Σάββατο, Μαρτίου 20

O ιός αντί να εξασθενεί γίνεται πιο επικίνδυνος, ωσάν να παρεμβάλλεται “ανθρώπινο” χέρι

Τα παραδοξα των μεταλλαξεων

Η παγκόσμια κοινότητα κάτω από μία διαρκή θανάσιμη απειλή

Kαθώς μία μετά την άλλη οι χώρες αναστέλλουν τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca τα παράδοξα της συγκεκριμένης πανδημίας που βιώνουμε ένα και πλέον χρόνο συνεχίζονται.

Από τον Ian Ford

Από τα πλέον παράδοξα είναι ότι ο ιός αντί να εξασθενεί γίνεται μέσα από τις μεταλλάξεις πιο μεταδοτικός και σε πολλές περιπτώσεις πιο θανατηφόρος. Λες και κάποιο “ανθρώπινο” χέρι φροντίζει να κρατάει την παγκόσμια κοινότητα κάτω από μία διαρκή θανάσιμη απειλή.


Για την ώρα στο Ισραήλ το εμβόλιο της Pfizer δείχνει να είναι αποτελεσματικό απέναντι στην επικίνδυνη βρετανική μετάλλαξη αλλά είναι ακόμη νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal η παραλλαγή του κοραναϊού που προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο και ονομάζεται B.1.1.7, είναι ουσιαστικά πιο θανατηφόρα από το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2.

Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι η παραλλαγή B.1.1.7 είναι μεταξύ 32 και 104% πιο θανατηφόρα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι αυτά τα δεδομένα συλλέχθηκαν μόνο από μια ομάδα ατόμων, οπότε απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν αυτοί οι αριθμοί ισχύουν σε άλλες ομάδες ασθενών.

Η παραλλαγή B.1.1.7 γίνεται ο κυρίαρχος ιός σε πολλά μέρη του κόσμου και είναι πιο μολυσματική από το αρχικό στέλεχος (οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμούν ότι είναι έως και 70% πιο μεταδοτική). Αυτό έχει νόημα επειδή ένας ιός μπορεί να γίνει πιο μεταδοτικός καθώς εξελίσσεται. Ωστόσο, είναι πράγματι περίεργο το γεγονός ότι ένας ιός γίνεται πιο θανατηφόρος με την πάροδο του χρόνου!!!

Την ίδια στιγμή στο Ισραήλ η Δρ Sharon Alroy-Preis, επικεφαλής της δημόσιας υγείας στο Υπουργείο Υγείας, λέει ότι, με τη μείωση της επιδημίας του κοροναϊού, το κύριο μέλημα του Ισραήλ είναι η πιθανότητα εισόδου νέων παραλλαγών στη χώρα που θα μπορούσαν να είναι μη αντιμετωπίσημες από το εμβόλιο.

«Το ζήτημα που μας τρομάζει περισσότερο είναι η είσοδος των μεταλλάξεων», θα πει σε συνέντευξη τύπου.

«Το βρετανικό στέλεχος κυριαρχεί εδώ με το 90 τοις εκατό [των περιπτώσεων], αλλά το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά αυτού. Έχουμε επίσης το στέλεχος της Νότιας Αφρικής, το οποίο αποτελεί το 1% των περιπτώσεων αλλά κατά του οποίου το εμβόλιο είναι λιγότερο αποτελεσματικό.

Ανησυχούμε ότι τυχόν πρόσθετα στελέχη που είναι ισχυρότερα από το εμβόλιο θα μπορούσαν να εισέλθουν στη χώρα.

-Το πιο ανησυχητικό είναι το διεθνές αεροδρόμιο Ben Gurion. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζοντας την επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού του Ισραήλ, λέει ότι ο ιός «μειώνεται συνεχώς» και σημειώνει ότι μόνο το 15% των ισραηλινών τοπικών κοινωνιών βρίσκονται στο «κόκκινο» ή στο «πορτοκαλί».

Σημειώνει επίσης ότι οι επιχειρήσεις και άλλοι χώροι θα έχουν πρόσβαση σε γρήγορα test από την Κυριακή, τα οποία θα τους επιτρέψουν να δεχτούν περισσότερους μη εμβολιασμένους ανθρώπους.

Δρ Sharon Alroy-Preis, επικεφαλής της δημόσιας υγείας στο Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ.

Το Ισραήλ δεν έχει επιτύχει την ασυλία της αγέλης παρά την εκπληκτική επιτυχία της διάθεσης εμβολίων COVID-19.

«Η ασυλία του κοπαδιού είναι προστασία που είναι είτε από τον εμβολιασμό είτε από προηγούμενη έκθεση σε COVID που οδηγεί σε μια κατάσταση όπου ο ιός δεν έχει δύναμη να κυκλοφορήσει στη ζωή μας όταν έχουμε επιστρέψει στην κανονική μας ζωή πριν από την πανδημία», εξήγησε ο Δρ Dan Yamin επικεφαλής του εργαστηρίου επιδημίας μοντελοποίησης και ανάλυσης στη Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Τελ Αβίβ.

Η φυσιολογική ζωή σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν μάσκες προσώπου ή κοινωνικές αποστάσεις, θα κυκλοφορούμε χωρίς κάψουλες ή όρια στις συγκεντρώσεις.

Γιατί όμως το Ισραήλ δεν έχει επιτύχει την ασυλία του κοπαδιού>

Υπάρχουν τρεις λόγοι: Το πρώτο είναι παραλλαγές.

Η βρετανική παραλλαγή είναι τουλάχιστον 45% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος Wuhan, πράγμα που σημαίνει ότι το κατώφλι για την επίτευξη ασυλίας κοπαδιών, το οποίο αρχικά πιστεύεται ότι είναι περίπου 60%, έχει αυξηθεί σε κάπου κοντά στο 80% στο Ισραήλ όπου το 99,5% των νέων περιπτώσεις έχουν τη μετάλλαξη. Επιπλέον, εξήγησε ο Yamin, ενώ το εμβόλιο Pfizer βρέθηκε αποτελεσματικό έναντι της βρετανικής παραλλαγής, θα μπορούσε να αποδειχθεί λιγότερο αποτελεσματικό έναντι νέων παραλλαγών και το Ισραήλ δεν θα μπορέσει να δηλώσει την ασυλία των κοπαδιών έως ότου εξασφαλίσει ότι ο ιός δεν μπορεί πλέον να κυκλοφορήσει.

Ο δεύτερος λόγος είναι η μετάδοση.

Ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι το εμβόλιο είναι πολύ αποτελεσματικό στη μείωση ή ακόμη και τον αποκλεισμό της συμπτωματικής λοίμωξης, εξακολουθεί να υπάρχει ερώτημα σχετικά με την ασυμπτωματική λοίμωξη.

«Γνωρίζουμε από άλλα εμβόλια, όπως το εμβόλιο κατά του κοκκύτη ή του ροταϊού, ότι ο εμβολιασμός κάνει πολύ καλή δουλειά στην πρόληψη συμπτωματικών λοιμώξεων, αλλά κάνει λιγότερο καλή δουλειά στην πρόληψη ασυμπτωματικών περιπτώσεων», δήλωσε ο Yamin.

Αυτοί οι άνθρωποι που μπορεί να έχουν προσβληθεί από κοροϊό πριν από τον εμβολιασμό και έχουν αναπτύξει αντισώματα  είναι πολύ πιο πιθανό να είναι ασυμπτωματικοί. Ωστόσο, είναι ακόμα ασαφές εάν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε κάποιον άλλο. Οι τελευταίες μελέτες στο Ισραήλ αρχίζουν να αποκαλύπτουν ότι τα άτομα που εμβολιάστηκαν έχουν μειωμένο ιικό φορτίο – πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανώς λιγότερο μολυσματικά από κάποιον που δεν εμβολιάστηκε και κόλλησε την ασθένεια – και ως εκ τούτου είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό.

«Οι μελέτες αρχίζουν να μας λένε ότι το εμβόλιο κάνει καλή δουλειά στην πρόληψη της μετάδοσης», δήλωσε ο Yamin. “Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό.”

Τέλος, ο τρίτος λόγος είναι τα παιδιά.

Μέχρι σήμερα, περίπου 5,1 εκατομμύρια Ισραηλινοί έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου Pfizer. Αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ένας μεγάλος, μη εμβολιασμένος πληθυσμός στο Ισραήλ. Περίπου το 30% του ισραηλινού πληθυσμού είναι παιδιά κάτω των 16 ετών που δεν είναι επιλέξιμα για εμβολιασμό.


