωδικό 6 στο 13033 επιτρέπονται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και όχι με αυτοκίνητο ενώ στις μετακινήσεις με κωδικό 4 για παροχή βοήθειας οι αστυνομικοί ζητούν πρόσθετες διευκρινίσεις.

Όσον αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας, ισχύει κανονικά, όπως κάθε Δευτέρα από τις 21:00 έως τις 5:00 για τις περιοχές που βρίσκονται σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου όπως είναι η Αττική και η Θεσσαλονίκη.

Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά την Καθαρά Δευτέρα

Κανονικά λειτουργούν οι λαϊκές αγορές την Καθαρά Δευτέρα, όπως και κάθε χρόνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Παναττικής Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών. Παράλληλα όπως κάθε Καθαρά Δευτέρα, ανοιχτοί είναι οι φούρνοι, τα μίνι μάρκετ οι λαϊκές αγορές και τα ιχθυοπωλεία, ενώ κλειστά είναι τα σούπερ μάρκετ.

Όσον αφορά τη Βαρβάκειο Αγορά, αυτή παρέμεινε ανοιχτή μέχρι την Κυριακή ωστόσο φέτος οι ιχθυοπώλες της αγοράς δεν έκαναν το ξενύχτι προς την Καθαρά Δευτέρα. Οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους για το σαρακοστιανό τραπέζι στέλνοντας τον κωδικό (sms) 2 και μόνο εντός του δήμου διαμονής ή σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας τους.

Οδηγίες από τον ΔΕΔΔΗΕ

Την προσοχή των πολιτών για το πέταγμα του χαρταετού, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία, με δεδομένο τον περιορισμό των μετακινήσεων των πολιτών, εφιστά ο ΔΕΔΔΗΕ . Όπως σημειώνει, το πέταγμα του χαρταετού κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο ηλεκτροπληξίας και διακοπής της παροχής ρεύματος στη γύρω περιοχή.

Αν ο χαρταετός σας μπλεχτεί στα καλώδια, τότε για την ασφάλειά σας:

1. Μην επιχειρήσετε να τον απελευθερώσετε τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα

2. Μην προσπαθήσετε να αναρριχηθείτε πάνω σε ικριώματα ή στύλους διανομής ηλεκτρικού ρεύματος ή ηλεκτροφωτισμού, ούτε και σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια

Σε κάθε περίπτωση που θα χρειαστείτε βοήθεια:

3. Ειδοποιείστε τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ (11500, Κέντρο Εξυπηρέτησης και Βλαβών) ή

4. Επικοινωνήστε με το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής

Για την ταχεία αποκατάσταση τυχόν βλαβών από το πέταγμα των χαρταετών, ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει αυξημένα συνεργεία σε όλες τις υπηρεσίες του ανά τη χώρα.

Lockdown έως 22 Μαρτίου στη μισή Ελλάδα

Συνολικά 19 περιοχές θα βρίσκονται σε αυστηρό lockdown ενώ άλλες 8 περιοχές μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο» έως τις 22 Μαρτίου.Υπενθυμίζεται ότι για τις επόμενες δύο εβδομάδες αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων σε όλη τη χώρα. Σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, δηλαδή στο «βαθύ κόκκινο», εντάχθηκαν από το πρωί του Σαββάτου, 13 Μαρτίου στις 6 μέχρι και μέχρι τη Δευτέρα 22 Μαρτίου εκτός από τις ήδη γνωστές περιοχές και οι ακόλουθες:

Οι Περιφερειακές Ενότητες Χαλκιδικής, Ευρυτανίας και Λέσβου, καθώς και οι Δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

Ο Δήμος Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, o Δήμος Χανίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και ο Δήμος Σκιάθου της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν οι εξής περιοχές: 

Η Περιφέρεια Αττικής, οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας (εξαιρουμένου του Δήμου Σκύρου), Φθιώτιδας και Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οι Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ακόμη, η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι Περιφερειακές Ενότητες Άρτας και Θεσπρωτίας της Περιφέρειας Ηπείρου, η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης.

Η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, εξαιρουμένου του Δήμου Μεγανησίου καθώς και ο Δήμος Καλυμνίων της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου, ο Δήμος Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου.

Επίσης, ο Δήμος Χίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου και ο Δήμος Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου από την Τρίτη 16 Μαρτίου αναστέλλουν την δια ζώσης λειτουργία των σχολείων.

 zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .