Τετάρτη, Απριλίου 7

Η... εκτέλεση του εμποράκου και μάλιστα εν ψυχρώ!

Γράφει ο Νίκος Φωτόπουλος

Οι δικαιολογίες και οι πραγματικοί λόγοι ● Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να χρυσώσει το χάπι ● Αιφνιδιασμένοι(;) δήμος και περιφέρεια.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θαρρείς και η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει την οικονομική καταστροφή της Θεσσαλονίκης με την απόφαση να παραταθεί το λουκέτο στην αγορά, απόφαση που οδήγησε σε απελπισία χιλιάδες επαγγελματίες του λιανεμπορίου. Την ίδια ώρα, αδειάζει τους τοπικούς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας

που παρακολουθούν αμήχανοι κι αφήνει εκτεθειμένους τους φιλοκυβερνητικούς αυτοδιοικητικούς άρχοντες, οι οποίοι νιώθουν ότι τους χρησιμοποίησαν.

Κυκλοφορούν αρκετά σενάρια που επιχειρούν να απαντήσουν γιατί έγινε αυτό στη Θεσσαλονίκη. Το σίγουρο είναι πως η εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων δεν αποτέλεσε τον μόνο λόγο. Η εξαφάνιση του μικρομεσαίου επιχειρηματία που καιρό τώρα φυτοζωεί και η παράδοση της πόλης στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι μια εξήγηση που δίνει ανοιχτά ο εμπορικός κόσμος της πόλης.

Ισως γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης στη συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς, εν όψει της περσινής ΔΕΘ, άφησε απ’ έξω την παραδοσιακά «γαλάζια» διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Αλλά και πολιτικά, ο πρωθυπουργός φαίνεται πως θέλει να δημιουργήσει «νέα τζάκια» δικής του επιλογής στη Θεσσαλονίκη. Εξ ου και το μεγαλοπρεπές άδειασμα σε τοπικούς βουλευτές και σε πρόσωπα της αυτοδιοίκησης που δεν είναι του περιβάλλοντός του και δεν τα ελέγχει! Αυτό άλλωστε, φάνηκε αμέσως από τις σφοδρές ή λιγότερο σφοδρές αντιδράσεις τους...

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας δεν είχε κανέναν ενδοιασμό από την πρώτη στιγμή να απαιτήσει την αναθεώρηση της κυβερνητικής απόφασης, «έστω και δοκιμαστικά»! Παραδέχτηκε μάλιστα ότι ως τοπική αρχή δεν είχε καμιά ενημέρωση ούτε για τα επιδημιολογικά στοιχεία της πόλης, ούτε για τις αποφάσεις για το λιανεμπόριο, ομολογώντας ότι αιφνιδιάστηκε από τις εξελίξεις, τις οποίες πληροφορήθηκε... από τα μέσα ενημέρωσης.

Παρότι η αστική ευγένεια που επιδεικνύει ο κ. Ζέρβας δεν του επέτρεψε να φανερώσει τον εκνευρισμό του, στελέχη της παράταξής του και πρόσωπα του περιβάλλοντός του φρόντισαν να εκφραστούν πιο σκληρά για την κυβέρνηση, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε κάθε περίπτωση, αργά χθες το απόγευμα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε τη σύγκληση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου για σήμερα το απόγευμα στις έξι.

Αιφνιδιασμένος (;) εμφανίστηκε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, που χρειάστηκε να περάσουν πολλές ώρες από την ανακοίνωση της απόφασης ώσπου να αντιδράσει. Τελικά, κι ενώ η πολύωρη σιγή ασυρμάτου από τα γραφεία της Περιφέρειας προκαλούσε ερωτήματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των ψηφοφόρων, ήρθε η «συντονισμένη» αντίδραση με τους περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδος και Δυτικής Μακεδονίας.

Οι τρεις τους ζητούν με επιστολή στον πρωθυπουργό να υπάρξει πρόβλεψη, είτε με νομοθετική ρύθμιση, είτε με δημοσίευση πρόσκλησης δράσης ενίσχυσης υπό μορφή αποζημίωσης ανά επιχείρηση και χωρίς κριτήρια (κύκλος εργασιών/εργαζόμενοι κ.λπ.) τουλάχιστον ποσού 5.000 ευρώ, ώστε να αποκατασταθεί η ρευστότητα και να καλυφθεί μέρος των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εν όψει της προαναγγελθείσας άρσης των περιορισμών που αιφνιδίως δεν υλοποιήθηκε στις περιοχές τους.

Στα κάγκελα εν τω μεταξύ έχει βγει η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, που δικαιολογεί απολύτως το αντάρτικο κάποιων καταστηματαρχών να μην πειθαρχήσουν στην κυβερνητική απόφαση, αλλά και κάποιοι βουλευτές της Ν.Δ., όπως ο σκληροπυρηνικός μητσοτακικός Στράτος Σιμόπουλος, που όμως αυτή τη φορά δεν μπόρεσε να κρατηθεί και... ζητά εξηγήσεις!

Οι έμποροι

Πυρ και μανία είναι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης, στην πλειονότητά τους συντηρητικοί άνθρωποι που στήριξαν προεκλογικά τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά ακολούθως ένιωσαν να εισπράττουν αχαριστία και αντιπαλότητα! Βλέπετε δεν υπολόγισαν ότι από τα μικρομεσαία συμφέροντά τους υπάρχουν τα... πολύ μεγαλύτερα.

Χθες λοιπόν, οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων Νόμου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν πολύωρη σύσκεψη, στη διάρκεια της οποίας είχαν και τηλεφωνική επικοινωνία με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσο. Από τα όσα είπε αργότερα ο πρόεδρος του ΕΣΘ, Παντελής Φιλιππίδης, ο κ. Σκέρτσος επρόκειτο ν’ ακολουθήσει την πρακτική του «σπασμένου τηλεφώνου». Θα μετέφερε δηλαδή στον πρωθυπουργό τις θέσεις των εμπόρων και θα ακολουθούσε ώς το βράδυ νέα τηλεφωνική επικοινωνία, προκειμένου να μάθουν την τελική απόφαση του πρωθυπουργού. Ο κ. Φιλιππίδης τόνισε πάντως, ότι εφόσον η απόφαση δεν αλλάξει θα γίνουν «ακόμη και νομικές ενέργειες ώστε να δείξουμε στους αρμόδιους ότι πόλεις χωρίς ανοιχτές αγορές είναι νεκροταφεία».

■ Οπως έγινε γνωστό, αργά χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελή Φιλιππίδη, εμμένοντας στην παράταση του λουκέτου στο λιανεμπόριο, επισημαίνοντας πάντως ότι επρόκειτο για απόφαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.

● Αργά χθες το βράδυ το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σήμερα σε κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κατά της κυβερνητικής απόφασης.

από efsyn

 /teleytaiaexodos.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .