Τετάρτη, Απριλίου 21

Οθόνες υπολογιστή, κινητού τηλεφώνου ή άλλων συσκευών: Πώς βλάπτουν τα μάτια σας;

Οθόνες, υπολογιστές και τηλεοράσεις: Η μείωση της συχνότητας του ανοιγοκλείσματος των ματιών στην οθόνη του υπολογιστή ή άλλων συσκευών, κάνει τα μάτια ξηρά.


Η εργασία σε οθόνες υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων ή η χρήση άλλων οθονών όπως η τηλεόραση, δεν προκαλούν άμεσες βλάβες στα μάτια.

Μπορεί όμως, να είναι αιτία για σοβαρές ενοχλήσεις, που είναι καλό να γνωρίζετε, διότι υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης που θα διευκολύνει την εργασία σας και θα σας απαλλάξει από δυσάρεστες καταστάσεις. 

Οι πλείστες ερευνητικές εργασίες μέχρι σήμερα δεν έδειξαν ότι η χρήση της οθόνης σχετίζεται με μακροχρόνιες ή σοβαρές επιπλοκές στην όραση.

Παρόλα αυτά όμως, τα άτομα που εργάζονται καθημερινά και ιδιαίτερα για πολλές ώρες με υπολογιστές, γνωρίζουν καλά ότι συχνά έχουν πόνους, φαγούρα, κάψιμο και ξηρότητα στα μάτια. Κάποτε τα μάτια τρέχουν και δεν ανέχονται το φως.

Ο πονοκέφαλος και ο πόνος στο σβέρκο, συνοδεύουν σε πολλές περιπτώσεις τα άλλα συμπτώματα. Οι χρήστες μπορεί να έχουν παροδικά θαμπή όραση και για λίγο να βλέπουν διπλά τα πράγματα (διπλωπία).

Δημιουργούνται επίσης προβλήματα εστίασης της όρασης, ιδιαίτερα όταν τα μάτια πηγαίνουν από την οθόνη στα έγγραφα στο χώρο εργασίας και αντίστροφα. Ανάλογες ενοχλήσεις μπορεί να υπάρχουν με το διαχωρισμό των χρωμάτων και αναλαμπές εικόνων όταν τα μάτια φεύγουν από την οθόνη.

Παρά το γεγονός ότι η χρήση της οθόνης του υπολογιστή, δεν θεωρείται ότι προκαλεί μακροχρόνια προβλήματα, εντούτοις πρόκειται για ενοχλήσεις που προκαλούν δυσκολίες στη δουλειά, δυσάρεστες καταστάσεις και αχρείαστο πόνο.

Γιατί παρουσιάζονται αυτά τα προβλήματα στα μάτια κατά τη χρήση του υπολογιστή;

Όταν ο χρήστης, κοιτάζει την οθόνη του μεγάλο χρονικό διάστημα, ανοιγοκλείνει τα μάτια του λιγότερο από ότι κανονικά. Είναι το ίδιο όπως όταν διάβαζει ή κάνει άλλη δουλειά προσεκτικά και από κοντά.

Η μείωση της συχνότητας του ανοιγοκλείσματος των ματιών στην οθόνη του υπολογιστή, κάνει τα μάτια ξηρά. Αυτό οδηγεί σε κούραση και καταπόνηση των ματιών.

Για να αποφεύγουν αυτού του είδους τα προβλήματα, οι χρήστες υπολογιστών είναι καλό να κάνουν συχνά διαλείμματα για να κοιτάζουν αλλού. Κοιτάζοντας μακριά, η ένταση στα μάτια μειώνεται και έτσι ανακουφίζονται.

Είναι επίσης χρήσιμο, ο χρήστης να ανοιγοκλείνει συχνότερα τα μάτια του. Το ανοιγόκλεισμα παράγει δάκρυα που υγραίνουν και λιπαίνουν τα μάτια, βοηθώντας τα έτσι στο έργο τους.  

Η οθόνη του υπολογιστή πρέπει να βρίσκεται από 45 έως 60 εκατοστά από το πρόσωπο. Επίσης να είναι σε μικρή γωνία πιο κάτω από τα μάτια.

Τα τεχνητά δάκρυα μπορεί να βοηθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ξηρών ματιών που προκαλούν πόνο, κούραση, κάψιμο και φαγούρα στα μάτια.

Εάν όμως η όραση θαμπώνει, παρουσιάζει αλλαγές, εάν τα μάτια κουράζονται εύκολα ή υπάρχει διπλωπία, τότε είναι απαραίτητο ο οφθαλμίατρος να εξετάσει τα μάτια.  www.medlook.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .