Τρίτη, Μαρτίου 2

O Osho μιλάει για τον νου και τις σκέψεις.

osho-dynata-apofthegmata-gia-ta-opia-ite-ton-agapisan-ite-ton-misisan

«Ο νους ως οντότητα δεν υπάρχει – αυτό είναι το πρώτο πράγμα. Υπάρχουν μόνο οι σκέψεις.
 
Το δεύτερο πράγμα: οι σκέψεις υπάρχουν ξέχωρα από σένα, δεν είναι ένα με τη φύση σου, έρχονται και φεύγουν – εσύ παραμένεις, εμμένεις. Είσαι σαν τον ουρανό: δεν έρχεται ποτέ, δεν φεύγει ποτέ, βρίσκεται πάντοτε εκεί. Έρχονται τα σύννεφα και φεύγουν, αποτελούν στιγμιαία φαινόμενα, δεν είναι αιώνια. Ακόμη κι αν προσπαθήσεις να προσκολληθείς σε μια σκέψη, δεν μπορείς να την διατηρήσεις για πολύ΄ πρέπει να φύγει, έχει τη δική της γέννηση και θάνατο. Οι σκέψεις δεν είναι δικές σου, δεν σου ανήκουν. Έρχονται σαν επισκέπτες, σαν καλεσμένοι, δεν είναι όμως ο οικοδεσπότης.

Παρατήρησε σε βάθος και τότε θα γίνεις ο οικοδεσπότης και οι σκέψεις θα είναι οι καλεσμένοι. Και ως καλεσμένοι είναι πολύ όμορφες, αν όμως ξεχάσεις τελείως ότι είσαι ο οικοδεσπότης και γίνουν εκείνες ο οικοδεσπότης, τότε γίνεσαι άνω-κάτω. Αυτό ακριβώς είναι η κόλαση. Εσύ είσαι ο αφέντης του σπιτιού, το σπίτι σού ανήκει, και οι καλεσμένοι έχουν γίνει εκείνοι ο αφέντης. Υποδέξου τους, φρόντισέ τους, αλλά μην ταυτίζεσαι μαζί τους΄ αλλιώς θα γίνουν ο αφέντης.
 
Ο νους γίνεται πρόβλημα, επειδή έχεις πάρει τις σκέψεις τόσο βαθιά μέσα σου που έχεις ξεχάσει την απόσταση΄ το ότι είναι επισκέπτες, ότι έρχονται και φεύγουν. Να θυμάσαι πάντα εκείνο που παραμένει: αυτή είναι η φύση σου, το ταό σου. Δίνε πάντα προσοχή σε εκείνο που δεν έρχεται ποτέ και δεν φεύγει ποτέ, όπως ακριβώς ο ουρανός. Άλλαξε την συνθήκη: μην εστιάζεσαι στους επισκέπτες, μείνε ριζωμένος μέσα στον οικοδεσπότη΄ οι επισκέπτες θα έρθουν και θα φύγουν». 
 
 red1925.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .