Τετάρτη, Απριλίου 14

Με εκατομμύρια εμβολιασμένους η Χιλή γονατίζει από την Covid> Τι δεν πρέπει να κάνει η Ελλάδα

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Ενώ το Ισραήλ χρησιμοποιεί αποκλειστικά τα εμβόλια της Pfizer, η Χιλή προσφέρει κυρίως το κινεζικό Sinovac

Τεράστια ανησυχία στους επιστήμονες έχει προκαλέσει το νέο, σφοδρό κύμα πανδημίας του κορωνοϊού που πλήττει τη Χιλή, μία από ελάχιστες χώρες στον κόσμο που έχει εμβολιάσει ήδη το ένα-τρίτο του πληθυσμού της.

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής ξεκίνησε τους εμβολιασμούς τον Δεκέμβριο. Μέχρι σήμερα, περίπου το ένα τρίτο των 19 εκατομμυρίων ανθρώπων της Χιλής έχουν εμβολιαστεί. Μόνο το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι Σεϋχέλλες έχουν εμβολιάσει μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού τους. Ωστόσο, σήμερα, η Χιλή βλέπει μια τρομακτική αύξηση σε κρούσματα.

Την περασμένη εβδομάδα, η Χιλή κατέγραψε περισσότερες από 50.000 νέες μολύνσεις με Covid, με τους θανάτους να φτάνουν μέχρι και άνω των 600 την εβδομάδα.

Στην πρωτεύουσα, Σαντιάγκο, οι θάλαμοι εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων έχουν πληρότητα 95%. Γιατί συμβαίνει όλο αυτό;

«Μειώσαμε τα περιοριστικά μέτρα πολύ νωρίς» δήλωσε η Δρ. Claudia Cortes, ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Χιλής. «Το σχέδιο εμβολιασμού μας ήταν πολύ καλό, αλλά η διαχείριση του γενικού πληθυσμού ήταν κακή» συμπλήρωσε η ίδια.

Τον Ιανουάριο, λίγες μόλις εβδομάδες μετά το ξεκίνημα των εμβολιασμών, η κυβέρνηση της Χιλής μείωσε τους αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς που ισχύουν για σχεδόν ένα χρόνο. Έτσι, επιτράπηκε στους πολίτες να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για διακοπές.

Ένας προορισμός που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους Χιλιανούς είναι η γειτονική Βραζιλία, η οποία έχει μια εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή του κορωνοϊού. Αυτήν την εβδομάδα, η Βραζιλία κατέγραψε περισσότερες από 90.000 νέες περιπτώσεις Covid σε μία μέρα και επί του παρόντος παρατηρούνται περισσότεροι από 4.000 θάνατοι καθημερινά.

Παρ’ όλα αυτά, η Χιλή δεν σταμάτησε τα ταξίδια μεταξύ των δύο χωρών μέχρι την περασμένη Δευτέρα. Αυτή η πιθανή εισροή λοιμώξεων προστέθηκε στις υπάρχουσες δυσκολίες.

Στη Χιλή, οι άνθρωποι που ήθελαν να ταξιδέψουν έξω από τη δική τους τοπική περιοχή υποχρεώθηκαν από το νόμο να συμπληρώσουν μια ηλεκτρονική φόρμα, δηλώνοντας πού πήγαιναν και πόσο καιρό θα έπρεπε να φύγουν και να λάβουν άδεια.

Ωστόσο, οι αρχές απέτυχαν να το τηρήσουν και να το ελέγξουν, λέει η Δρ. Cortes. «Είχαμε εκατομμύρια ανθρώπους να ταξιδεύουν ανεξέλεγκτα μεταξύ πόλεων, φέρνοντας λοιμώξεις μαζί τους».

Την 1η Μαρτίου, ακόμη και όταν τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται και πάλι, η Χιλή ανακοίνωσε την επανέναρξη των χώρων αναψυχής και των επιχειρήσεων. Ενώ η κυβέρνηση συνέχισε να προτείνει κοινωνικές αποστάσεις και προστασία μάσκας, το κύμα της πανδημίας είχε εξαπλωθεί και πάλι.

«Ήταν σαν να εξαφανίστηκε η πανδημία, τα μπαρ και τα εστιατόρια ήταν γεμάτα νέους. Δεν υπήρχε κοινωνική απόσταση, ούτε μάσκα», αναφέρει η Cortes.

Στις 28 Μαρτίου, οι αρχές της Χιλής εισήγαγαν τελικά νέα μέτρα καραντίνας, διατάσσοντας τους κατοίκους να μείνουν στο σπίτι, εκτός από επισκέψεις δύο φορές την εβδομάδα σε βασικά καταστήματα τροφίμων και φαρμάκων.

Τώρα, όποιος εισέρχεται στη χώρα πρέπει να μείνει σε ξενοδοχείο καραντίνας για πέντε ημέρες με δικά του έξοδα. Αλλά πολλοί εξακολουθούν να αρνούνται να πάρουν στα σοβαρά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Κάθε βράδυ ακούμε ιστορίες για διάλυση παράνομων πάρτυ», λέει η Δρ. Cortes. «Ακόμα και οι εκκλησίες λειτουργούν παρατύπως. Οι επιχειρήσεις ταξινομούν τους εργαζομένους τους ως απαραίτητους ώστε να μπορούν να πηγαίνουν στο γραφείο. Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει μέσα στα νοσοκομεία».

Ο Martin Hibberd, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στο London School of Hygiene & Tropical Medicine, δήλωσε ότι ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι η Χιλή κινείται πολύ γρήγορα στους εμβολιασμούς.

«Ακόμη και τώρα, έχει εμβολιάσει το ένα τρίτο του πληθυσμού της. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό για να αποφευχθεί η αύξηση των λοιμώξεων χωρίς άλλα μέτρα. Και μόλις ανεβούν οι λοιμώξεις, δεν μπορείτε να τις επαναφέρετε μόνο με τα εμβόλια».

Η κατάσταση φαίνεται πολύ διαφορετική στο Ισραήλ, το οποίο έχει εμβολιάσει πλέον περισσότερο από το 60% των εννέα εκατομμυρίων κατοίκων του με δύο δόσεις και έχει καταργήσει σχεδόν όλους τους περιορισμούς από τις αρχές Μαρτίου. Από τότε, τα περιστατικά συνέχισαν να πέφτουν και τώρα βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο, με λιγότερες από 300 νέες λοιμώξεις την ημέρα.

Κάποιοι επιστήμονες επισημαίνουν ότι και τα διαφορετικά εμβόλια και οι παραλλαγές κορωνοϊών μπορεί να παίζουν ρόλο. Ενώ το Ισραήλ χρησιμοποιεί αποκλειστικά τα εμβόλια της Pfizer, η Χιλή προσφέρει κυρίως το κινεζικό Sinovac, μια φθηνότερη εναλλακτική λύση που μπορεί να αποθηκευτεί σε κανονικό ψυγείο.

Μελέτες δείχνουν ότι το Sinovac είναι αποτελεσματικό μόνο στο 50% για τη διακοπή λοιμώξεων της παραλλαγής της Βραζιλίας. Αν και πιστεύεται ότι παρέχει ισχυρή προστασία από σοβαρές ασθένειες, αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο μπορεί να είναι αναποτελεσματικό στο να σταματήσει την εξάπλωση του κορωνοϊού. Εάν συμβαίνει αυτό, μπορεί να είναι αιτία για περαιτέρω προσοχή και στις υπόλοιπες χώρες.

O Πρόεδρος της Χιλής Sebastián Piñera στη τελετή υποδοχής των κινέζικων εμβολίων

Το εμβόλιο της AstraZeneca περιγράφεται συχνά ως η δυτική έκδοση του Sinovac και μελέτες έχουν δείξει ότι είναι επίσης λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής της Βραζιλίας.

Ο καθηγητής Hibberd πιστεύει ότι «Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πολλά που ακόμα δεν γνωρίζουμε. Δεν γνωρίζουμε εάν το εμβόλιο AstraZeneca είναι πραγματικά λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής της Βραζιλίας. Αυτό που γνωρίζουμε, ωστόσο, είναι ότι η Χιλή άνοιξε τα διεθνή ταξίδια και μείωσε τους κοινωνικούς περιορισμούς. Αν υπάρχει ένα μάθημα είναι ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν πάρουμε αυτές τις αποφάσεις».

 https://kourdistoportocali.com/news-desk/me-ekatommyria-emvoliasmenoys-i-chili-gonatizei-apo-tin-covid-gt-ti-den-prepei-na-kanei-i-ellada/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .