Δευτέρα, Απριλίου 26

ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ! ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΦΡΙΞΤΕ – ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

«Κόλαση» θα επικρατήσει στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες, καθώς προ των πυλών βρίσκονται κρίσιμα νομοσχέδια με μεγάλο πολιτικό βάρος, που έχουν ήδη ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων πριν καν περάσουν το κοινοβουλευτικό κατώφλι.

Η αντιπολίτευση μάλιστα παίρνει ήδη θέση μάχης με προμετωπίδα το εργασιακό νομοσχέδιο, που, όπως καταγγέλλεται από τα κόμματα, καταργεί το οκτάωρο εργασίας. Όπως όλα δείχνουν, η αντιπολίτευση έχει δημιουργήσει ένα αρραγές μέτωπο απέναντι στην πρωτοβουλία του Κωστή

Χατζηδάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει σηκώσει παντιέρα κατά του νομοσχέδιου -θεωρώντας το το καλύτερο αντιπολιτευτικό πάτημα των τελευταίων μηνών– μέσω της αρμόδιας τομεάρχου Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, υποστηρίζει πως «η εργασιακή ζούγκλα της φθηνής και ελαστικής εργασίας χωρίς κανόνες, δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες είναι το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την κοινωνία του 21ου αιώνα».
Κατηγορηματικά αντίθετο είναι και το ΚΙΝ.ΑΛ., που μιλά για ιδεολογικές εμμονές της Ν.Δ. και εξόφληση προεκλογικών γραμματίων. Το δε ΚΚΕ αποκάλεσε «ανατροπή του αιώνα» τις προβλέψεις για το 8ωρο και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Όσο για την Ελληνική Λύση, σχολίασε πως η κυβέρνηση απεργάζεται ένα νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο θα εκτοξεύσει την έλλειψη θέσεων απασχόλησης και την παραβατικότητα, ενώ το ΜέΡΑ25 κατήγγειλε πως με το νομοσχέδιο «πηγαίνουμε σε πολεμικές στιγμές».

Αντιδράσεις και για τα νομοσχέδια για λαϊκές αγορές και ΟΤΑ
Πάντως, το νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη δεν είναι το μόνο που έχει προκαλέσει οργίλες αντιδράσεις, καθώς και ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει -αν μη τι άλλο- τη τιμητική του. Ο λόγος για το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, που έχει τεθεί σε διαβούλευση και κατατίθεται εντός των επόμενων εβδομάδων στη Βουλή, με το υπουργείο Ανάπτυξης να διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι με τις ρυθμίσεις «προωθούνται ο εκσυγχρονισμός στη διαδικασία αδειοδότησης, στη δραστηριοποίηση και προώθηση των προϊόντων στις υπαίθριες αγορές, η επαγγελματικοποίηση του κλάδου και η ανάπτυξη υπαίθριων δραστηριοτήτων που εντείνουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των δραστηριοποιούμενων».

Η αντιπολίτευση, ωστόσο, δεν φαίνεται να συμφωνεί, με την Κουμουνδούρου να υποστηρίζει πως η κυβέρνηση νομοθετεί υπέρ των συμφερόντων του λιανεμπορίου, αλλάζοντας άρδην τη φυσιογνωμία των λαϊκών αγορών. Η δε Φώφη Γεννηματά κατήγγειλε πως η κυβέρνηση προωθεί ένα νομοσχέδιο που ακυρώνει τον κοινωνικό χαρακτήρα των λαϊκών αγορών και την άμεση σχέση του παραγωγού με τον καταναλωτή.

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, θέμα εβδομάδων θεωρείται και η κατάθεση του νομοσχεδίου του Μάκη Βορίδη για τους ΟΤΑ, που καταργεί την απλή αναλογική την οποία θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ, με το υπουργείο να επιμένει πως το νομοσχέδιο έχει στόχο την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των δήμων και των Περιφερειών της χώρας. Εν προκειμένω, η αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται δεδομένη, εφόσον ο δικός του νόμος καταργείται, ωστόσο με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα κρατήσει και η υπόλοιπη αντιπολίτευση.

Πεδίο αντιπαράθεσης θα αποτελέσει και το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη συνεπιμέλεια, το οποίο αφορά ωστόσο ένα εξαιρετικά κρίσιμο και λεπτό ζήτημα, επομένως εκτιμάται πως τα κόμματα δεν θα επιδοθούν σε κραυγές.

Οι Έλληνες του εξωτερικού
Εκκρεμεί ακόμη το περιβόητο νομοσχέδιο του Μάκη Βορίδη για την ψήφο των αποδήμων, που βάζει τέλος στους «κόφτες» οι οποίοι περιορίζουν σημαντικά τη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Για την ώρα, το τι μέλλει γενέσθαι με το νομοσχέδιο αποτελεί ερώτημα, καθώς η ακρόαση των αποδήμων, όπως και η ψήφιση του νομοσχεδίου μετατέθηκαν για μετά το Πάσχα.

Είναι παραπάνω από προφανές πως δεν υπάρχουν οι 200 θετικές ψήφοι που απαιτεί το Σύνταγμα ώστε να ισχύσει άμεσα το σχέδιο, με την κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν, να κάνει πίσω.makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .