Ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ για αποφυγή της Ελλάδας και άλλων 130 χωρών λόγω Covid-19

Ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ για αποφυγή της Ελλάδας και άλλων 130 χωρών λόγω Covid-19

Περίπου 100 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, μπήκαν από το «Επίπεδο 3» στο «Επίπεδο 4» (από σύσταση για επανεξέταση του ταξιδιού σε σύσταση για αποφυγή του ταξιδιού) του καταλόγου των ταξιδιωτικών οδηγιών του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19.Σύμφωνα με την οδηγία, το State Department καλεί τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν στις συγκεκριμένες χώρες, καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος λόγω COVID-19. Σε αυτόν τον αναθεωρημένο κατάλογο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, το Μεξικό, η Γαλλία, η Γερμανία και οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τη Δευτέρα, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε προαναγγείλει ότι σκόπευε να αυξήσει τον αριθμό των χωρών που βρίσκονται στην υψηλότερη βαθμίδα («Επίπεδο 4»), βασιζόμενο στις τρέχουσες εκτιμήσεις των Αμερικανών ειδικών σε θέματα υγείας. Ως αποτέλεσμα, στη βαθμίδα αυτή βρέθηκε σχεδόν το 80% όλων των χωρών παγκοσμίως. Μέχρι την Τρίτη 20 Απριλίου, το State Department κατέτασσε μόνο 34 χώρες (σε σύνολο περίπου 200) στην κατηγορία 4, ενώ από σήμερα έχουν αυξηθεί στις 131.

Εκπρόσωπος του State Department, μιλώντας στην ΕΡΤ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα επικαιροποίηση των ταξιδιωτικών οδηγιών. «Εξετάζουμε τακτικά τις συνθήκες ασφάλειας σε προορισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο και θα επικαιροποιούμε τις πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένους προορισμούς όταν αυτό κρίνεται κατάλληλο» είπε.

Υπενθυμίζεται ότι οι ταξιδιώτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι πλέον υποχρεωμένοι να μπαίνουν σε καραντίνα όταν φθάνουν στην Ελλάδα. 

Να σημειωθεί ότι οι παραπάνω οδηγίες δεν έχουν καμία σχέση με τις οδηγίες που δόθηκαν από το State Department όσον αφορά στην Τουρκία, σύμφωνα με τις οποίες καλούνται οι Αμερικανοί πολίτες να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία για τρεις βασικούς λόγους.

Ο πρώτος λόγος αφορά στην τεράστια διασπορά του κορωνοϊού , που καθιστά την Τουρκία μια εξαιρετικά επικίνδυνη χώρα με αυξημένο κίνδυνο επιμόλυνσης από τον ιό.

Ο δεύτερος λόγος αφορά στις επαρχίες που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Συρία, στις οποίες υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα τρομοκρατικών ομάδων και ένοπλων συλλογικοτήτων που καθιστούν πολύ επικίνδυνη την παρουσία Αμερικανών πολιτών.

Ο τρίτος όμως λόγος, τον οποίο επικαλείται το επίσημο έγγραφο του State Department, αποτελεί πρωτοφανή εξέλιξη για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί τους Αμερικανούς πολίτες πως στην Τουρκία έχουν συλληφθεί δεκάδες χιλιάδες άτομα με την κατηγορία πως ανήκουν σε τρομοκρατικές ομάδες και με στοιχεία που παραπέμπουν μόνο σε πολιτική σκοπιμότητα.

Μεταξύ των ατόμων αυτών, έχουν συλληφθεί και Αμερικανοί πολίτες οι οποίοι κρατούνται χωρίς να έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στις ΗΠΑ. Γι’ αυτούς τους λόγους οι Αμερικανοί πολίτες κινδυνεύουν να συλληφθούν ανά πάσα στιγμή.

Είναι η πρώτη φορά που στο πλαίσιο μιας ταξιδιωτικής οδηγίας, που αφορά ένα γενικό πλαίσιο για την Τουρκία, με αναφορές στην πανδημία και στην έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη συνοριακή ζώνη με τη Συρία, αναφέρεται ως βασικός λόγος για την αποφυγή μετάβασης Αμερικανών πολιτών στη χώρα αυτή ο κίνδυνος να συλληφθούν με κατασκευασμένες κατηγορίες για σχέση με την τρομοκρατία, οι οποίες παραπέμπουν σε πολιτική σκοπιμότητα.

 

zougla.gr