Κυριακή, Απριλίου 11

Πες μου τι τρως… να σου πω ποιος είσαι

Πες μου τι τρως... να σου πω ποιος είσαι
Image by Ryan McGuire from Pixabay Πες μου τι τρως… να σου πω ποιος είσαι

Πες μου τι τρως… να σου πω ποιος είσαι

Γνωρίζατε ότι τα άτομα που αισθάνονται θυμό συνήθως επιλέγουν συμπαγείς τροφές, δύσκολες στην μάσηση, όπως είναι μία μπριζόλα, που πολλές φορές τους βοηθάνε, έστω παροδικά στην εκτόνωση του;

Πρόσφατες έρευνες απέδειξαν πως οι διατροφικές μας επιλογές φωτογραφίζουν τη διάθεση μας, που οδηγεί στο να διαλέγουμε συγκεκριμένες τροφές έναντι κάποιων άλλων, με σκοπό να ελέγξουμε, υπο μια έννοια τα εκάστοτε συναισθημάτα μας.

Είναι πολλές οι φορές που χρησιμοποιούμε το φαγητό ως μέσο προκειμένου να αντιμετωπίσουμε, να ρυθμίσουμε ή ακόμα και να εξαλείψουμε τα δυσάρεστα συναισθήματα.

Τι μπορεί όμως να σημαίνει κάτι τέτοιο; Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σύνδεσμος μεμονωμένων τροφών με συγκεκριμένα συναισθήματα.

Τα άτομα με μελαγχολία ή με καταπιεσμένη ερωτική ζωή διαπιστώνεται πως καταφεύγουν στην κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως το σκέτο ψωμί, τα γλυκά ή τα μπισκότα.

Ως πιο πιθανός προτεινόμενος μεταβολικός μηχανισμός είναι αυτός σύμφωνα με τον οποίο τα φαγητά αυτά αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στο αίμα μας, μίας ορμόνης που σχετίζεται με την καλή διάθεση και συνεπώς το άτομο βρίσκει αυτό που αναζητά μέσα από την τροφή.

Μια δύσκολη συναισθηματική περίοδος αντιμετωπίζεται με τροφές που, καταναλώναμε στην παιδική μας ηλικία όπως τα παγωτά και οι κρέμες, που μας γυρίζουν σε στιγμές ξεγνοιασιάς.

Από την άλλη οι ιδιαίτερα αγχωμένοι άνθρωποι εμφανίζουν την τάση να επιλέγουν αλμυρά σνακ, όπως τα πατατάκια, ποπ κορν, ξηρούς καρπούς. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι το stress ευθύνεται για την αυξημένη παραγωγή αδρεναλίνης από τα επινεφρίδια, υπεύθυνα, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς με την επιθυμία μας για αλμυρή τροφή.

Το σύνηθες στην εποχή μας αίσθημα της μοναξιάς βρίσκει την λύση του τεχνητά σε λιπαρές τροφές (παγωτά, γλυκά) που καλύπτουν το συναισθηματικό αυτό κενό με μια ευχάριστη και απαλή γεύση στο στόμα, ενώ κάποιος με έντονο το συναίσθημα της ζήλιας τείνει να γεμίζει το πιάτο του με ό,τι βρει μπροστά του, παλινδρομώντας στην παιδική του ηλικία όπου καλούνταν να συναγωνιστεί τα αδέλφια του στο τραπέζι.

Συμπερασματικά λοιπόν συνάγεται πως αν η διατροφική μας συμπεριφορά προδίδει, έστω και κατά ένα ποσοστό τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας, τότε ίσως να μπορούσαμε να κατανοήσουμε το γιατί και το πώς, κάποιοι καταφέρνουν να είναι εγκρατείς ενώ άλλοι χάνουν τον έλεγχο καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες τροφής.

Φυσικά αποκρυπτογραφώντας το συμπεριφοριστικό και εσωτερικό ψυχικό εσωτερικό κόσμο, μας δίνεται η δυνατότητα να προσεγγίσουμε τη σωστή διαιτητική και ψυχολογική αγωγή με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Γράφει η Αργυρίου Στέλλα για το www.nutrimed.gr  

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

“Τροφή-Φάρμακο”: Για τα συναισθηματικά μπλοκαρίσματα, τα προβλήματα του άγχους και του στρες που μπορεί να διακατέχεστε κάποιοι και σας “φρενάρουν”, μπορούν να σας βοηθήσουν:

– Τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα,

τα οποία μειώνουν τα επίπεδα άγχους περίπου σε ποσοστό 20% αλλά και τη φλεγμονή σε υγιείς ανθρώπους. Τα ω-3 , επίσης είναι απαραίτητα για την κανονική ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού. Ακόμη το DHA μαζί με το αραχιδονικό οξύ, που περιέχονται στα ω 3, σε μεγάλες ποσότητες, απαιτούνται για την ανάπτυξη του νευρικού ιστού, ειδικά για την κυτταρική διαφοροποίηση και τη δημιουργία των νευρικών συνάψεων. και

– η βαλεριάνα,

η οποία χρησιμοποιείται για πάνω από 1.000 έτη και είναι γνωστή παγκοσμίως η δυνατότητά της να χαλαρώνει το κεντρικό νευρικό σύστημα και να προωθεί τα συναισθήματα ηρεμίας για ήπιο ύπνο και ελάττωση της νευρικής υπερέντασης, καθώς και να μειώνει τα επίπεδα ανησυχίας και άγχους.
Αντίθετα από ότι πιστεύεται η βαλεριάνα ΔΕΝ είναι υπνωτικό και ΔΕΝ κοιμίζει, απλώς χαλαρώνει και έτσι έρχεται με μεγαλύτερη ευκολία ο ύπνος!

Τα δύο παραπάνω ιάματα ΔΕΝ θα σας γιατρέψουν, αλλά θα ηρεμήσουν εσάς και το νευρικό σας σύστημα, ώστε να μπορέσετε να δείτε τα πράγματα πιο ξεκάθαρα και να αναγνωρίσετε ποια είναι τα θέματα που σας μπλοκάρουν ώστε να τα ξεπεράσετε με τις δικές  σας δυνάμεις, αντιμετωπίζοντάς τις δύσκολες καταστάσεις που διανύετε ως ευκαιρία για αλλαγή και όχι ως κάτι δυσάρεστο. Για παράδειγμα Κατάθλιψη: Ασθένεια ή… Ευλογία;

Για παραγγελίες ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ή μπορείτε να επικοινωνήσετε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com    


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .