Τετάρτη, Απριλίου 21

Όλη η αλήθεια για τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson

Οι Βρετανοί αισθάνονται περηφάνια για το εμβόλιο της AstraZeneca

Η δυσπιστία των Γάλλων απέναντι στα εμβόλια τροφοδοτήθηκε από διάφορα σκάνδαλα που σχετίζονται με την υγεία

Τελικά κάτι περισσότερα από 300 είναι σε όλον τον κόσμο τα περιστατικά θρομβώσεων ύστερα από τη χρήση εμβολίων κατά της COVID-19, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Συνολικά, κατεγράφησαν 287 περιπτώσεις θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, οκτώ ύστερα από εμβολιασμό με Johnson & Johnson, 25 από το εμβόλιο της Pfizer και πέντε από αυτό της Moderna, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο Πήτερ Άρλετ, επικεφαλής Ανάλυσης Δεδομένων του ΕΜΑ.

Όταν η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνέστησαν τη διακοπή της χρήσης του εμβολίου Johnson & Johnson / Janssen για τη COVID-19 στις 13 Απριλίου, πάτησαν το κουμπί «παύση» – μια σύντομη διακοπή καθώς η κυβέρνηση ερευνά μια πιθανή σύνδεση μεταξύ του εμβολίου και των θρόμβων αίματος σε μικρό αριθμό αποδεκτών.

Οι οργανισμοί ενδέχεται να καταργήσουν αυτή τη σύσταση μόλις αυτή την εβδομάδα ενώ στο μεταξύ ο εμβολιασμός με τα εμβόλια Pfizer-BioNTech και Moderna συνεχίστηκε κανονικά.

Όσο προσωρινή και αν ήταν  μια πρόσφατη έρευνα του YouGov / Economist υποδηλώνει ότι η παύση της J&J έχει ήδη βλάψει την εμπιστοσύνη του κοινού στις ΗΠΑ για το εμβόλιο: Πριν από την ανακοίνωση, το 52% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η λήψη J&J ήταν ασφαλής, σε σύγκριση με μόλις 37% μετά την παύση.

(Η εμπιστοσύνη στα εμβόλια Pfizer και Moderna φαίνεται να μην επηρεάζεται και μια ξεχωριστή δημοσκόπηση του Axios-Ipsos διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η παύση ήταν η σωστή κίνηση.)

Αυτά τα ευρήματα πυροδότησαν μια συζήτηση μεταξύ επιστημόνων, ερευνητών και άλλων: είναι σοφό να σταματήσουμε η χρήση του εμβολίου αφού εντοπίστηκαν μόνο έξι περιπτώσεις πήξης αίματος μετά τη διανομή 6,8 εκατομμυρίων βολών, δεδομένου του πιθανού πλήγματος για την εμπιστοσύνη του κοινού;

Για να βοηθήσουμε να απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση-γράφει το ΤΙΜΕ-, μπορούμε να κοιτάξουμε προς την Ευρώπη. Αφού η Γαλλία και η Γερμανία διέκοψαν προσωρινά τη χρήση του εμβολίου του Πανεπιστημίου AstraZeneca-Oxford για παρόμοια ζητήματα πήξης του αίματος τον Μάρτιο, ο σκεπτικισμός γι΄αυτό το εμβόλιο μεταξύ των κατοίκων αυξήθηκε απότομα, σύμφωνα με την δημοσκόπηση του YouGov.

Εν τω μεταξύ, στο Ηνωμένο Βασίλειο – όπου η χρήση του εμβολίου AstraZeneca περιορίστηκε από την ηλικία, αντί να σταματήσει εντελώς – η δυσπιστία διατηρήθηκε σχετικά σταθερή.

Πρώτον, η χώρα έκανε τα πάντα για να εμβολιάσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους από την αρχή, λέει η Heidi Larson, ιδρυτική διευθύντρια του Προγράμματος Εμπιστοσύνης Εμβολίων στο London School of Hygiene & Tropical Medicine. Για παράδειγμα, αξιωματούχοι δημόσιας υγείας αποφάσισαν να καθυστερήσουν τις δεύτερες δόσεις των παραληπτών προκειμένου να χορηγήσουν τις πρώτες δόσεις σε περισσότερα άτομα – μια δοκιμασμένη προσέγγιση που, προς το παρόν, φαίνεται να έχει αποδώσει.

Η ταχύτητα ανάπτυξης των εμβολιασμών του Ηνωμένου Βασιλείου το βοήθησε να δημιουργήσει δυναμική, λένε οι ειδικοί.

Επιπλέον, καθώς περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται και πολύ λίγοι έχουν σοβαρές παρενέργειες, εκείνοι που ήταν διστακτικοί στην αρχή μπορεί τελικά να είναι πεπεισμένοι να εμβολιαστούν, λέει ο Scott Ratzan, καθηγητής στο CUNY Graduate School of Public Health and Health Policy και ο συντάκτης – επικεφαλής του περιοδικού Health Communication.

Το εμβόλιο της AstraZeneca είχε επίσης λίγο περισσότερο χρόνο για να πετύχει στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι Βρετανοί ενέκριναν τη βολή στις 30 Δεκεμβρίου, ένα μήνα πριν από την ΕΕ.

Κατά συνέπεια, το εμβόλιο είχε ένα σχετικά μεγάλο ποσοστό των εμβολιασμών που έγιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο (ωs τις 5 Απριλίου, περισσότερα από 20,6 εκατομμύρια άτομα στη χώρα έχουν λάβει την πρώτη τους λήψη AstraZeneca, σε σύγκριση με 11 εκατομμύρια που έκαναν της Pfizer-BioNTech).

Επιπλέον, το εμβόλιο της AstraZeneca αναπτύχθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο,  έτσι για τους Βρετανούς, το εμβόλιο «ήταν η υπερηφάνεια της χώρας τους», λέει ο Larson.

Αλλά ίσως το πιο σημαντικό, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε μια μοναδική απάντηση στις ανησυχίες της AstraZeneca: αντί να σταματήσει εντελώς τη χρήση του εμβολίου, οι Βρετανοί ρυθμιστές στις 7 Απριλίου περιόρισαν τη χρήση του σε άτομα άνω των 30 ετών, καθώς τα ζητήματα πήξης φαινόταν πιο σοβαρή ανησυχία για τους νεότερους παραλήπτες.

Σύμφωνα με στοιχεία δημοσκοπήσεων, η απόφαση οδήγησε σε μια σχετικά μικρή αύξηση της δυσπιστίας στο εμβόλιο: Σε δημοσκόπηση της YouGov στις 7-8 Απριλίου, το 13% των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν ότι θεωρούσαν το εμβόλιο AstraZeneca ως μη ασφαλές – μόνο μια μικρή αύξηση από το 9% σε προηγούμενη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στις 15-16 Μαρτίου, πριν από την έκδοση του περιορισμού ηλικίας.

Πίσω στον Ιούνιο του 2020, οι Γερμανοί ήταν προετοιμασμένοι και έτοιμοι να εμβολιαστούν: Περίπου το 68% είπε ότι θα έκαναν ένα εμβόλιο που “αποδείχθηκε ασφαλές και αποτελεσματικό”, σε σύγκριση με περίπου το 72% των Βρετανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη τότε από την Larson, τον Ratzan και άλλους μελετητές και δημοσιεύθηκε στο Nature.

Ωστόσο, η εμπιστοσύνη των Γερμανών στο εμβόλιο AstraZeneca άρχισε να μειώνεται όταν η Γερμανία ανακοίνωσε την παύση της στις 15 Μαρτίου: σε μια δημοσκόπηση του YouGov που διεξήχθη στις 15 -16 Μαρτίου, μόλις το 32% των Γερμανών δήλωσε ότι το εμβόλιο AstraZeneca ήταν ασφαλές, σε σχέση με το 42%  ένα μήνα πριν.

Έως τις 18 Απριλίου, η Γερμανία έχει χορηγήσει περίπου 17,6 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Pfizer, σχεδόν 6 εκατομμύρια δόσεις AstraZeneca και περίπου 1,8 εκατομμύρια δόσεις Moderna.

Το εμβόλιο της AstraZeneca ξεκίνησε σχετικά αργά στη Γερμανία – η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν το ενέκρινε μέχρι τον Φεβρουάριο, σχεδόν έξι εβδομάδες μετά την έγκριση των εμβολιασμών της Pfizer. Ακόμα και αφού η Γερμανία άρχισε να χρησιμοποιεί το εμβόλιο της AstraZeneca, η σύγχυση μαστίζει τη διάθεσή του.

Για παράδειγμα, ενώ οι Ευρωπαίοι ρυθμιστές πρότειναν αρχικά τη χρήση του σε άτομα άνω των 18 ετών, οι Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα έπρεπε να δοθεί αποκλειστικά σε άτομα κάτω των 65 ετών, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να υποστηριχθεί η χρήση τους σε ηλικιωμένους. Χρειάστηκε να φθάσουμε  στις 4 Μαρτίου για να προτείνει η Γερμανία τη χρήση της AstraZeneca σε άτομα άνω των 65 ετών.

Η βασική διαφορά μεταξύ της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ο τρόπος με τον οποίο το Βερολίνο χειρίστηκε τις αναφορές πήξης αίματος του εμβολίου της AstraZeneca. Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο περιόρισε μόνο τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca από την ηλικία, η Γερμανία στις 15 Μαρτίου σταμάτησε εντελώς τη χρήση του εμβολίου.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Jens Spahn δήλωσε ότι η απόφαση ήταν «προφύλαξη» που είχε ως στόχο να δώσει στις ρυθμιστικές αρχές χρόνο να διερευνήσουν το ζήτημα.

Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να χρησιμοποιεί ξανά το εμβόλιο AstraZeneca μόλις τρεις ημέρες αργότερα – αν και στις 30 Μαρτίου, η χώρα τροποποίησε ξανά τις συστάσεις της, περιορίζοντας τη χρήση του σε άτομα άνω των 60 ετών.

Επιπλέον, ενώ η βολή του AstraZeneca μπορεί να είχε πλεονέκτημα εντός έδρας στο Ηνωμένο Βασίλειο, η προέλευσή της μπορεί να ήταν αρνητική στη Γερμανία και αλλού στην Ευρώπη. Η διάθεση εμβολίων ήταν μία από τις πρώτες σημαντικές δράσεις του Ηνωμένου Βασιλείου από την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, μια κίνηση που προκάλεσε δυσαρέσκεια.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (και Γερμανίδα υπήκοος) Ursula von der Leyen  επέκρινε την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει το εμβόλιο AstraZeneca πριν από την Ευρώπη, λέγοντας στις αρχές Φεβρουαρίου ότι η χώρα είχε θέσει σε κίνδυνο την «ασφάλεια και αποτελεσματικότητα».

Ένας άλλος, εντελώς ξεχωριστός παράγοντας που αξίζει να εξεταστεί: στις 25 Ιανουαρίου, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt δημοσίευσε ένα άρθρο που ισχυριζόταν ότι το εμβόλιο ήταν μόνο 8% αποτελεσματικό σε άτομα άνω των 65 ετών – ένας ισχυρισμός που απορρίφθηκε γρήγορα, αλλά προκάλεσε ωστόσο διεθνείς τίτλους.

Αυτές οι εξελίξεις, ειδικά η πλήρης παύση, μπορεί να έχουν αμαυρώσει τη φήμη του εμβολίου ανάμεσα στους Γερμανούς. Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για τις ΗΠΑ.

Ο Ratzan, για παράδειγμα, προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να είναι μια «πραγματική πρόκληση» για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Αμερικανών στο εμβόλιο J&J. «Εάν οι παραλήπτες έχουν την επιλογή άλλων εμβολίων, πιθανότατα θα θέλουν να πάρουν ένα εμβόλιο δύο δόσεων που πιστεύουν ότι είναι ασφαλέστερο, που ποτέ δεν έχει διακοπεί, από ένα εμβόλιο μίας δόσης που μπορεί να έχει πολύ, πολύ μικρό κίνδυνο”.

Όπως και στη Γερμανία, το εμβόλιο της AstraZeneca ξεκίνησε αργά στη Γαλλία – δεν διανεμήθηκε εκεί παρά τις 6 Φεβρουαρίου, περίπου έξι εβδομάδες μετά την έναρξη των εμβολιασμών Pfizer-BioNTech και Moderna.

Επίσης, όπως και στη Γερμανία, οι Γάλλοι ρυθμιστές έχουν ανατρέψει τις συστάσεις για τις ηλικίες. Και, το κυριότερο, η Γαλλία, όπως η και η Γερμανία, σταμάτησε πλήρως τη χρήση του AstraZeneca για αρκετές ημέρες εν μέσω των αναφορών θρόμβωσης.

Έως τις 18 Απριλίου, η Γαλλία είχε χορηγήσει περίπου 12,3 εκατομμύρια δόσεις Pfizer, 3,4 εκατομμύρια δόσεις AstraZeneca και 1,3 εκατομμύρια δόσεις Moderna.

Αλλά σε αντίθεση με τη Γερμανία, η Γαλλία ήταν «πολύ εύθραυστη βάση» για να ξεκινήσει ένα νέο εμβόλιο, λέει η Larson.

Το 2016, η Γαλλία βρέθηκε να είναι η πιο διστακτική για τα εμβόλια ανάμεσα από 67 χώρες που ερωτήθηκαν, με το 41% ​​των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι δεν πιστεύουν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 13%, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγαν η Larson και άλλοι και δημοσιεύθηκε στο The Lancet.

Σε μια παρόμοια δημοσκόπηση τoυ Νature που διεξήχθη τον περασμένο Ιούνιο, μόνο το 59% των Γάλλων δήλωσαν ότι θα έκαναν ένα εμβόλιο COVID-19, ακόμη κι αν αποδεικνύονταν ασφαλές και αποτελεσματικό, σε σύγκριση με το 71,5% των ερωτηθέντων συνολικά σε 19 χώρες.

Οι ειδικοί λένε ότι η γαλλική δυσπιστία στα εμβόλια τροφοδοτήθηκε από διάφορα σκάνδαλα που σχετίζονται με την υγεία.

Μετά από μια μη δημοφιλή πρωτοβουλία για το εμβόλιο της γρίπης των χοίρων το 2009, για παράδειγμα, το 38,2% του γαλλικού πληθυσμού δήλωσε ότι δεν εμπιστεύνταν τα εμβόλια, σε σύγκριση με 9,6% εκ των προτέρων.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει επίσης επικριθεί για την κατάργηση της διάθεσης εμβολίων. Τα γραφειοκρατικά εμπόδια που αποσκοπούν στο να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι δίνουν τη συγκατάθεσή τους για το εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεωτικών διαβουλεύσεων για το εμβόλιο, εμπόδισαν τον γρήγορο εμβολιασμό.

Τα πολιτικά μηνύματα ήταν επίσης ένα ζήτημα. Για παράδειγμα, στις 9 Ιανουαρίου – την ίδια μέρα που οι Ευρωπαίοι ρυθμιστικοί φορείς ενέκριναν το εμβόλιο της  AstraZeneca – ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron το περιέγραψε εσφαλμένα ως “σχεδόν αναποτελεσματικό” για άτομα άνω των 65 ετών.

Ενώ αργότερα είπε ότι θα ήταν πρόθυμος να κάνει το εμβόλιο, το σχόλιο του Macron «σίγουρα δεν βοήθησε» την εμπιστοσύνη του εμβολίου, λέει η Larson.

Η Larson υπογραμμίζει γρήγορα ότι κανένας παράγοντας δεν ήταν η βασική αιτία της διστακτικότητας του εμβολίου σε οποιαδήποτε δεδομένη χώρα. Ωστόσο, οι ΗΠΑ πρέπει να είναι επιφυλακτικοί για τον τρόπο με τον οποίο η αβεβαιότητα σχετικά με την κατάσταση ή την ασφάλεια ενός εμβολίου μπορεί να ανοίξει την πόρτα για διστακτικότητα και να εξαπλωθεί.

«Ελπίζω πραγματικά και βαθιά ότι μια παύση είναι πραγματικά μια παύση και δεν διαρκέσει εβδομάδες μήνα, γιατί θα υπονομεύσει πραγματικά την εμπιστοσύνη του κοινού», λέει η Larson. “Αν υπάρχει ένα μήνυμα προς τις ΗΠΑ από όλα αυτά, είναι: μην αφήσετε την ασάφεια να συνεχιστεί. Επειδή κάθε μέρα ανοίγει απλώς το χώρο για παραπληροφόρηση, παραπληροφόρηση, άγχος και σύγχυση.https://kourdistoportocali.com/news-desk/oli-i-alitheia-gia-ta-emvolia-astrazeneca-kai-johnson-amp-johnson/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .