Τετάρτη, Απριλίου 21

Πόσο το στόμα επηρεάζει την καρδία; Ρόλος ουλίτιδας, περιοδοντίτιδας και τερηδόνας

Παθήσεις του στόματος μπορεί να είναι αιτία πρόκλησηςστεφανιαίας νόσου της καρδίας. 

 Η στεφανιαία νόσος της καρδίας είναι ο λόγος για τον οποίο εμφανίζεται η στηθάγχη και μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, τερηδόνα: Οι παθήσεις του στόματος και των δοντιών μπορούν να προκαλούν προβλήματα στην καρδία 

Οι ασθένειες της καρδίας, με πρωταγωνιστή τη στεφανιαία νόσο, είναι ο κυριότερος λόγος θανάτων στις ανεπτυγμένες χώρες. Μέχρι σήμερα, οι κυριότεροι ένοχοι που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο είναι η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η ψηλή πίεση, ο διαβήτης, η ψηλή ολική χοληστερόλη με χαμηλή καλή χοληστερόλη HDL.

Παρά το γεγονός ότι οι γνωστοί παράγοντες κινδύνου είναι σε θέση να εξηγήσουν ένα μεγάλο αριθμό περιπτώσεων καρδιοπαθειών, εντούτοις ένα σημαντικό ποσοστό δεν εξηγείται. Για το λόγο αυτό γίνονται έρευνες για να αναγνωριστούν και άλλοι παράγοντες, που είναι αιτία πρόκλησης καρδιοπαθειών.

Οι μολύνσεις του στόματος που επηρεάζουν τα δόντια ή τα ούλη, απελευθερώνουν ουσίες οι οποίες δημιουργούν φλεγμονή στην καρδία οδηγώντας έτσι σταδιακά σε καρδιοπάθειες.

Παθήσεις του στόματος όπως η περιοδοντίτιδα, η ουλίτιδα, κατεστραμμένα δόντια και υπόλοιπα ριζών που παραμένουν, η τερηδόνα, λόγω της ύπαρξης βακτηρίων είναι δυνατόν να προκαλέσουν την είσοδο στο αίμα τοξικών ουσιών που παράγουν τα ίδια τα βακτήρια. Ακόμη και τα ίδια τα μικρόβια είναι δυνατό να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να βλάψουν την καρδία.

Σύμφωνα με γιατρούς από τη Φινλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ασθένειες που υπάρχουν στο στόμα μπορεί να είναι τουλάχιστο εξ΄ ίσου σημαντικές στην αιτιολογία πρόκλησης στεφανιαίας νόσου της καρδίας όπως οι γνωστοί κλασσικοί αιτιολογικοί παράγοντες.

Σε έρευνα που έκαναν με τη συμμετοχή  250 Φιλανδών καρδιοπαθών ασθενών και 250 άλλων ασθενών χωρίς καρδιοπάθεια, εξέτασαν το ρόλο των μολύνσεων του στόματος στη γένεση των καρδιοπαθειών.

Οι παθήσεις που προκαλούν μολύνσεις του στόματος όπως η περιοδοντίτιδα, η ουλίτιδα, η τερηδόνα, τα κατεστραμμένα δόντια και κατάλοιπα ριζών συσχετίσθηκαν με την ύπαρξη στο αίμα πρωτεϊνών της φλεγμονής όπως η CRP (C αντιδρώσα πρωτείνη), το ινοδογόνο και τη χοληστερόλη HDL.

Σύμφωνα με το επιδημιολογικό μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για την έρευνα, οι ασθενείς με προβλήματα υγείας στο στόμα που προκύπτουν από μια ή περισσότερες από τις πιο πάνω ασθένειες του στόματος ή των δοντιών, έστω και εάν δεν έχουν σημεία ή συμπτώματα καρδιακής νόσου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από στεφανιαία νόσο της καρδίας.

Ο συσχετισμός ασθενειών του στόματος και καρδιοπαθειών τεκμηριώθηκε σε πολλές έρευνες και ενοχοποιήθηκε ως λόγος πρόκλησης στεφανιαίας νόσου και εμφράγματος του μυοκαρδίου. Όμως ακόμη η αιτιολογική σχέση μεταξύ των δύο δεν έχει αποδειχθεί.

Παρά το γεγονός αυτό, η σωρεία των μέχρι σήμερα δεδομένων επιβάλλουν όπως, οι οδοντίατροι συστήνουν στους ασθενείς τους, με σοβαρά προβλήματα της υγείας του στόματος και των δοντιών, να είναι προσεκτικοί και να ελέγχονται για θέματα καρδίας, έστω και εάν δεν έχουν καμία κλινική εκδήλωση καρδιακής νόσου.

Παράλληλα τα στοιχεία αυτά αποτελούν ακόμη ένα σοβαρό επιχείρημα για τη σωστή φροντίδα των δοντιών που πρέπει να αρχίζει από την παιδική ηλικία.

Επιπρόσθετα όταν υπάρχουν παθήσεις στο στόμα δεν πρέπει να παραμελούνται διότι ίσως να είναι αιτία πρόκλησης με αθόρυβο τρόπο, βλαβών στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδίας.

Το πρόβλημα που τίθεται είναι ότι επειδή το κόστος φροντίδας των δοντιών είναι πολύ ψηλό σε πολλές χώρες, οι φτωχές τάξεις δεν τυγχάνουν και δεν μπορούν να αντιμετωπίζουν στο βαθμό που θα έπρεπε τις εν λόγω παθήσεις.

Είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή  για να προσφέρεται σε όλους με τον ίδιο τρόπο, θεραπεία για τις στοματικές και οδοντικές παθήσεις που μπορούν να επηρεάσουν την καρδία.www.medlook.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .