Παρασκευή, Απριλίου 23

Πρόληψη γήρανσης και αυξητική ορμόνη

Γήρανση: Η χορήγηση της αυξητικής ορμόνης δεν έχει εγκριθεί για ενήλικες στους οποίους παρουσιάζεται η φυσιολογική, λόγω ηλικίας, μείωση των επιπέδων της ορμόνης.

Η αυξητική ορμόνη παράγεται από την υπόφυση του εγκεφάλου. Έχει καθοριστικό ρόλο στη σωματική ανάπτυξη των παιδιών όπως επίσης και στη συντήρηση των ιστών και οργάνων του σώματος καθόλη τη διάρκεια της ζωής.

Με την αύξηση της ηλικίας, η παραγωγή της αυξητικής ορμόνης μειώνεται. Η μείωση των επιπέδων της ορμόνης στον οργανισμό, αρχίζει μετά την ηλικία των 40 ετών.

Η αυξητική ορμόνη χρησιμοποιείται για παιδιά στα οποία η υπόφυση δεν παράγει ορμόνη σε ποσότητες που απαιτούνται για την ανάπτυξη τους. Επίσης ανεπάρκεια παραγωγής αυξητικής ορμόνης, παρατηρείται σε

ασθενείς με όγκο ή που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία στην υπόφυση ή στον υποθάλαμο. Υπάρχουν και ορισμένες άλλες ενδείξεις για τη χορήγηση αυξητικής ορμόνης όπως παιδιά με χαμηλό ανάστημα ή νεφρικές παθήσεις, παιδιά με σύνδρομο Turner και Prader-Willy, σε ασθενείς με απώλεια μυϊκής μάζας λόγω μόλυνσης με τον ιό HIV και AIDS.

Η χορήγηση της αυξητικής ορμόνης δεν έχει εγκριθεί για ενήλικες στους οποίους παρουσιάζεται η φυσιολογική, λόγω ηλικίας μείωση των επιπέδων της ορμόνης. Η χορήγηση της, κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική ή ασφαλής.

Όμως είναι σημαντικό να υπάρξει διαφώτιση και πληροφόρηση για το ζήτημα διότι υπάρχουν σε διάφορες χώρες, προτάσεις προς τους ενδιαφερόμενους από επαγγελματίες της υγείας συμπεριλαμβανομένων και γιατρών, για χορήγηση αυξητικής ορμόνης για αναζωογόνηση και πρόληψη της γήρανσης. Μάλιστα από ορισμένους παρέχονται υποσχέσεις για πιθανή ανατροπή των σημείων γήρανσης που ήδη δημιουργήθηκαν και όχι μόνο επιβράδυνση της γήρανσης.

Η ιδέα για τη χρησιμοποίηση της αυξητικής ορμόνης για σκοπούς καταπολέμησης και πρόληψης της γήρανσης, γεννήθηκε όταν μερικές έρευνες σε ενήλικες έδειξαν ότι οι ενέσεις της ορμόνης είχαν ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η αύξηση της οστικής πυκνότητας και μυϊκής μάζας, η μείωση του σωματικού λίπους, η βελτίωση της συσταλτικότητας της καρδίας, η αύξηση των δυνατοτήτων άσκησης και η βελτίωση της ψυχικής διάθεσης και δραστηριοποίησης.

Όμως, πού βρίσκεται η αλήθεια; Έχουμε σήμερα επαρκή στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι οι ενέσεις αυξητικής ορμόνης είναι σε θέση να δίνουν ξανά στους ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες έστω και λίγη από τη χαμένη ζωτικότητα και δύναμη που είχαν στα νιάτα τους;

Η αλήθεια είναι ότι οι έρευνες που εξέτασαν τα αποτελέσματα μιας τέτοιας θεραπείας είναι λίγες και περιορισμένης χρονικής διάρκειας παρακολούθησης. Η αύξηση της μυϊκής μάζας που σημειώθηκε δεν σημαίνει απαραίτητα πως συνοδεύεται και από αύξηση της μυϊκής δύναμης.

Πράγματι, συγκριτικές έρευνες μεταξύ ενηλίκων ανδρών που έλαβαν αυξητική ορμόνη και αντίστοιχων ανδρών που συμμετείχαν σε πρόγραμμα άσκησης και ενδυνάμωσης μυών, έδειξαν ότι το πρόγραμμα μυϊκής άσκησης αυξάνει πολύ καλύτερα, όχι μόνο τη μυϊκή μάζα αλλά και τη μυϊκή δύναμη.

Για τα άλλα θετικά, που αναφέρθηκαν κατά τη χορήγηση της αυξητικής ορμόνης, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που τεκμηριώνουν μια τέτοια δράση της ορμόνης.

Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η αυξητική ορμόνη κοστίζει πολύ και φαίνεται ότι ένα πρόγραμμα τακτικής σωματικής άσκησης και υγιεινής διατροφής δεν είναι μόνο πολύ πιο οικονομικό αλλά και πιο αποτελεσματικό.

Η αυξητική ορμόνη προκαλεί σοβαρές παρενέργειες. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται ψηλή πίεση, αρτηριοσκλήρυνση, διαβήτης, μυϊκοί πόνοι, πονοκέφαλοι, φούσκωμα, πρήξιμο χεριών και ποδιών, συμπτώματα αρθρίτιδας, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, ανώμαλη ανάπτυξη οστών και εσωτερικών οργάνων. Επίσης φαίνεται ότι οι πιθανότητες παρενεργειών λόγω αυξητικής ορμόνης, είναι περισσότερες σε άτομα άνω των 60 ετών παρά στους νεότερους.

Υπάρχουν στο διαδίκτυο και αλλού, ισχυρισμοί και προτάσεις που αφορούν στην πώληση μορφών αυξητικής ορμόνης λαμβανομένων από το στόμα που έχουν ανάλογη δράση όπως η κανονική ενέσιμη μορφή. Χρειάζεται προσοχή, διότι δεν υπάρχουν κατοχυρωμένες τέτοιες ουσίες.

Συμπερασματικά, θα τονίσουμε ότι δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από ισχυρισμούς που δεν έχουν τεκμηριωθεί επαρκώς για τη δράση της αυξητικής ορμόνης.

Η πληροφόρηση από το γιατρό μας και η αναζήτηση της συμβουλής του για θέματα που αφορούν προβλήματα γήρανσης είναι σε θέση να μας προστατεύουν από αχρείαστες περιπέτειες και σημαντική απώλεια χρήματος.www.medlook.net

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .