Τρίτη, Απριλίου 27

Πάνω από 5 εκατ. Αμερικανοί δεν έκαναν τη 2η δόση του εμβολίου!

Εμβολιασμός-φιάσκο;

«Ανησυχώ πολύ, γιατί χρειάζεστε αυτήν τη δεύτερη δόση», δήλωσε ο Δρ. Paul Offit

Eμβολιασμός αλά αμερικανικά. Ένα απίστευτο μπάχαλο όσο αφορά τους εμβολιασμούς στις ΗΠΑ περιγράφουν τα ΜΜΕ της χώρας. Πάνω από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι, ή σχεδόν το 8% αυτών που έλαβαν το πρώτο εμβόλιο των εμβολίων Pfizer ή Moderna, έχουν χάσει τη δεύτερη δόση τους, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων από προσωπική τους επιλογή είτε εξαιτίας της ανοργανωσιάς. Αυτό που συμβαίνει είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Από τον Ian Ford

Στο μεταξύ το εμβόλιο της J&J παραμένει στην επικαιρότητα. Ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο ορισμένα μέλη του κοινού εξακολουθούν να διστάζουν να λάβουν το εμβόλιο είναι λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, όπως οι θρόμβοι αίματος που αναφέρθηκαν σε ένα μικρό μέρος ατόμων που είχαν το εμβόλιο της J&J δήλωσε ο Fauci το πρωί της Κυριακής κατά τη διάρκεια εμφάνισης στην εκπομπή του ABC  This Week.

Ο Fauci είπε ότι η παύση σε εθνικό επίπεδο αυτόν τον μήνα σχετικά με τη χρήση του εμβολίου J&J αποδεικνύει ότι ρυθμιστές όπως η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων παρακολουθούν προσεκτικά την κυκλοφορία του εμβολίου και τυχόν πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.

“Νομίζω ότι μακροπρόθεσμα αυτό που πρόκειται να δούμε – και πιθανότατα θα το δούμε σύντομα – είναι ότι οι άνθρωποι θα συνειδητοποιήσουν ότι παίρνουμε την ασφάλεια πολύ σοβαρά”, δήλωσε ο Fauci.

Ο Fauci επεσήμανε το επίπεδο φροντίδας που επιδείχθηκε όταν οι ρυθμιστικές αρχές απέκλεισαν τη χορήγηση των εμβολίων με βάση ένα τόσο μικρό μέρος (περίπου 15 άτομα) από τους περισσότερους από 8 εκατομμύρια Αμερικανούς που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου

Μπορούμε τώρα να πούμε, «το έχουμε εξετάσει, τώρα ας επιστρέψουμε και να εμβολιάσουμε ανθρώπους». «Και αυτό θα κάνουμε, εμβολιάζοντας όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους όσο πιο γρήγορα μπορούμε».
Το FDA και το CDC εξέδωσαν την Παρασκευή συστάσεις για την άρση της παύσης του εμβολίου της J&J.

Έκτοτε, τουλάχιστον 22 πολιτείες έχουν υπογράψει την επανάληψη της χρήσης του εμβολίου: Αριζόνα, Καλιφόρνια, Κολοράντο, Κονέκτικατ, Φλόριντα, Ιντιάνα, Λουιζιάνα, Μέιν, Μέριλαντ, Μασαχουσέτη, Μίσιγκαν, Μισσούρι, Νεβάδα, Νιου Τζέρσεϋ, Νέα Υόρκη, Οκλαχόμα , Όρεγκον, Πενσυλβάνια, Τενεσί, Τέξας, Βιρτζίνια και Ουάσιγκτον.

Η παύση που πρότειναν οι ρυθμιστικές αρχές στις αρχές αυτού του μήνα προκάλεσε μια άμεση και σημαντική πτώση της εμπιστοσύνης του κοινού στο εμβόλιο της J&J , σύμφωνα με δημοσκόπηση του Economist / YouGov: Το μερίδιο των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι πίστευαν ότι το εμβόλιο ήταν ασφαλές μειώθηκε από 52% σε μόλις 37 % εντός ημερών από την ανακοίνωση παύσης.
Στις 13 Απριλίου, το CDC και το FDA ανακοίνωσαν σε κοινή δήλωση ότι οι δύο ρυθμιστικές αρχές θα συνιστούσαν την αναστολή των εμβολίων J&J «με μεγάλη προσοχή», ενώ στη συνέχεια διερεύνησαν τις περιπτώσεις 15 ατόμων που ανέφεραν ότι ανέπτυξαν έναν σπάνιο τύπο θρόμβου αίματος μετά από το εμβόλιο της J&J , τρεις εκ των οποίων πέθαναν.

Οι γυναίκες κάτω των 50 ετών αποτελούσαν το μεγαλύτερο μερίδιο ανθρώπων που ανέπτυξαν την επιπλοκή: ακόμη και σε αυτήν την ομάδα, ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβων αίματος θα ήταν περίπου 7 στο 1 εκατομμύριο. Μετά από μια αξιολόγηση κινδύνου, μέλη της επιτροπής εμβολίων του CDC δήλωσαν ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερέβαιναν τους πιθανούς κινδύνους, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε ατομικό επίπεδο.

Το μεγάλο φιάσκο της δεύτερης δόσης

Εκατομμύρια Αμερικανοί δεν λαμβάνουν τις δεύτερες δόσεις των εμβολίων Covid-19 και οι αριθμοί τους αυξάνονται.

Πάνω από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι, ή σχεδόν το 8% αυτών που έλαβαν το πρώτο εμβόλιο των εμβολίων Pfizer ή Moderna, έχουν χάσει τη δεύτερη δόση τους, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Αυτό είναι υπερδιπλάσιο του ποσοστού μεταξύ των ατόμων που εμβολιάστηκαν τις πρώτες εβδομάδες της εθνικής εκστρατείας εμβολίων.

Ακόμη και όταν η χώρα παλεύει με το πρόβλημα εκατομμυρίων ανθρώπων που είναι επιφυλακτικοί στο να εμβολιαστούν, οι τοπικές υγειονομικές αρχές αντιμετωπίζουν μια αναδυόμενη πρόκληση να διασφαλίσουν ότι όσοι εμβολιάζονται το κάνουν πλήρως.

Οι λόγοι διαφέρουν για το γιατί οι άνθρωποι χάνουν τις δεύτερες λήψεις τους. Σε συνεντεύξεις, ορισμένοι δήλωσαν ότι φοβούνταν τις παρενέργειες, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν φλεγμονώδη συμπτώματα. Άλλοι δήλωσαν ότι ένιωθαν ότι προστατεύονταν επαρκώς με μόνο μία δόση.

Αυτές οι συμπεριφορές ήταν αναμενόμενες, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό. Ορισμένοι πάροχοι εμβολίων έχουν ακυρώσει ραντεβού δεύτερης δόσης επειδή δεν είχαν προμήθεια ή δεν είχαν τη σωστή μάρκα σε απόθεμα.

Ο Walgreens, ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους εμβολίων, έστειλε μερικούς ανθρώπους που έλαβαν το πρώτο εμβόλιο του εμβολίου Pfizer ή Moderna να πάρουν τις δεύτερες δόσεις τους σε φαρμακεία που είχαν μόνο το άλλο εμβόλιο!!!

Αρκετοί πελάτες της Walgreens δήλωσαν σε συνεντεύξεις ότι προσπάθησαν- σε ορισμένες περιπτώσεις με βοήθεια από το προσωπικό του φαρμακείου,-να βρουν κάπου για να πάρουν τη σωστή δεύτερη δόση. Άλλοι, πιθανώς, απλά παραιτήθηκαν.
Από την αρχή, οι ειδικοί της δημόσιας υγείας ανησυχούσαν ότι θα ήταν δύσκολο να επιστρέψουν όλοι για μια δεύτερη λήψη τρεις ή τέσσερις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, καθώς τα εμβόλια κυκλοφόρησαν ευρύτερα, ο αριθμός αυτών που παραλείπουν τη δεύτερη δόση τους έχουν αυξηθεί.

Στο Αρκάνσας και το Ιλλινόις, αξιωματούχοι υγείας έχουν δώσει οδηγίες στις ομάδες να καλέσουν, να στείλουν μηνύματα ή να στείλουν επιστολές σε άτομα για να τους υπενθυμίσουν να κάνουν τις δεύτερες λήψεις τους.

Στην Πενσυλβάνια, αξιωματούχοι προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι φοιτητές του κολεγίου μπορούν να κάνουν τις δεύτερες λήψεις τους μετά την έξοδο από την πανεπιστημιούπολη για το καλοκαίρι. Η Νότια Καρολίνα έχει διαθέσει αρκετές χιλιάδες δόσεις ειδικά για άτομα που έχουν καθυστερήσει για τη δεύτερη τους λήψη.

Στο Αρκάνσας, περίπου το 11% των ατόμων που πληρούν τις προϋποθέσεις για δεύτερη δόση τους την έχουν χάσει.

Τα αποδεικτικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν σε δοκιμές και από πραγματικές εκστρατείες ανοσοποίησης δείχνουν τον κίνδυνο των ατόμων που παραλείπουν τη δεύτερη δόση τους. Σε σύγκριση με το σχήμα δύο δόσεων, μία μόνο λήψη πυροδοτεί ασθενέστερη ανοσοαπόκριση και μπορεί να αφήσει τους παραλήπτες πιο ευαίσθητους σε επικίνδυνες παραλλαγές ιών. Και παρόλο που μία δόση παρέχει μερική προστασία έναντι του Covid, δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η προστασία.

«Ανησυχώ πολύ, γιατί χρειάζεστε αυτήν τη δεύτερη δόση», δήλωσε ο Δρ. Paul Offit, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής εμβολίων για την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων

Σε ορισμένες περιπτώσεις, προβλήματα με αποστολές ή προγραμματισμό μπορεί να διαδραματίζουν ρόλο σε άτομα που χάνουν τη δεύτερη δόση τους. Ορισμένοι πάροχοι εμβολίων έπρεπε να ακυρώσουν ραντεβού επειδή δεν έλαβαν τις αναμενόμενες παραδόσεις εμβολίων. Οι άνθρωποι ανέφεραν επίσης ότι τα ραντεβού τους για τη δεύτερη δόση ακυρώθηκαν ή όταν εμφανίστηκαν ανακάλυψαν ότι δεν υπήρχαν διαθέσιμες δόσεις της μάρκας που χρειάζονταν.

Μερικοί άνθρωποι μπορούν να είναι ευέλικτοι όσον αφορά το ραντεβού για τη 2η δόση. Αλλά αυτό είναι πιο δύσκολο για άτομα που δεν έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες μεταφορές ή που έχουν θέσεις εργασίας με αυστηρά προγραμματισμένες ώρες, δήλωσε η Έλενα Κύρος, επιδημιολόγος μολυσματικής νόσου στο Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλόριντα.

Η Walgreens έκανε κράτηση για λογαριασμό μερικών πελατών για τα δεύτερα ραντεβού τους σε μέρη που δεν είχαν το ίδιο εμβόλιο που είχαν λάβει τις αρχικές δόσεις τους. Η εταιρεία είπε ότι διόρθωσε το πρόβλημα στα τέλη Μαρτίου.

Η Susan Ruel, 67 ετών, είχε προγραμματίσει να πάρει δύο δόσεις εμβολίου σε διάφορα καταστήματα Walgreens στο Μανχάταν. Είπε ότι έλαβε την πρώτη δόση της Pfizer χωρίς πρόβλημα τον Φεβρουάριο, αλλά όταν έφτασε για το δεύτερο ραντεβού της, της είπαν ότι το κατάστημα είχε μόνο δόσεις Moderna σε απόθεμα.

Ένας φαρμακοποιός της Walgreens είπε στην κα Ruel ότι υπήρχε ένα άλλο φαρμακείο Walgreens λιγότερο από δύο μίλια μακριά με τις δόσεις Pfizer σε απόθεμα. Ενώ η κυρία Ruel περίμενε το μετρό να την πάει εκεί, πήρε ένα τηλεφώνημα: Σ αυτό  το κατάστημα Walgreens είχαν εξαντληθεί οι δόσεις της Pfizer.

Τελικά η κυρία Ruel κατάφερε να πάρει τη δόση Pfizer  την επόμενη μέρα. Αλλά είπε ότι πολλοί άνθρωποι στην κατάστασή της πιθανώς δεν θα είχαν επιμείνει τόσο πολύ.

Στην περιοχή του Σικάγου, για παράδειγμα, το σύστημα ραντεβού της Walgreens στέλνει 10 έως 20 πελάτες την εβδομάδα που χρειάζονται μια δεύτερη λήψη Pfizer, σε φαρμακεία που διαθέτουν μόνο το εμβόλιο της Moderna!!!

Δεν είναι σαφές πόσο διαδεδομένο ήταν το πρόβλημα αντιστοίχισης της δόσης Walgreens ή πόσοι άνθρωποι έχασαν τη δεύτερη δόση εξαιτίας αυτού.

Ο Jim Cohn, εκπρόσωπος της Walgreens, δήλωσε ότι το πρόβλημα επηρέασε «ένα μικρό ποσοστό» ατόμων που είχαν κλείσει τα ραντεβού τους στο διαδίκτυο και ότι η εταιρεία επικοινώνησε μαζί τους για να επαναπρογραμματίσουν «σε συμφωνία με τη διαθεσιμότητα εμβολίων». Είπε ότι σχεδόν το 95 τοις εκατό των ανθρώπων που έκαναν την πρώτη τους βολή στο Walgreens έχουν επίσης λάβει τις δεύτερες λήψεις τους από την εταιρεία.

Η Walgreens δέχθηκε επίσης πυρά για τον προγραμματισμό δεύτερων δόσεων του εμβολίου Pfizer τέσσερις εβδομάδες μετά την πρώτη λήψη, αντί του διαστήματος τριών εβδομάδων που συνέστησε το C.D.C. Οι φαρμακοποιοί έχουν πολιορκηθεί από πελάτες που διαμαρτύρονται, συμπεριλαμβανομένης της αδυναμίας τους να κλείσουν ραντεβού εμβολίων στο Διαδίκτυο.

Σε άλλες περιπτώσεις, ωστόσο, η πρόσβαση στα εμβόλια δεν είναι το μόνο εμπόδιο: συμβάλλουν επίσης και άλλα αίτια.

Ο Basith Syed, ένας 24χρονος σύμβουλος στο Σικάγο, πήρε ένα εναπομείναν εμβόλιο Moderna σε έναν Walgreens στα μέσα Φεβρουαρίου. Αλλά όταν ήρθε η ώρα για τη δεύτερη δόση, ήταν απασχολημένος στη δουλειά και προετοιμαζόταν για το γάμο του. Μετά τον πρώτο, είχε περάσει δύο μέρες που ένιωθε εξουθενομένος. Δεν ήθελε να διακινδυνεύσει την επανάληψη και αισθάνθηκε σίγουρος ότι μία δόση θα τον προστατεύσει.

«Δεν ένιωσα πραγματικά την επείγουσα ανάγκη να πάρω αυτήν τη δεύτερη δόση», είπε ο κ. Σιντ.

Στις αρχές Απριλίου, το πρόγραμμά του είχε ηρεμήσει λίγο και πήγε να ψάξει για ένα δεύτερο εμβόλιο της Moderna.

Αλλά μέχρι τότε, οι Walgreens, όπου είχε πάρει τη πρώτη δόση του προσέφεραν μόνο εμβόλιο Pfizer!

Ο κ. Σιντ δεν ψάχνει πλέον ενεργά για μια δεύτερη βολή, αν και ελπίζει ακόμα να πάρει τελικά ένα.

Το C.D.C. λέει ότι υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου όταν οι λήψεις διαχωρίζονται για περισσότερο από έξι εβδομάδες, αν και ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και του Καναδά, κάνουν λήψεις με κενό έως τρεις ή τέσσερις μήνες.

Η εμπειρία του κ. Syed είναι μέρος μιας ευρύτερης αλλαγής στο Ιλλινόις. Όταν τα εμβόλια δόθηκαν ως επί το πλείστον σε εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, στους κατοίκους εγκαταστάσεων μακροχρόνιας περίθαλψης και σε άτομα άνω των 65 ετών, σχεδόν όλοι έκαναν τις δεύτερες λήψεις τους. Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, ο αριθμός μειώθηκε κάτω από το 90 τοις εκατό, αν και έκτοτε έχει ανακάμψει ελαφρώς, σύμφωνα με το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας του Ιλλινόις.

Στο Αρκάνσας, περίπου 84.000 άνθρωποι έχουν χάσει τις δεύτερες λήψεις τους, αντιπροσωπεύοντας το 11% αυτών που πληρούν τις προϋποθέσεις για αυτές τις λήψεις, δήλωσε η Δρ Jennifer Dillaha, η κρατική επιδημιολόγος. Οι εργαζόμενοι άρχισαν πρόσφατα να καλούν άτομα που έχουν καθυστερήσει για τις δεύτερες λήψεις τους.

Οι φοιτητές αποτελούν μια ιδιαίτερη πρόκληση. Πολλοί πρόσφατα έγιναν επιλέξιμοι για εμβολιασμό και παίρνουν τα πρώτα τους πλάνα, αλλά θα έχουν φύγει από την πανεπιστημιούπολη τη στιγμή που θα έπρεπε να λάβουν τις δεύτερες δόσεις τους.

Στην Πενσυλβάνια, αξιωματούχοι υγείας έχουν δώσει οδηγίες στους παρόχους εμβολίων να δώσουν δεύτερες δόσεις σε φοιτητές, ακόμη και αν δεν έλαβαν τις πρώτες δόσεις τους από αυτήν την τοποθεσία.

Ορισμένοι πάροχοι εμβολίων έχουν θέσει ειδικές κλινικές για άτομα που χρειάζονται δεύτερη δόση. Στη Νότια Καρολίνα, το σύστημα υγείας Tidelands Health ξεκίνησε ένα πρόγραμμα ειδικά για άτομα που έλαβαν την πρώτη τους δόση Pfizer περισσότερες από 23 ημέρες νωρίτερα, αλλά δεν μπόρεσαν να βρουν μια δεύτερη λήψη.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι πάροχοι εμβολίων είχαν ακυρώσει ραντεβού δεύτερης δόσης λόγω του κακού χειμώνα. «Εναπόκειται στο άτομο να επαναπρογραμματίσει το ραντεβού μέσω διαδικτύου»

Υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις στις οποίες υποτίθεται ότι οι άνθρωποι πρέπει να εγκαταλείψουν τη δεύτερη βολή, όπως εάν είχαν αλλεργική αντίδραση μετά την πρώτη τους βολή.

Ο Zvi Ish-Shalom, καθηγητής θρησκευτικών σπουδών από τον Boulder, Colo, είχε σχεδιάσει να εμβολιαστεί πλήρως. Στη συνέχεια, μια ώρα μετά τη πρώτη δόση του εμβόλιου της Moderna, ανέπτυξε πονοκέφαλο που δεν έχει φύγει ένα μήνα αργότερα.

Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν το εμβόλιο προκάλεσε τον πονοκέφαλο. Αλλά αφού σταθμίζει αυτό που θεωρεί τους κινδύνους και τα οφέλη μιας δεύτερης δόσης, ο Δρ Ish-Shalom αποφάσισε πώς να προχωρήσει.

«Σε αυτό το σημείο, νιώθω πολύ ξεκάθαρος και πολύ άνετος, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα αυτής της εξίσωσης, να ξεχάσω τη δεύτερη δόση», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .