Παρασκευή, Απριλίου 2

Ταχίνι : Τι προσφέρει στον οργανισμό μας;

Το ταχίνι αξίζει μια θέση στη διατροφή μας όλον τον χρόνο Ταχίνι : Τι προσφέρει στον οργανισμό μας; | vita.gr

Κάθε χρόνο την περίοδο της νηστείας, το ταχίνι γίνεται ο πρωταγωνιστής της καθημερινής μας διατροφής. Ωστόσο, αυτός ο πολτός σουσαμιού αξίζει μια θέση στη διατροφή μας όλον τον χρόνο.

Τι είναι το ταχίνι;

Το ταχίνι είναι 100% αλεσµένο σουσάµι, χωρίς καµία προσθήκη άλλων πρόσθετων. Πρόκειται για ένα τρόφιµο φυτικής προέλευσης, το οποίο έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικές ουσίες.


Τι προσφέρει στον οργανισμό μας;

* Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας

Το ταχίνι είναι πλούσιο σε αμινοξέα, ωστόσο η περιεκτικότητά του σε λυσίνη είναι χαμηλή. Όταν συνδυάζεται με τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη (όσπρια, ξηροί καρποί), η πρωτεΐνη που προκύπτει είναι υψηλής βιολογικής αξίας και διαθεσιμότητας, αφού πλησιάζει τη βιολογική αξία των ζωικών πρωτεϊνών. Αυτός είναι και ο λόγος που το προτιμάμε σε περιόδους νηστείας ή όταν αποφεύγουμε την κατανάλωση ζωικών προϊόντων.

* Αντιοξειδωτικά

Το ταχίνι έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά συστατικά. Σύμφωνα με έρευνες, το σελήνιο, η βιταμίνη Ε, οι στερόλες (καμπεστερόλη, στιγμαστερόλη, β-σιτοστερόλη) και οι λιγνάνες (σεσαμίνη, σεσαμινόλη), συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού μας από τους οξειδωτικούς παράγοντες, που ευθύνονται για μια σειρά από προβλήματα υγείας, ενώ παράλληλα καταπολεμούν τη δημιουργία ελεύθερων ριζών, που σχετίζονται με την πρόωρη γήρανση του οργανισμού.

Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχονται στο ταχίνι εμποδίζουν την οξείδωση των λιπαρών οξέων στον οργανισμό, που αποτελεί το πρώτο στάδιο και έναν σημαντικό αιτιολογικό μηχανισμό για τη δημιουργία αθηροσκλήρωσης. Επίσης, σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ταχινιού μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό, ενώ παρατηρήθηκε επίδραση των λιγνανών και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

* «Καλά» λιπαρά

Το ταχίνι περιέχει ευεργετικά λιπαρά, τα περισσότερα από τα οποία είναι μονοακόρεστα και πολυακόρεστα (σε ποσοστό 80-85% του συνολικού λίπους που περιέχει). Τα λιπαρά αυτά είναι απαραίτητα για την υγεία του οργανισμού και γι’ αυτό, άλλωστε, οι ειδικοί συνιστούν να αυξάνουμε την πρόσληψη μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών και να περιορίζουμε τα κορεσμένα, που εντοπίζονται στα ζωικά λίπη (κυρίως στο κόκκινο κρέας) και συνδέονται με διάφορα προβλήματα υγείας.

* Λίγα απλά σάκχαρα

Το ταχίνι έχει σχετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ενώ παράλληλα ικανοποιεί την επιθυμία για γλυκό. Η περιεκτικότητά του σε απλά σάκχαρα είναι χαμηλή, ενώ η παρουσία και άλλων συστατικών επιβραδύνει την απορρόφηση των υδατανθράκων και περιορίζει τον ρυθμό αύξησης των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, εξυπηρετώντας την ευκολότερη ρύθμισή τους από τον οργανισμό.

Πώς να το απολαύσουμε

Δεδομένου ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά ωφέλιμη τροφή, το ταχίνι αξίζει μια θέση στην καθημερινή μας διατροφή όλον τον χρόνο. Μάλιστα, το ταχίνι δεν ταιριάζει μόνο με το ψωμί και τις φρυγανιές στο πρωινό μας. Μπορούμε επίσης να το προσθέσουμε στα όσπρια (π.χ. στα ρεβίθια) ή στις σαλάτες μας. Επειδή πρόκειται για μια υγιεινή τροφή που όμως έχει και πολλές θερμίδες, φροντίζουμε να το καταναλώνουμε με μέτρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .