ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ Θ'ΕΤΕ ΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ;; ΟΚ, ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑΛΥΚΑΣΤΡΟΣ:      
                                                                                                                                                                                                                                                                                          >ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΘΈΤΕ ΓΙΑ ΠΡΆΣΙΝΗ ΑΝΆΠΤΥΞΗ;; ΟΚ, ΝΑ ΠΟΎΜΕ ΤΌΤΕ ΚΑΙ ΚΑΜΙΆ ΑΛΗΘΕΙΑ.

Να μερικά επτασφράγιστα μυστικά, που εκθέτουν και την δουλικότητα του Μητσοτάκη, αλλά όχι μόνο, στα γερμανά αφεντικά:
 
Απολιγνιτοποίηση δεν σημαίνει ότι δεν κάνουμε τίποτα με τον λιγνίτη όταν σταματάμε για να τον καίμε για να παράγει θερμότητα και από αυτήν ηλεκτρισμό. Για να ερημώσουν έτσι μεγάλες περιοχές που ζουν από αυτόν. Αυτό πάει να γίνει τώρα, χωρίς σχέδιο "για να στηριχθούν θέσεις εργασίας στην Γερμανία", που συνεχίζει να εγκαινιάζει εν τω μεταξύ νέους λιγνιτικους σταθμούς, όπως πολύ ειλικρινά δήλωσε ο Μητσοτάκης σε συνέντευξη του σε γερμανικά ΜΜΕ.
 
Σημαίνει να μπορούμε να τον χρησιμοποιούμε για εφαρμογές μή καύσης του.!
 
Όπως πχ για την παραγωγή εδαφοβελτιωτικών (μαζί με βιόμαζα, 170€/τόνος στο εμπόριο) που μπορούν να πρασινίσουν και την έρημο (όπως στο Ισραήλ). Έναντι των 16€/τόνος που κοστολογείται σήμερα ο λιγνίτη για κάψιμο... 
 
Ή και για την παραγωγή βιοαέριου RNG-Renewable Natural Gas! (ΑΠΕ+λιγνίτης=μεθάνιο +υδρογονο= RNG, δηλαδή φυσικό αέριο). Με οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος πολύ μεγαλύτερο από την σημερινή χρήση του λιγνίτη. Στα 40€/τονος - χωρίς πρόσθετη επιδότηση επί της παραγόμενης kwh - η επιδότηση του έτσι χρησιμοποιούμενου λιγνίτη ή /και της βιομάζας, σύμφωνα με την νέα πολιτική PowerToGas που έχει ετοιμάσει για να εξαγγείλει η Κομισιον, σύμφωνα με την Eurogas, και παραμένει... μυστική.
 
Αυτός είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος που έχουμε για αποθήκευση και τηλεμεταφορά ενέργειας και από ΑΠΕ, πχ από την άφθονη γεωθερμία μας, κάνοντας την αέριο και μετά μεταφορά του μέσω των δικτύων του φυσικού αερίου (αφου το ηλεκτρικό δίκτυο της ΔΕΗ είναι κορεσμένο). Διαθέτουμε 5 γεωθερμικά πεδία υψηλής ενθαλπίας (δηλαδή παράγουν συνεχώς τζάμπα ατμό θερμοκρασίας πάνω από 150 βαθμούς Κελσίου) στον Εβρο, την κοιλάδα του Νέστου, στην Θερμή, την Δυτική Μακεδονία και την κοιλάδα του Σπερχειού. Και δύο σε νησιά. Τα ισχυρότερα στην ηπειρωτικη Ευρώπη! (μόνο της Ισλανδίας, που τα αξιοποιεί για να κινεί έτσι όλη την οικονομία της υπάρχουν ισχυρότερα). 
 
Δυνατότητες που τις κρατούν ως εφτασφράγιστα μυστικά στα Ελληνικά υπουργεία μη τυχόν και ξυπνήσουν οι ιθαγενείς. Για να αποδεχτούν έτσι εύκολα την τζάμπα ιδιωτικοποίηση των υποδομών και των ορυχείων λιγνίτη της ΔΕΗ και της ΛΑΡΚΟ. Αλλά και για να συντηρούν την "προβληματικότητα" της ΔΕΗ, που έχει καθυστερήσει πολύ στην αξιοποίηση της γεωθερμίας, στις ίδιες περιοχές. Με αποτέλεσμα να επιδοτούνται έμμεσα οι θέσεις εργασίας στα εργοστάσια φωτοβολταϊκων και ανεμογεννητριών της Γερμανίας και της Κίνας από τις φαραωνικες επενδύσεις ΑΠΕ που σχεδιάζει να συμμετάσχει και η ΔΕΗ ως ο φτωχός εταίρος. Και οι εισαγωγείς φυσικού αερίου φυσικά.
 
Ελπίζω ότι όλα αυτά θα διορθωθούν και σε ένα επόμενο Στρατηγικό Πρόγραμμα Ενεργειακής μετάβασης, αφού σε αυτό του Σταθακη το RNG δεν υπήρχε, ξεχάστηκε... (έχει φτιάξει μόνο μια μονάδα παραγωγής RNG ισχύος 5MW ο γνωστός Σάκης Ρουβας στην Θεσσαλία, από βιομάζα και φωτοβολταϊκά). Πάλι καλά που απλοποιηθηκε και η διαδικασία αδειοδότησης άντλησης γεωθερμίας σε πεδία μέχρι τους 94 βαθμούς για να ζεσταίνουν θερμοκήπια. Αδύνατο να γίνει και αυτό το απλό πριν, λογω του πρώτου μνημονίου. Έσπευσαν τότε, πρώτα απ όλα, να κλείσουν το ΙΓΜΕ και την Αγροτική Τράπεζα που είχαν την διαχείριση των γεωθερμικών πεδίων. Και το ΙΓΜΕ δικαιώματα και σε κάτι παγωμένα μεθανια εδώ πιο κάτω, στο Καστελόριζο.
 
Επιπρόσθετα, η αδιαφάνεια επί της παραγωγής και διανομής ΑΠΕ (αγοράζεις ως υπεύθυνος οικολόγος ηλεκτρικό τούτου αλλά τελικά η επιδοτούμενη πράσινη ενέργεια για να το κινήσεις μπορεί να έρχεται από τα πυρηνικά του Κοζλοντούι...) καθιστά επιτακτική την ψηφιοποίηση όλου του δικτύου παραγωγής - διανομης-κατανάλωσης.
Ενα μοντέλο που έχει προταθεί είναι αυτό του Web Energy επί τεχνολογιών blockchain, στο οποίο συμμετέχουν ήδη κολοσσοί όπως η Shell ή η Vodafone.  
 
Καμία η τύχη των ενεργειακών συνεταιρισμών σε αυτό ή των ιδιοπαραγωγών ενέργειας αν δεν προετοιμαστούν ανάλογα οι παραγωγοί και οι καταναλωτές για peer to peer συναλλαγες επί smart contracts. Πάλι εδώ οι τεχνολογίες blockchain, αυτές που χάθηκε η ευκαιρία να αναπτυχθούν επί του digital δικτύου φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ, που δεν το ήθελε ο ΟΤΕ. Και δεν έγινε τίποτα επειδή αυτά τα πράγματα είναι του διαόλου. Δεν τα θέλουν βλέπεις οι έμποροι ενέργειας και οι Τράπεζες. 
 
Συμπέρασμα: Η πράσινη ανάπτυξη (που δεν είναι μόνο η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, είναι αναγκαία αλλά όχι και ικανή συνθήκη για την ανάπτυξη. Τα λέγαμε και ΕΔΩ .
 
Τι δεν καταλαβαίνεις;;