Σε ορισμένες περιοχές του πληθυσμού, όπως στην κοινότητα Haredi (υπερ-Ορθόδοξη), το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο – 50%. Επιπλέον, ενώ περισσότερο από το 90% των ατόμων άνω των 50 ετών έχουν κάνει το εμβόλιο, υπάρχουν ακόμη 250.000  που δεν έχουν εμβολιαστεί. Και περίπου 800.000 επιλέξιμοι για εμβολιασμό μεταξύ των ηλικιών 16 και 50 δεν έχουν εμβολιαστεί. «Θα έκανα πολλή προσπάθεια για να εμβολιάσω αυτούς τους ανθρώπους ηλικίας μεταξύ 16 και 50 ετών», δήλωσε ο καθηγητής Dan Cohen, μέλος της ομάδας επιδημίας του Ισραήλ και επικεφαλής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ. “Αλλά τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα όταν υπάρχει η πιθανότητα να αρχίσουν να εμβολιάζουν παιδιά κάτω των 16 ετών.”

Η Pfizer ολοκλήρωσε την εγγραφή για κλινική δοκιμή παιδιών ηλικίας 12 έως 16 ετών και τα δεδομένα αναμένεται να κυκλοφορήσουν το καλοκαίρι. Όπως σημειώθηκε, οι ειδικοί πιστεύουν ότι περίπου το 80% του πληθυσμού θα έπρεπε να εμβολιαστεί ή να αναρρώσει για να επιτευχθεί η ασυλία των κοπαδιών, αλλά αυτό είναι απλώς μια εκτίμηση. Στην περίπτωση της ιλαράς, περίπου το 90% έως 95% του πληθυσμού έπρεπε να εμβολιαστούν για να έχουν προστασία, δήλωσε ο Cohen. Αντίθετα, στην περίπτωση της δυσστερίας και της πολιομυελίτιδας, μόνο το 70% έως το 80% του πληθυσμού έπρεπε να εμβολιαστεί. Είναι πιθανό σε ορισμένες περιοχές του πληθυσμού να έχει ήδη επιτευχθεί η ασυλία του κοπαδιού, είπε – όπως σε περιοχές με λιγότερα ποσοστά νεολαίας ή υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού – αλλά αυτό είναι διαφορετικό από την επίτευξη εθνικής ασυλίας του κοπαδιού.

Ο Yamin-photo, είπε ότι στο εγγύς μέλλον, ο κοροναϊός θα πρέπει να εισέλθει σε κατάσταση «σιωπηλής επιδημίας» που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει μαζική μόλυνση και σίγουρα λιγότερη πίεση στο σύστημα υγείας. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί επειδή η πλειονότητα των παιδιών δεν εμφανίζει σοβαρές περιπτώσεις COVID-19.

Ωστόσο, είπε ότι ενώ η ασθένεια εξαπλώνεται ακόμα, το Ισραήλ πρέπει να ελέγξει προληπτικά τον πληθυσμό, να πιάσει τα ασυμπτωματικά κρούσματα πριν εξαπλωθούν, ειδικά σε περιοχές όπου οι άνθρωποι ενδέχεται να διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο, όπως σε εγκαταστάσεις ηλικιωμένων.

«Πρέπει τώρα να καταβάλουμε όλες τις προσπάθειές μας για την προστασία εκείνων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο», δήλωσε ο Yamin. Ο Cohen πρόσθεσε ότι ενώ το Ισραήλ απολαμβάνει μια συναρπαστική πτωτική τάση στη νοσηρότητα – μόνο περίπου το 2,4% των ατόμων που εξετάστηκαν το Σάββατο ήταν θετικά – ο πληθυσμός πρέπει να ενεργήσει με προσοχή και να συνεχίσει να συνδυάζει τον εμβολιασμό με άλλα προληπτικά βήματα, όπως μάσκες και κοινωνικές αποστάσεις.

«Τα δεδομένα είναι πολύ ενθαρρυντικά», είπε ο Cohen, «αλλά ακόμα δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μια σημαντική ασυλία κοπαδιών σε αυτό το στάδιο.

https://kourdistoportocali.com/news-desk/o-ios-anti-na-exasthenei-ginetai-pio-epikindynos-osan-na-paremvalletai-quot-anthropino-quot/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .