Κυριακή, Απριλίου 25

Αλβανία: Στις κάλπες οι πολίτες - Πώς θα ψηφίσουν οι ψηφοφόροι, τι επιδιώκει η ελληνική μειονότητα

albania

Μέσα σε κλίμα έντασης και με... φόντο την πανδημία οι εκλογές στην Αλβανία

Ακριβώς 30 χρόνια μετά τις πρώτες ελεύθερες εκλογές στην Αλβανία, που ακολούθησαν την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος του Ενβερ Χοτζα, οι Αλβανοί πολίτες καλούνται σήμερα, μέσα σε ένα ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα που επιβαρύνεται επιπλέον και από την πανδημία του Covid-19, να εκλέξουν την επόμενη κυβέρνηση της χώρας.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, διεκδικεί την τρίτη επανεκλογή του. Εάν το καταφέρει θα είναι ο πρώτος στην μετακομμουνιστική Αλβανία. Ωστόσο ο Ράμα έχει απέναντί του το Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπασά, γύρω από το οποίο έχουν συνασπιστεί πολλοί μικροί πολιτικοί σχηματισμοί, που τους ενώνει το πάθος κατά του Ράμα. Σε ρυθμιστικό παράγοντα επιδιώκει να εξελιχθεί το κόμμα LSI, του Προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα ο οποίος από στενός συνεργάτης του Ράμα αρχικά, εξελίχθηκε σε σφοδρό αντίπαλο του
Ο προεκλογικός αγώνας πραγματοποιήθηκε μέσα σ’ έντονο κλίμα αντιπαράθεσης, απόρροια της τεταμένης πολιτική κρίσης των τελευταίων δύο χρόνων, όπου μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης απείχε από το κοινοβούλιο. Λόγω της πανδημίας ματαιώθηκαν οι παραδοσιακές προεκλογικές συγκεντρώσεις με ηχηρά συνθήματα και μουσική στη διαπασών. Όλα τα κόμματα οργάνωσαν μικρότερες συναντήσεις με ελάχιστους οπαδούς, ενώ για τις προεκλογικές αντιπαραθέσεις τους αναγκάστηκαν να καταφύγουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι εκλογές πραγματοποιούνται με την παρουσία παρατηρητών του ΟΑΣΕ και το αυξημένο ενδιαφέρον ΗΠΑ και Ε.Ε. Προκειμένου μάλιστα να περιορισθεί η περίπτωση νοθείας, ο εκλογικός κώδικας μεταρρυθμίσθηκε και για πρώτη φορά η ταυτότητα των ψηφοφόρων θα επιβεβαιώνεται με ηλεκτρονικά μέσα.

Κατά την προεκλογική περίοδο, που χαρακτηρίστηκε από ύβρεις, κατηγορίες για διαφθορά, δεν έλλειψαν και τα βίαια επεισόδια ανάμεσα σε οπαδούς των δύο μεγάλων κομμάτων, με μεταξύ τους πυροβολισμούς και το θάνατο ενός ανθρώπου.

Οι εκλογές θα διενεργηθούν με έντονο τουρκικό «άρωμα», αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε δημόσια την υποστήριξή του στον Έντι Ραμα, «προικίζοντάς» μ’ ένα νέο νοσοκομείο στην πόλη Φίερι που πρόσφατα εγκαινιάστηκε πανηγυρικά.

Εκλογές και ελληνική μειονότητά

Το Κόμμα Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) που εκπροσωπεί την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία, προσχώρησε στη συμμαχία γύρω από το Δημοκρατικό Κόμμα, με μοναδικό στόχο την απομάκρυνση του Έντι Ραμα από την διακυβέρνηση της χώρας. Ο επικεφαλής του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, κατέρχεται στην εκλογική περιφέρεια των Τιράνων, σε εκλόγιμη θέση.

Το μικρό μειονοτικό κόμμα ΕΕΜ-MEGA, συνεχίζει τη συνεργασία με τον Έντι Ράμα, με το στέλεχός του Νίκο Κούρη να τοποθετείται σε εκλόγιμη θέση στη λίστα του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην περιφέρεια του Αυλώνα.

Τέλος ο Βαγγέλης Τάβος, έχει τοποθετηθεί στην πρώτη θέση της λίστας του LSI στην περιφέρεια Αργυροκάστρου, διεκδικώντας την επανεκλογή του ωστόσο υπάρχουν δυσκολίες μια και οι έδρες της περιοχής μειώθηκαν σε 4.

Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των Αλβανών πολιτών, ανάμεσα τους και χιλιάδων ομογενών, που ταξίδεψαν τελικά στην Αλβανία για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μια και η κυβέρνηση Ράμα επέβαλε καραντίνα 14 ημερών σε όσους περάσουν τα σύνορα. Η κίνηση αυτή, εκτιμάται από οργανώσεις ομογενών αλλά και από κόμματα της αντιπολίτευσης στην Αλβανία, πως αποσκοπούσε αποκλειστικά στην παρεμπόδιση όσων Αλβανών πολιτών θα θελήσουν να ταξιδέψουν από τη χώρα μας ώστε να ψηφίσουν στη σημερινή διαδικασία.

Protothema.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .