Αθηρωματική πλάκα: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται διατροφικά

Αθηρωματική πλάκα: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται διατροφικά 

Φωτογραφία: www.sciencenews.org Αθηρωματική πλάκα: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται διατροφικά

Αθηρωματική πλάκα: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται διατροφικά

Αρθρογράφος: Παπαδοπούλου Αναστασία, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος. Η έξαρση του οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο σύγχρονο τρόπο ζωής και την ακολουθούμενη διατροφή.

Δυτική διατροφή: Βλάπτει το έντερο και συνδέεται με σωρεία παθήσεων 

Ως γνωστόν, το αίμα μέσω των αρτηριών μεταφέρει στα κύτταρα

του οργανισμού τα απαραίτητα για τη λειτουργία τους θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο. Η συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας, η οποία σχηματίζεται από χοληστερίνη και άλλες ουσίες του αίματος, οδηγεί απόφραξη των αρτηριών και αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.

Αθηρωματική πλάκα – Χοληστερίνη και εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια 

Είναι λοιπόν αναγκαία η πραγματοποίηση των αλλαγών εκείνων στον τρόπο ζωής και τη διατροφή που βοηθούν στην απομάκρυνση της αθηρωματικής πλάκας από τις αρτηρίες και τη διατήρησή τους στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Όπως είναι γνωστό, η πλούσια σε βιταμίνες διατροφή έχει πολλαπλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό, συμβάλλοντας σημαντικά στην καλή του λειτουργία. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι οι βιταμίνες, ιδιαίτερα αυτές που λαμβάνονται με φυσικό τρόπο μέσα από τη διατροφή, βοηθούν πολύ και στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρωσης.

Αναλυτικότερα:

Η βιταμίνη Ε που λαμβάνεται από τις τροφές (αβοκάντο, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί κ.α.) εμποδίζει τη συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες. Τα αποτελέσματα δεν είναι όμως αντίστοιχα θετικά από τη λήψη συμπληρωμάτων της βιταμίνης Ε.

Βιταμίνη Ε: Οφέλη, Πηγές, Επιπτώσεις της έλλειψής της 

Οι βιταμίνες της ομάδας Β είναι πολύ αποτελεσματικές στην καταπολέμηση της αθηρωματικής πλάκας. Η Β12, η Β6 και η Β9 (γνωστή και ως φολικό οξύ) μειώνουν την αθηρωματική πλάκα που έχει συσσωρευτεί στις αρτηρίες.

Οι εν λόγω βιταμίνες βρίσκονται σε φυσική μορφή στα συμπληρώματα προβιοτικών και στα προϊόντα ολικής άλεσης. Επίσης, η βιταμίνη Β3 (νικοτινικό οξύ), που υπάρχει στο κοτόπουλο, το συκώτι, το σολομό και τον τόνο αυξάνει τη λεγόμενη «καλή» χοληστερίνη και μειώνει τα τριγλυκερίδια.

Βιταμίνες Β: Η δράση και που βρίσκουμε την κάθε μία 

Εκτός από την πρόσληψη βιταμινών, υπάρχουν και άλλα «διατροφικά μυστικά» που βοηθούν στην καταπολέμηση της αθηρωματικής πλάκας. Για παράδειγμα, η κατανάλωση σκόρδου και ροδιού βοηθάει στον καθαρισμό των αρτηριών από την αθηρωματική πλάκα που έχει συσσωρευτεί.

Ειδικά οι τελευταίες έρευνές δείχνουν πως η κατανάλωση 50 ml χυμού ροδιού για διάστημα ενός έτους μπορεί να μειώσει την αθηρωματική πλάκα κατά 9-15%.
Αναλυτικότερα για το σκόρδο: Η φαρμακευτική αξία του σκόρδου στα καρδιαγγειακά
και το ρόδι: Το αντιοξειδωτικό & αντιφλεγμονώδες ρόδι αποφράσσει & το καρδιαγγειακό 

Αντίστοιχα, οι σπόροι σουσαμιού, ο κουρκουμάς και τα ω 3 λιπαρά που υπάρχουν στα λιπαρά ψάρια, εμποδίζουν το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας, διατηρώντας καθαρές τις αρτηρίες και λειτουργώντας προληπτικά για την προάσπιση της καλής υγείας της καρδιάς. 

Ω 3 Λιπαρά οξέα, Σύμμαχος για την καρδιά 

Συμπερασματικά, είναι εμφανές ότι μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής και η υιοθέτηση υγιεινής διατροφής μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην καλή καρδιαγγειακή λειτουργία και την αντιμετώπιση της συσσώρευσης αθηρωματικής πλάκας, με ότι αυτή συνεπάγεται για την ποιότητα ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. 

Πηγή: www.nutri-care.gr  

“Τροφή-Φάρμακο”: Προκαλώ και προσκαλώ όλους τους φίλους του σάιτ και όλους τους γιατρούς και θεραπευτές να γνωρίσουν την ΦΥΣΙΚΗ και απόλυτη λύση για τον καθαρισμό των αρτηριών και της αθηρωματικής πλάκας και την πρόληψη ενάντια στην αρτηριοσκλήρωση, χωρίς παρενέργειες παρά μόνον οφέλη:

Μία φόρμουλα υγιείας η οποία αποτελείται από 3 πολύτιμα ΦΥΣΙΚΆ συστατικά

– Πυκνογενόλη: (καθαρίζει με απόλυτη ασφάλεια τις αρτηρίες σας προφυλάσσοντας έτσι από εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια),
– τζίνγκο μπιλόμπα
(κυκλοφορικό, μέχρι και τριχοειδή αγγεία του εγκεφάλου) και
– εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού
(σούπερ αντιοξειδωτικό και ωφέλιμο για την καρδιά)
σε συνδυασμό όλα μαζί ώστε να εξασφαλίσετε την υγιεία των αγγείων, της καρδιάς, του εγκεφάλου και πολλών ακόμη ζωτικών οργάνων. 

Μπορείτε να συμπεριλάβετε επίσης Το Συνένζυμο Q10:

συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς καρδιαγγειακού συστήματος. Οι μύες της καρδιάς λειτουργούν καλύτερα εάν παρέχεται συμπληρωματικό CoQ10. Το CoQ10, επίσης ανοίγει τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει την αντίσταση στη ροή του αίματος. Και το οποίο: ξανανιώνει τα αγγεία τουλάχιστον 15 χρόνια σε έξι εβδομάδες 

ή βιολογικό σκόρδο

ως συμπλήρωμα διατροφής. Σε έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βερολίνου, που δημοσιεύτηκε το 2002 στην «JAMA» (Journal of the American Medical Association), παρατηρήθηκε ότι η κατανάλωση σκόρδου συμβάλλει στη μείωση του σχηματισμού της αθηρωματικής πλάκας σε ποσοστό που φτάνει το 40%, κατά τα πρώτα στάδια της δημιουργίας της.

και τέλος τα υπερ-πολύτιμα ωμέγα 3:

Πραγματική «βόμβα» υγείας φαίνεται να είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία, σύμφωνα με μελέτες, μειώνουν τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων και οδηγούν στη δημιουργία θρόμβων. μειώνουν το ιξώδες του αίματος και αυξάνουν την παροχή οξυγόνου στους ιστούς.

Και φυσικά μιλάμε για το καλλίτερο ωμέγα 3 που είναι το EPA λόγω της διπλής του απόσταξης (μοριακή εν κενώ) απαλλαγμένο από βαρέα μέταλλα}! 

Για περισσότερες πληροφορίες και παραγγελία ενός ή και των 4 μπορείτε να επικοινωνήσετε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com 

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Αθηρωματική πλάκα: Μπορεί να δημιουργηθεί μέσα σε μόλις 3 χρόνια 

Αθηρωματική πλάκα: Πώς δημιουργείται;  

Θρόμβωση, η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Τι μπορείτε να κάνετε 

Καρδιαγγειακό: Πως να διατηρήσετε την ελαστικότητα των αγγείων σας 

Χοληστερίνη: Πότε είναι επικίνδυνη; ~ Δείκτης αθηρωμάτωσης