Σάββατο, Απριλίου 17

Βασιλική κηδεία για τον πρίγκιπα Φίλιππο

ΜΕ 30 ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΥΣ ΛΟΓΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ - ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΙ

Βασιλική κηδεία για τον πρίγκιπα Φίλιππο

Σε λίγες ώρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί η κηδεία του Πρίγκιπα Φιλίππου, με όλες τις τιμές που προσήκουν σε έναν ανώτατο στρατιωτικό και στον σύζυγο της βασίλισσας της Βρετανίας. Η τελετή, θα προσαρμοστεί στα δεδομένα της εποχής λόγω πανδημίας και γι' αυτό τον λόγο θα παρευρεθούν συνολικά 30 άτομα που επέλεξε η βασιλική οικογένεια με την τελική απόφαση να παίρνει η βασίλισσα της Βρετανίας, Ελισάβετ.

Σήμερα, στις 3 το μεσημέρι (τοπική ώρα) η οικογένειά του και μέλη της βασιλικής οικογένειας, θα παρευρεθούν στο Περεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου στο Γουίνδσορ για να του πουν το τελευταίο «αντίο». Ανάμεσά τους θα είναι και ο πρίγκιπας Χάρι, ο οποίος θα βρεθεί για πρώτη φορά από κοντά με όλη την οικογένεια, αφενός μετά τη ρήξη μαζί τους και την απόφαση να ζήσει με την γυναίκα του Μέγκαν και το γιο τους Άρτσι στην Αμερική. Αφετέρου, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε στη βασιλική οικογένεια μετά τη συνέντευξη του πρίγκιπα Χάρι και της συζύγου του Μέγκαν Μαρκλ στην αμερικανική τηλεόραση.

Ο δούκας του Εδιμβούργου, πρίγκιπας Φίλιππος, άφησε την τελευταία του πνοή την Παρασκευή 9 Απριλίου σε ηλικία 99 ετών. Η ίδια η Βασίλισσα Ελισάβετ ανέλαβε την επιμέλεια της κηδείας του αγαπημένου της συζύγου, έτσι ώστε να γίνουν όλα όπως ακριβώς επιθυμούσε εκείνος.

Κατά τη διάρκεια της τελετής θα τηρηθούν όλες οι παραδόσεις όπως αρμόζει σε ένα πρόσωπο της βασιλικής οικογένειας, ωστόσο τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, επέβαλαν τη ριζική μείωση των ατόμων που θα παρακολουθήσουν τη νεκρώσιμη ακολουθία. Γι' αυτό άλλωστε έγινε γνωστό τις προηγούμενες ημέρες ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δεν θα παραστεί στην κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου, παραχωρώντας τη θέση του σε κάποιο μέλος της οικογένειας.

Έτσι, στην εκκλησία θα παρευρεθεί μόνο ο στενός κύκλος συγγενών του Φιλίππου, δηλαδή συνολικά 30 άτομα, ανάμεσά τους και 3 Γερμανοί συγγενείς. Ο μόνος μη συγγενής που θα παραστεί είναι ο ταξίαρχος Άρτσι Μίλερ Μπέικγουελ, προσωπικός γραμματέας του δούκα του Εδιμβούργου από το 2010. Στο εσωτερικό του παρεκκλησίου, επίσης, όλοι θα φορούν μάσκα και θα τηρούν τους κανόνες της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Γιατί οι άνδρες δεν θα φορούν την επίσημη στρατιωτική ενδυμασία

Αυτό που αλλάζει σε αυτή την τελετή και δεν σχετίζεται με την πανδημία του κορωνοϊού είναι η ενδυμασία των ανδρών. Σήμερα, κανένα μέλος της οικογένειας δεν θα φέρει την επίσημη στρατιωτική του ενδυμασία, όπως συνηθίζεται, αλλά πρωινό ένδυμα και όλα τα παράσημά του.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε από την ίδια τη βασίλισσα Ελισάβετ, έτσι ώστε να μην έρθει σε δύσκολη θέση ο πρίγκιπας Χάρι, ο οποίος μετά την απόσυρσή του από τα βασιλικά καθήκοντα έχασε και τα στρατιωτικά του αξιώματα. Με αυτό τον τρόπο, η βασίλισα Ελισάβετ, βάζει «φρένο» στα κουτσομπολιά και τη συζήτηση σχετικά με την παρουσία του Χάρι, ως «κοινού θνητού» και όχι ως πρίγκιπα πια, στην κηδεία του παππού του.

Αναφορικά με την ενδυμασία των γυναικών που θα παραστούν στην κηδεία, υπάρχει μία μακροχρόνια παράδοση που αφορά σε συγκεκριμένο ντύσιμο των γυναικών της βασιλικής οικογένειας σε κάθε περίσταση: ακόμα και στις κηδείες. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η βασίλισσα Ελισάβετ, η δούκισσα της Κορνουάλης, η δούκισσα του Κέιμπριτζ, η κόμισσα του Γουέσεξ, η πριγκίπισσα Βεατρίκη και η Ευγενία θα φορούν μαύρα καπέλα, μαύρα καλσόν και φορέματα. Πρόκειται για μία παράδοση που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950 καθώς θεωρήθηκε ακατάλληλο για τις βασίλισσες και τις κυρίες της ανώτερης τάξης να δείχνουν τα μαλλιά τους δημόσια.

Οι εγγονοί του Φίλιππου, πρίγκιπας Ουίλιαμ και Χάρι, δεν θα ακολουθήσουν την πομπή πλάι πλάι αλλά ανάμεσά τους θα βρίσκεται ο ξάδελφός τους Πίτερ Φίλιπς και όλοι τους θα βρίσκονται στην τρίτη σειρά (της πομπής). Πρόκειται για μία ακόμα αλλαγή στο πρωτόκολλο καθώς δείχνει την αμηχανία που υπάρχει μεταξύ των αδερφών.

Με Jaguar Land Rover θα μεταφερθεί η σορός του πρίγκιπα Φιλίππου

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, οι πρίγκιπες Κάρολος, Άντριου, Έντουαρντ και η πριγκίπισσα Άννα, καθώς και οι εγγονοί του πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι, θα ακολουθήσουν τη σορό του Πρίγκιπα Φιλίππου, η οποία θα μεταφερθεί με ένα Jaguar Land Rover, στον σχεδιασμό του οποίου είχε συμμετάσχει ο ίδιος ο Δούκας. Αφορά ένα όχημα το οποίο παραδόθηκε στο Παλάτι το 2016 και το οποίο μάλιστα έχει ένα πιστό αντίγραφο σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά με το πρωτότυπο.

Το φέρετρο του Φιλίππου θα καλύπτει η προσωπική του σημαία στην οποία διαγράφεται και η ιστορίας του. Τα λιοντάρια με τις καρδιές αντιπροσωπεύουν την καταγωγή του από την Δανία, ο Σταυρός την ελληνική του καταγωγή, οι άσπρες και μαύρες γραμμές την οικογένεια Μαουντμάντεν και το κάστρο τον τίτλο του ως Δούκας του Εδιμβούργου.

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα περπατήσουν πίσω από το φέρετρο, συνοδεύοντάς το μέχρι την εκκλησία. Η πριγκίπισσα Άννα και ο πρίγκιπας Κάρολος θα περπατήσουν στην πρώτη σειρά, ενώ πίσω τους θα είναι ο πρίγκιπας Έντουαρντ και ο πρίγκιπας Άντριου.

Επίσης, η βασίλισσα θα μετακινηθεί με μία Bentley στο τέλος της πομπής και θα η μόνη παρούσα μέσα στο παρεκκλήσι κατά τη διάρκεια της τελετής.

Η λίστα με τους 30 καλεσμένους:

Βασίλισσα Ελισάβετ, ο πρίγκιπας της Ουαλίας, η Δούκισσα της Κορνουάλης, ο Δούκας του Κέιμπριτζ, η Δούκισσα του Κέιμπριτζ, ο Δούκας του Σάσεξ, ο Δούκας του Γιορκ, η πριγκίπισσα Βεατρίκη, ο Εντουάρντο Μαπέλι Μότζι, η πριγκίπισσα Ευγενία, ο κόμης του Ουέσσεξ, η Δούκισσα του Ουέσσεξ, η Λαίδη Λουίζ του Ουίνδσορ, ο Βισκάουντ Σέβερν, ο Τζακ Μπρουκσμπανκ, η πριγκίπισσα Άννα, ο Αντιναύαρχος Τίμοθι Λόρενς, η Λαίδη Σάρα Τσάτο, ο Πίτερ Φίλιπς, η Ζάρα Τιντάλ, ο Μάικ Τιντάλ, ο Κόμης του Σνόουντον, ο Ντάνιελ Τσάτο, ο Δούκας του Γκλόστερ, ο Δούκας του Κεντ, η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα, ο Βερνάρδος, κληρονομικός πρίγκιπας του Μπάντεν, ο πρίγκιπας Δονάτος, μέγας δούκας της Έσσης, ο πρίγκιπας Φίλιππος του Χόενλοχ-Λάντενμπουργκ, η Δούκισσα Μαουντμπάντεν της Βιρμανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .