Κυριακή, Απριλίου 11

Πόρτα στην AstraZeneca από τον Φάουτσι, αλλά με τακτ

 SLpress.gr

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να μη χρειαστούν το εμβόλιο της AstraZeneca, ακόμη και αν αυτό εξασφαλίσει την έγκριση από τον αρμόδιο εποπτικό φορέα, σύμφωνα με δήλωση του κορυφαίου Αμερικανού επιδημιολόγου,  Άνθονι Φάουτσι, ο οποίος παραμένει σύμβουλος του Λευκού Οίκου στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Με την ιδιότητα του διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων των Ηνωμένων Πολιτειών, ο δρ. Φάουτσι έκρινε ότι η Ουάσινγκτον, με τα συμβόλαια που έχει υπογράψει με άλλες φαρμακευτικές εταιρείες, έχει εξασφαλίσει επαρκή αριθμό εμβολίων, ώστε να ανοσοποιηθεί όλος ο αμερικανικός πληθυσμός. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτές οι παραγγελίες είναι πιθανόν να φτάνουν ακόμη και για “αναμνηστικές” δόσεις το φθινόπωρο. Για αυτό το τελευταίο όμως κράτησε και μία

“πισινή”.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες “στόκαραν” εμβόλια της AstraZeneca ακόμη και την περίοδο που η χορήγησή τους είχε ανασταλεί προσωρινά σε πολλές χώρες της Ευρώπης, εξαιτίας των γνωστών  προβλημάτων με τα σπάνια, πλην όμως σοβαρά, περιστατικά θρομβώσεων και θρομβοεμβολικών επεισοδίων που εμφανίστηκαν μετά τη χρήση του.

Προβληματίζει ακόμα η AstraZeneca

Ο Φάουτσι ρωτήθηκε από το Ρόιτερς, αν οι ΗΠΑ θα αξιοποιήσουν τις δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca που διαθέτουν, και απάντησε ότι «αυτό είναι ακόμη στον αέρα». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η γενική αίσθησή του είναι πως οι παραγγελίες από τις υπόλοιπες εταιρίες είναι υπεραρκετές. «Θα έχουμε αρκετά για να καλύψουμε όλες μας τις ανάγκες χωρίς να καταφύγουμε στην AstraZeneca» αν, με την ποσότητα που αναμένεται να παραδοθεί στις ΗΠΑ «από την Johnson & Johnson, τη Novavax και τη Moderna,  υπογράψουμε συμβόλαια για επιπλέον ποσότητες» είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την αγγλοσουηδική φαρμακευτική βιομηχανία και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αν και αρχικά θεωρήθηκε ότι η συμβολή του θα είναι καθοριστική στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην πορεία προέκυψαν πολλά ερωτήματα για την αποτελεσματικότητά του. Τον Μάρτιο μάλιστα, πολλές κυβερνήσεις ανέστειλαν τον εμβολιασμό με αυτό το προϊόν, μετά τις αναφορές για τα περιστατικά θρομβώσεων.

Τον προηγούμενο μήνα επίσης, ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων ανέφερε ότι η εταιρεία δημοσιοποίησε ατελή δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Μερικά εικοσιτετράωρα αργότερα η AstraZeneca δημοσιοποίησε νεότερα δεδομένα κλινικής δοκιμής που έδειχναν ελαφρά χαμηλότερη μεν, αλλά σταθερά υψηλή, την αποτελεσματικότητά του.

Το εμβόλιο αυτό δεν έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ, ωστόσο, οι ευρωπαϊκές χώρες, μετά την προσωρινή αναστολή επέστρεψαν στη χρήση του, ακολουθώντας την σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου. Την Πέμπτη πάντως, ο βρετανικός εποπτικός φορέας ανακοίνωσε ότι 30 περιπτώσεις σπάνιων θρομβώσεων μετά τη λήψη του εμβολίου της AstraZeneca έχουν εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για 25 περισσότερες από αυτές για τις οποίες γινόταν λόγος ως χθες. Παραλλήλως, ο οργανισμός φαρμάκων και προϊόντων υγείας (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency, MHRA) πρόσθεσε ότι δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως αναφορά για περιστατικά θρομβώσεων μετά τη λήψη του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .