Παρασκευή, Απριλίου 9

Εμβόλιο AstraZeneca: Νέα περιστατικά σπάνιων θρομβώσεων σε τρεις χώρες

emvolio-astrazeneca-nea-peristatika-spanion-thromvoseon-se-treis-chores

Αυξάνονται οι αναφορές σχετικά με περιστατικά σπάνιων θρομβώσεων σε άτομα που τους έχει χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid.

Ειδικότερα, στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταγραφεί 30 τέτοιες περιπτώσεις, μετά τη λήψη του εν λόγω εμβολίου, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος εποπτικός φορέας χθες Πέμπτη.

Ο Οργανισμός Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) επισήμανε ότι δεν έχει υπάρξει καμία αναφορά για περιστατικά θρομβώσεων μετά τη λήψη του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Σύμφωνα με στελέχη του MHRA, ο οργανισμός συνεχίζει να πιστεύει ότι τα δυνητικά οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca, που η αγγλοσουηδική φαρμακευτική βιομηχανία ανέπτυξε σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είναι πολύ μεγαλύτερα από τους δυνητικούς κινδύνους για εμφάνιση θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες.

Σημειώνεται ότι κάποιες χώρες αποφάσισαν να περιορίσουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, ενώ άλλες ξανάρχισαν τις εκστρατείες ανοσοποίησης, ενώ παράλληλα η έρευνα για τα σπάνια – αλλά μερικές φορές πολύ σοβαρά – περιστατικά θρομβώσεων, συνεχίζεται.

Τη 18η Μαρτίου, ο MHRA έκανε λόγο για πέντε περιπτώσεις θρόμβωσης στον εγκέφαλο επί συνόλου 11 εκατομμυρίων δόσεων που έχουν χορηγηθεί.

Χθες έκανε λόγο για 22 περιπτώσεις θρόμβωσης στον εγκέφαλο και οκτώ περιστατικά άλλων θρομβώσεων επί συνόλου 18,1 εκατ. δόσεων που έχουν χορηγηθεί.

Επιπλέον, στην Ολλανδία, το κέντρο Lareb για τη μελέτη παρενεργειών, έχει λάβει πέντε αναφορές για εκτεταμένες θρομβώσεις με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca. 

Τα περιστατικά λάμβαναν χώρα επτά με δέκα ημέρες μετά τον εμβολιασμό και αφορούσαν γυναίκες μεταξύ 25 και 65 ετών. 

Κατά την περίοδο που προέκυψαν αυτά τα περιστατικά, είχαν εμβολιαστεί συνολικά περίπου 400.000 άνθρωποι στη χώρα με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Επιπλέον, το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο εμβόλιο να σχετίζεται με τα περιστατικά θρομβώσεων, εξετάζει και η Αυστραλία. 

Τα ΜΜΕ της χώρας μετέδωσαν ότι ένας 44χρονος άνδρας εισήχθη σε νοσοκομείο της Μελβούρνης με πιθανές θρομβώσεις, λίγες ημέρες αφότου έλαβε μια δόση του εμβολίου της AstraZeneca. 

«Οι ερευνητές δεν έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει κάποια σύνδεση με το εμβόλιο, αλλά οι έρευνες συνεχίζονται», δήλωσε Αυστραλός ειδικός, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ενημέρωσης. 

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αναμένονται περισσότερες λεπτομέρειες αύριο Σάββατο. 

Ο Οργανισμός Θεραπευτικών Προϊόντων της Αυστραλίας, είχε δηλώσει ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν σχετίζεται με αύξηση του συνολικού κινδύνου θρομβώσεων. 

Με πληροφορίες από Reuters


https://www.kathimerini.gr/world/561316171/emvolio-astrazeneca-peristatika-spanion-thromvoseon-se-vretania-ollandia-kai-aystralia/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .